Projekti - UO za poljoprivredu
“Mogućnosti povećanja rentabilnosti OPG-a primjenom biognojiva u proizvodnji pšenice i stočnog graška”

Kratak opis znanstveno-stručnog projekta
Uvod
Praktična primjena biostimulatora je jednostavna, s kemijskog gledišta okolišno prihvatljiva i ekonomski isplativa, a trošak biostimulatora neće značajno opteretiti troškove proizvodnje. Primjenom biostimulatora umanjujemo primjenu mineralnih gnojiva, razvijamo biljnu „otpornost“ pri proizvodnji u stresnim uvjetima proizvodnje (nedostatak oborina – suša) a time nastojimo stvoriti preduvjete za maksimalno iskorištenje genetskog potencijala kultivara i razvoja ekološki prihvatljive poljoprivredne proizvodnje.
Rezultate istraživanja planirano je prezentirati na Kongresu oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva u 2016. godini.
Voditelj projekta
Voditelj projekta je Docent dr.sc. Branimir Šimić, znanstveni savjetnik u Odjelu za sjemenarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.
Metodika rada
Istraživanje je provedeno u poljskim pokusima u 2016. Godini na području Bjelovarsko-bilogorske županije (OPG Jergović, Prgomelje, OPG Despetović, Prespa, OPG Coven, Jakopovac, OPG Skender, N. Ploščica, OPG Lenče,Trojeglava, OPG Vladimir Smola, Doljani). U standardnoj tehnologiji proizvodnje jarog stočnog graška (Gold, Bera) izvršena je primjena biostimulatora u varijantama poljskog pokusa:
1. Kontrola – standardna proizvodnja bez biostimulatora
2. T1 – primjena biostimulatora u ranom porastu, 5 l/ha
3. T2 – primjena biostimulatora u ranom porastu i u cvatnji, 5l/ha
Radi ostvarivanja podataka o ostatku hranjiva poslije žetve su uzeti uzorci tla za pedo-kemijske analize tla. Nakon nicanja utvrđene su gospodarske vrijednosti graška prema lokalitetima i varijantama pokusa (sklop, visina biljke, broj mahuna). Nakon cvatnje utvrdit ćemo masu korijena, broj zrna/mahuni, masa 1000 zrna, kemijska analiza zrna i prinos zrna. Dobiveni podaci komponenti uroda nakon žetve biti će grupirani i statistički obrađeni kompjutorskim programom.
Plan nastavka znanstveno-stručnog projekta: