Korisni linkovi
Bjelovarsko-bilogorska županija
BBŽ

Europske integracije

Europski tjedan 2008

Središnja proslava Europskog tjedna, odnosno Dana Europe, održana je 7. svibnja 2008. godine, na Trgu Eugena Kvaternika u Bjelovaru.
 

Ovogodišnju proslavu uveličao je dolazak EU-Busa i delegacije Europske komisije. Tom prigodom Bjelovarsko-bilogorsku županiju posjetili su 7 veleposlanika zemalja članice Europske unije.

U povodu Dana Europe u studenom 2007. godine raspisan je Likovni natječaj za ilustraciju brošure od strane učenika osnovnih škola i djece dječjih vrtića s područja Bjelovarsko-bilogorske županije na temu – Roda i voda. Priču za dvojezičnu eko-brošuru (hrv.-eng.) osmislio je g. Milan Presečan Arvay, te je od pristiglih 348 radova izabrao upravo one koji su se uklapali u njegovu priču pod nazivom „Rekla roda da se čuva voda“. To je praktičan način pružanja jednostavnih informacija djeci, ali i odraslima o našem ukupnom okolišu, koji je svaki dan sve ugroženiji.

Osnovano je i Povjerenstvo za odabir najboljih dječjih radova na temu „Roda i voda“. Povjerenstvo je od svih pristiglih radova izabralo najbolji rad, i to zajednički rad učenice Lucije Popović iz 4. a razreda IV. Osnovne škole Bjelovar, te joj dodijelili gravnu nagradu – Ljetovanje u Dječjoj koloniji u Tkonu. Utješne nagrade dodijeljene su Mateu Ivanušić, 3,5 godina iz Dječjeg vrtića Ivančica – Ivanska i Ani-Mariji Šarić, 8. razred I. Osnovna škola Bjelovar. Povjerenstvo je predložilo da se posebno pohvali rad Likovne grupe I. Osnovne škole Bjelovar i njihov mentor g. Antun Ibriks, te da ih se nagradi jednodnevnim izletom.
 

Europski tjedan 2008 - Saznajte više

• Događanja

Obilježavanje Europskog tjedna, odnosno Dana Europe ove godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uveličao je i dolazak EU-Busa 2008. i predstavnika Delegacije Europske komisije.

Tijekom Europskog tjedna organizirana je i izložba svih dječjih radova pod nazivom „Roda i voda“ u Maloj Galeriji Gradskog muzeja Bjelovar. Osim izložbe dječjih radova u Gradskom muzeju Bjelovar organizirana je izložba autora Damira Fabijanića pod nazivom „London od A do Z“ u suradnji sa Britanskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj. Osim toga, u Foto klubu Bjelovar postavljena je i izložba fotografija pod nazivom „AleXY-D“ u suradnji s Veleposlanstvom Republike Francuske.

U obilježavanju istog bili su uključeni svi dječji vrtići i osnovne škole s područja Grada Bjelovara, te dječji vrtić i osnovna škola iz Ivanske i Češki dječji vrtić i Češka osnovna škola „J. Ružička“ iz Končanice i dječji vrtić „Slatki potok“ i Osnovna škola Mate Lovrak iz Velikog Grđevca. Dječji vrtići i osnovne škole predstavljali su zemlje članice Europske unije (Austriju, Češku, Italiju, Mađarsku, Irsku i Njemačku), pa tako i Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji. Pjesmom i plesom približili su kulturu i tradiciju tih zemalja svojim vršnjacima i ostalim posjetiteljima ove manifestacije.

Nakon dječjeg programa izaslanstvo Europske komisije, ministar vanjskih poslova RH, veleposlanici i ostali gosti obišli su štandove predstavljenih zemalja članica Europske unije, družeći se s djecom.

Organizirano je i predavanje na Ekonomskom fakultetu u Bjelovaru na temu „Republika Hrvatska na putu prema EU i iskustva zemalja članica“, na kojem su sudjelovali osim ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, g. Gordana Jandrokovića, šefa Misije Europske komisije u Zagrebu, g. Vincenta Degerta, veleposlanici Francuske, Italije, Švedske, Mađarske, Velike Britanije i Češke, te gospodarstvenici i ostali zainteresirani s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Svečani program završio je u poslijepodnevnim satima koncertom Puhačkog orkestra „Trió Tárogató“ koji je priredio Nj.E. Dr. Péter Györkös, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Upravni odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju inicirao je i predstavu na temu zaštite rode kao ugrožene vrste, pod nazivom „Roda i djevojčica“, koja je održana u sklopu Europskog tjedna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U sklopu Europskog tjedna organizirane su i debate na temu Europske unije u srednjim školama u Gradu Daruvaru i Gradu Grubišnom Polju. Debatne skupine same su odabrale teze o kojima su debatirale. Tako je debatna skupina u Gradu Daruvaru imala tezu pod nazivom „Što EU donosi mojoj obitelji?“.

Povodom Europskog tjedna, u suradnji s Gradskom knjižnicom Bjelovar, i ove godine Bibliobus je „pretvoren“ u „Eurobus“,koji je dva tjedan prometovao svojom uobičajenom relacijom, pružajući svojim korisnicima dodatne sadržaje vezane za Europsku uniju. Tim načinom omogućeno je i djeci područnih škola saznati nešto više o Europskoj uniji, kao i družiti se sa čelnicima Bjelovarsko-bilogorske županije koji su odgovarali na njihova postavljena pitanja. Djeci su podijeljene dvojezične eko-brošure, te promidžbeni materijali o Europskoj uniji.
 

• Brošura

Europski tjedan 2008

Dokumenti za download
Dodano: 02. 07. 2012.
Dodano: 02. 07. 2012.