• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

Projekti - UO za poljoprivredu

KNJIGA O UZORNIM SEOSKIM ŽENAMA

Deseta godišnjica provedbe projekta Izbor najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije obilježena je krajem 2013. godine izdavanjem knjige „Uzorne seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ u nakladi županijske Udruge seoskih žena i uz financijsku pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije.

Knjiga je svojevrsni podsjetnik na osamdeset vrijednih, marljivih, hrabrih, jednom riječju-uzornih seoskih žena koje su sudjelovale na izborima najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije od 2004. do 2013. godine.

Donosimo Vam  ulomak  uvoda  knjige „Uzorne seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije“.


„Žena drži tri ugla u kući. Tako kaže ona stara, mudra izreka koja se i danas može često čuti. Treba li je uopće argumentirati? Većina će se složiti da je doista tako, no za one skeptične koji još promišljaju o istinitosti te izreke, vrijeme je da im odbacimo sumnje. Gledajući položaj žene kroz povijest, slobodno možemo reći da je primarno uvijek bila majka i domaćica. U prošlosti uglavnom potlačena, neshvaćena, necijenjena, no i vremena su se promijenila. Barem djelomično. I dalje je žena u današnjem društvu primarno majka i kućanica, ali uz ta dva velika, odgovorna i zahtjevna posla, većina ih je i zaposlena u određenim poduzećima gdje, ako imaju sreće, provode najmanje osam sati na dan. Zbrojimo li tu satnicu s ostatkom posla koji se računa pod „ono što mora“ napraviti kada dođe doma, radni dan se produžuje i na petnaest i više sati. Život žene na selu pak, još je i zahtjevniji, složit će se mnogi. Baviti se poljoprivredom oduvijek je bilo vrlo teško, a u današnje vrijeme ubrzanoga načina života, taj se posao čini pravim umijećem, posebice pogledamo li njegovu isplativost, cjelodnevan rad, težinu posla općenito kao i nemogućnost godišnjega odmora koji svakome treba. Ustajanje u pet ili šest ujutro, odlazak do štale, hranjenje životinja, odlazak na polje, obrađivanje zemlje, konstantan rad tijekom godine da bi sve funkcioniralo, da bi se prehranila obitelj, a eventualno i da bi se zaradilo, te lijeganje tek kasno uvečer, zasigurno iziskuje ogromne napore.“BBŽ

   Povratak na sve projekte