• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

Projekti - UO za poljoprivredu

Unaprjeđenje tehnologije proizvodnje kozjeg mlijeka utvrđivanjem fiziološke granice koncentracije uree

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA I AGRONOMSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU POTPISALI SU UGOVOR O SUFINANCIRANJU VIP PROJEKTA – „Unaprjeđenje tehnologije proizvodnje kozjeg mlijeka utvrđivanjem fiziološke granice koncentracije uree“.

Projekt je prijavljen na „Natječaj za podnošenje ponuda za razvojna i primijenjena istraživanja u poljoprivredi i ruralnim područjima“ koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede. Uvjet za prijavu na Natječaj je bio da Projekt bude već sufinanciran.

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj hranidbe i pojedinih nehranidbenih čimbenika (stadij i redoslijed laktacije, sezona, vrijeme mužnje) na koncentraciju ureje u mlijeku koza Alpina pasmine tijekom laktacije, ovisno o proizvodnji, kemijskom sastavu i higijenskoj kvaliteti mlijeka. Specifični ciljevi istraživanja bili su definirati fiziološku graničnu vrijednost koncentracije ureje u kozjem mlijeku kao i procijeniti hranidbeni status koza na osnovu koncentracije ureje u mlijeku i omjera mast/bjelančevine.

Bjelovarsko-bilogorska županija je pristupila sufinanciranju Projekta zbog činjenice da stočari na području županije imaju nekoliko većih stada koza i bave se preradom kozjeg mlijeka, te  proizvodnjom kozjeg sira. Ukupno na području Bjelovarsko-bilogorske županije ima oko 3.500 koza što je matično stado koje nas svrstava u gornju trećinu hrvatskog kozarstva.

  Dokumenti za download
Dodano: 18. 11. 2016.
   Povratak na sve projekte