• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

Projekti - UO za gospodarski razvoj i komunalne djelatnosti

Poduzetničke zone

Jedinice lokalne samouprave, to jest općine i gradovi s područja Bjelovarsko-bilogorske županije kao nositelji projekata izgradnje poduzetničkih zona na ovom području, planirali su izgradnju 15 poduzetničkih zona.

Deset zona potpuno je izgrađeno i u funkciji  i to u Bjelovaru (poslovna zona Istok, Lepirac, Jug), Daruvaru (poduzetnička zona Zapad-1), Grubišnom Polju (zona malog i srednjeg poduzetništva 1 i 2), Garešnici (poduzetnička zona Jug) Čazma Ninkovica, poduzetnička zona u Velikom Trojstvu i Severinu. Ukupno se u zonama odvija 67 poduzetničkih projekata koji zapošljavaju 1200 zaposlenih. Poduzetnici u zonama ostvarili su 542 milijuna kuna prihoda i 20 milijuna kuna dobiti. Napominjemo da su financijski obrađena samo trgovačka društva po izvješćima Financijske agencije.

U  dvije poduzetničke zone u tijeku je završna faza izgradnje istih, ali u njima (ili u dijelu njih) se već odvija poduzetnička aktivnost i to : Štefanje i Velika Pisanica. Time će se povećati i broj projekata u zonama, ali i broj zaposlenih na 2000.

Ostale poduzetničke zone nalaze se u različitoj fazi aktivnosti  izgradnje,  od onih kojima nedostaju samo završni radovi, do onih za koje još nisu donesene ni odluke o formiranju poduzetničke zone ili nisu u prostornim i urbanističkim planovima ili se još uvijek rješavaju imovinsko-pravni odnosi i dr.

U međuvremenu radi recesije i nedostatka poduzetničkih inicijativa mnoge su JLS odustale od plana izgradnje zona tako da je u  novom planu do 2012. navedeno 15 zona u dvije skupine prioriteta, one koje su pred dobivanjem građevinske dozvole i one koje su tek u ishođenju dokumentacije.

 

Program razvoja poduzetničkih zona Bjelovarsko-bilogorske županije

U deset jedinica lokalne samouprave nastavlja se izgradnja infrastrukture u 15 zona ukupne vrijednosti ulaganja 112 milijuna kuna. Do sada je uloženo preko 70 milijuna kuna, a deset zona kompletno je opremljeno infrastrukturom i poduzetnici u različitim fazama ostvaruju svoje projekte.

U deset jedinica lokalne samouprave nastavlja se izgradnja infrastrukture u 14 zona ukupne vrijednosti ulaganja 112 milijuna kuna. Do sada je uloženo preko 70 milijuna kuna, a deset zona kompletno je opremljeno infrastrukturom, a u njima se odvija 67 poduzetničkih projekata sa 1.200 zaposlenih. Ministarstvo poduzetništva i obrta u 2012. godini dodjelilo je poduzetnicima naše županije 3,5 milijuna kuna bespovratnih potpora.

Programom kreditiranja «Lokalni projekti razvoja malog gospodarstva », Projektom „Poduzetnik BBŽ za 2011. godinu” i „Mikrokreditiranje” kojeg Bjelovarsko-bilogorska županija provodi sa poslovnim bankama, poduzetnici županije preko ovog kreditnog programa uz subvencioniranu kamatu 3-5%, investirali su po navedenim programima i projektima 100  milijuna kuna u 218 poduzetničkih projekata. Tijekom veljače i ožujka izvršena je kontrola namjenskog trošenja sredstava kod većine korisnika kreditnih programa, te kao i svake godine podnijeti izvješće Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja o potporama male vrijednosti.

  Dokumenti za download
Dodano: 14. 07. 2014.
   Povratak na sve projekte