• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

COOP FWD

Završna konferencija COOP FWD uspješno odrađena

Sufinancirano iz EU programa COSME

Projektu  „COOP FWD“ odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 99.934,00 EUR iz Europske unije putem COSME programa putem natječaja “Social Economy Missions”. Vodeći partner/koordinator projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija. Projektno partnerstvo obuhvaća 5 europskih zemalja (Hrvatska, Italija, Češka, Srbija i Mađarska). Partneri na projektu su:
• Comune di Cavriago/općina Cavriago – u Italija
• Mestska Cast Praha 9/općina Prag 9 – u Češkoj
• Grad Sremska Mitrovica – u Srbiji
• Balatonboglar Varosi Onkormanyzat /općina Balaton – u Mađarskoj
Projekt je započeo 1. veljače 2021. i trajat će 12 mjeseci (do 31. siječnja 2022.).

Završna konferencija projekta održana je online 24. siječnja 2022. godine. Prethodno su održane 3 online radionice, a na završnoj je konferenciji istaknuto kako bi sve bilo jednostavnije da se navedeno nije održavalo tijekom pandemije. Glavni cilj projekta bio je potaknuti poduzetničko razmišljanje kod mladih. Ujedno je ostvaren i cilj veće suradnje s drugim dionicima projekta. Navedeno kako je naša Komercijalna i trgovačka škola u Bjelovaru u svom kurikulumu uvrstila u predmetu Poduzetništva i društveno poduzetništvo,  te se izrazila nada da će se mladi uključiti u slične inicijative.

Primjeri dobre prakse u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar i udruga Ždralice Daruvar. Prvi takav primjer ima Komercijalna i trgovačka škola s projektom "Social entrepreneurship – new commercial competencies" čiji je cilj bio modernizirati postojeći komercijalni kurikulum s naglaskom na društveno poduzetništvo te predstaviti inovativne i moderne procese, sadržaje, metode i aktivnosti kako bi se povećala zapošljivost učenika. Osim drugih škola, partneri u projektu bile su i društvene zadruge, Poduzetnički inkubator, BBŽ, HGK Bjelovar te HZZ Bjelovar. Projekt je postigao željeni učinak te su usvojene promjene kurikuluma u koji su uvrštene teme o društvenom poduzetništvu.

Drugi primjer dobre prakse na području BBŽ dolazi iz društvenog poduzeća, udruge Ždralice Daruvar čije članice izrađuju predmete od tekstila. Oni su željeli potaknuti žene da izađu te prenesu svoja iskustva i znanja drugima. Ždralice su provele akcije "Tekstil nije smeće" i "Od krpica do lutkica", pokrenule su festival kreativnosti DA kreativa, a kroz kampanje "Ždralice žele letjeti" i "Znamo kako" uredile su svoj prostor. Upravo su one kroz ovaj projekt prenijele svoja iskustva i znanja drugima.

Svoje primjere dobrih praksi pokazali su partneri u projektu. U Sremskoj Mitrovici ranjive skupine ljudi mogu sudjelovati u proizvodnji hrane ili u recikliranju tekstila. U Pragu je napravljen zajednički vrt Paletka s ciljem integracije najranjivijih skupina ljudi, ali i projekt "Homeless Blues" koji ima jedinstven pristup problemu beskućništva. Njime je otpad ispod mostova i na rubnim dijelovima grada uklonjen, a izgrađeno je 26 mobilnih skloništa za beskućnike. U Balatonu je otvoren centar za socijalno zapošljavanje i pokrenut restoran koji vode osobe s invaliditetom i drugim zdravstvenim teškoćama. U Italiji je oformljena zadruga koja proizvodi svijeće i ljekovito bilje, a kroz projekt "Circolo Kessel" mladi nastoje udahnuti novi život gradu.

Zaključak završne konferencije je kako se društveno poduzetništvo mora nastaviti razvijati te da dionici projekta nastave u tom smjeru. Također očekuje se da će svi čelnici ciljanih regija potpisati Sporazum o budućoj suradnji.

  Dokumenti za download
   Povratak na Kabinet Župana