• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
18

IZRADA PROGRAMA ZA MLADE U BBŽ ZA RAZDOBLJE 2017.-2019.

U Velikoj vijećnici održana je početna konferencija projekta „Izrada Programa za mlade u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za razdoblje 2017.-2019. godine“.

Projekt je to koji provodi Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerstvu sa Savezom za pravedno društvo, Bjelovarskim centrom za razvoj civilnoga društva i Centrom za civilne inicijative iz Zagreba, a suradnici su Udruga studenata BBŽ, Udruga Impress iz Daruvara, Udruga Zdravi grad iz Splita i Savjet mladih BBŽ. Projekt „Izrada Programa za mlade u BBŽ za razdoblje 2017.-2019.“ vrijedan 100 000 kuna sufinancira Bjelovarsko-bilogorska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Ciljana skupina je oko 1000 mladih osoba u dobi od 15 do 29 godina. Ovim programom smatramo da ćemo dobiti strateški dokument, strateške važnosti za našu županiju gdje ćemo dobiti mišljenja i stavove mladih ljudi, kako kreirati županijsku politiku prema mladim ljudima. Podsjetit ću da Županija provodi programe za mlade, imamo Centar izvrsnosti za darovite učenike, osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama, osiguravamo stipendije za studente, ali i financiramo razvojne projekte u sportu i kulturi. Želimo napraviti dodatni iskorak, čuti mlade ljude, koji su to prijedlozi, promišljanja i sve to ugraditi u strateški dokument.“, izjavila je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić.

„Kroz niz aktivnosti u ovom projektu želimo iznjedriti program za mlade. Mladi ne smiju biti prepušteni tržištu, već im treba strukturirani program koji će se brinuti o njima kako bi smanjili problem odlazaka mladih u inozemstvo. Želimo stvoriti društvo i uvjete za mlade tako da oni vrlo rado žele ostati u našoj županiji. Što točno napraviti, preporučit će mladi vlastima na regionalnom i lokalnom nivou. Osim ove početne konferencije, provodit ćemo Okrugle stolove u naših pet gradova, zatim ćemo imati studijsko putovanje u Split gdje ćemo čuti primjere dobre prakse, a paralelno s tim popunjava se i upitnik koji je dostupan na stranicama Bjelovarsko-bilogorske županije. Formirat ćemo radnu skupinu koja će se sastojati od mladih predstavnika nezaposlenih, zaposlenih, srednjih škola i studenata, a oni će na temelju riješenih upitnika i održanih sastanaka sastaviti Program. Najveći problem što smo detektirali kod mladih je nedostatak radnih mjesta, ali i neaktivnost mladih. Propušten je sistematski odnos prema mladima, koji bi kroz struku osigurao uvjete da oni sami artikuliraju zbog čega žele ostati i kako to ostvariti, a sada mi to želimo popraviti, uz sve ono dobro što je napravljeno.“, zaključio je Stjepan Kos, voditelj projekta.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a