• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

Nacionalne manjine

ČEŠKA NACIONALNA MANJINA

RADA ČESKE NARODNOSTNI MENŠINY BJELOVARSKO-BILOGORSKEHO ŽUPANSTVI - VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

U prošloj godini Vijeće češke nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije nastavilo je sa aktivnostima na zaštiti manjinskih prava pripadnika češke nacionalne manjine BBŽ koji proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ostalih manjinskih zakona.

Vijeće je tokom godine održalo četiri sjednice vijeća, četiri sjednice predsjedništva, dvije sjednice Odbora za financijska pitanja, sjednicu Odbora za praćenje provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i sjednicu Odbora za suradnju sa češkim udrugama i institucijama na kojima su prezentirana izvješća o radu donesene smjernice rada. Usvojeni planovi i programi u većem dijelu su i realizirani.

U Grubišnom Polju smo na sjednici s vodstvom Grada dogovorili realizaciju dvojezičnosti, službene uporabe češkog jezika, postavljeni su dvojezični nazivi naselja i općinskih institucija. Poslije dužeg vremena vraćena su stečena prava češkoj manjini u gradu Grubišnom Polju. U svim naseljima s postavljeni dvojezični nazivi naselja. I u općini Dežanovac smo o dvojezičnosti razgovarali s vodstvom općine ali za sada do realizacije nije došlo.

Učestvovali smo na Simpoziju o češkom jeziku u organizaciji Saveza Čeha i predavača iz Hrvatske i Češke Republike.

Na jednom od zasjedanja vijeća razgovarali smo o 15. Godišnjici Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u RH. Odlučeno je da se na relevantna mjesta pošalje zaključak: zadržati manjinske zastupnike, inzistirati da dopunskom pravu glasa za manjine, veći broj biračkih mjesta za manjinske izbore, tražiti da na izbornim općim listama bude lista nacionalnosti, da se manjinski izbori provode zajedno sa lokalnim izborima. Općenito inzistirati na implementaciji Ustavnog zakona.
Na sjednici našeg vijeća pozivali smo i predsjednike i predstavnike gradskih i općinskih čeških manjinskih vijeća BBŽ.

Sufinancirali smo nekoliko zajedničkih projekata: ljetna škola učenika 6. Razreda u ČR-Savez Čeha, 110. Obljetnica ČB Daruvar, 90. Obljetnica češkog dječjeg vrtića Daruvar, časopis Naše jaro – ČOŠ Daruvar, e-dnevnik-ČOŠ Končanica, kviz Naše jaro – NIU Jednota, Večer nacionalnih manjina – ČO Bjelovar, škola nogometa – FK Končanica, izdavanje monografije – Centar R. Steiner.

Financirali smo prijevoz učesnika na prijem u Veleposlanstvo Republike Češke povodom Dana državnosti Češke. Na prijemu su bili predstavnici čeških manjinskih vijeća, udruga i institucija.

Povodom posjete predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bili smo pozvani, s ostalim predstavnicima manjina, na prijem. Predstavnici češke manjine su predsjednicu upoznali sa aktivnostima Čeha u županiji i zamolili ju za pokroviteljstvo Dožinky u Končanici i Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru.

Na FUEN seminaru u njemačkom Bautzenu, u organizaciji Lužičkih Srba, našu manjinu je predstavljala T. Novotni Golubić. Na seminaru je bila predstavljena manjinske inicijativa SafePack minoriti. Dogovoreno je da ovu građansku inicijativu o zaštiti nacionalnih manjina i jačanje kulturne i jezične raznolikosti u EU potpiše i češka manjina u RH. Koordinatorica za češku manjinu je T.N. Golubić.

Projekt IPA 2012., potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini, koji se održavao i u našoj županiji a na kojem smo bili prisutni s nekoliko članova, omogućiti će manjinskim vijećima i predstavnicima bolje uvijete rada.
Na seminaru FUEN tj. YEN europske mladeži nacionalnih manjina u Albaniji češku manjinu je predstavljala Jana Pejić iz Daruvara.

Na lokalnim izborima, 21. Svibnja, iz redova češke manjine izabrani su: zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, zamjenik gradonačelnika grada Daruvara Vladimir Bilek, zamjenica gradonačelnika grada Grubišnog Polja Ana Maria Štruml Tuček, zamjenik načelnika općine Dežanovac Slavko Nehvatal.

Na 3. Smotri manjinskog stvaralaštva BBŽ, u organizaciji mađarske manjine, u Grubišnom Polju češku manjinu su predstavljali Češke besede Veliki i Mali Zdenci, Treglava, Ivanovo Selo i Grubišno Polje.

Vijeće je podržalo zahtjev o priznavanu češkog jezika kao beneficiju pri upisu na fakultet. Zahtjev je poslan Filozofskom fakultetu u Zagreb.

Za sva manjinska vijeća i češke besede u našoj županiji smo kupili zastave (HR; CZ; EU).

Vijeće je, putem svojih delegata, aktivno sudjelovalo u radu Koordinacija vijeća i predstavnika češke nacionalne manjine u RH.

U radu Koordinacije manjinskih vijeća predstavnika BBŽ smo aktivno učestvovali putem naših delegata.
Obilježili smo Dan osnutka I. čehoslovačke brigade Jan Žižka z Trocnova u Bučju gdje smo položili vijenac. Ponovno smo poslali zahtjev Turističkoj zajednici Požeško-slavonske županije i grada Pakraca o turističkom obilježavanju mjesta spomenika.
Predsjednik je prisustvovao na svim sjednicama županijske skupštine. Aktivno smo surađivali sa svim tijelima BBŽ. Odazvali smo se na sve sastanke, proslave i obljetnice svih manjinskih udruga gdje smo pozivani. Vijeće kao i članovi redovito su dobivali financijske dotacije za svoj rad.

Učestvovali smo u radu drugih čeških manjinskih vijeća BBŽ.

Mediji koji su pratili naš rad korektno su o tome izvještavali javnost.

Suradnja sa županom BBŽ i njegovim suradnicima bila je korektna na obostrano zadovoljstvo.

Isto tako suradnja sa saborskim zastupnikom V. Bilekom je bila dobra i probleme smo rješavali zajednički. Na svim sjednicama nas je redovito izvještavao o aktivnostima u Vladi i Saboru tičući se češke manjine. Vrlo dobra i korektna suradnja je bila se češkim besedama i institucijama.

Usvojen plan i program rada velikim djelom je realiziran.

Svojim aktivnostima Vijeće je opravdalo smisao postojanja, bilo na pomoći pripadnicima češke manjine i stvaralo pretpostavke za bolji rad čeških udruga i institucija.

Na kraju se zahvaljujem svim članovima vijeća na suradnji.


         PREDSJEDNIK:
      Damir Malina

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
  Dokumenti za download
Dodano: 24. 09. 2020.
   Povratak na Nacionalne manjine