• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
20

10. SAVJETOVANJE UZGAJIVAČA GOVEDA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije u gradu Bjelovaru održava se dvodnevno 10. Savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj koje je okupilo preko dvjestotinjak uzgajivača iz cijele Hrvatske, a u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg uzgajivačkog saveza.

Svake godine na savjetovanju se okupi dvjestotinjak uzgajivača goveda iz svih krajeva Hrvatske, koji sudjeluju na predavanjima stručnjaka, profesora s Agronomskog fakulteta, Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, Hrvatske poljoprivredne agencije, Ministarstva poljoprivrede te predavača iz inozemstva. Predavanjima su obuhvaćene teme iz svih područja uzgoja, uvjeta držanja, hranidbe, zdravstvene zaštite, provedbe uzgojnih programa, proizvodne tehnologije, te aktualnosti i zakonske regulative vezane za govedarsku proizvodnju. Osim praktičnih savjeta o uzgoju i držanju goveda, uzgajivači se informiraju i o obvezama s obzirom na aktualne zakone i propise.

Ove godine na savjetovanju se govori o programu ruralnog razvoja, uređenju tržišta goveđeg mlijeka i mesa, osvrt na gospodarski položaj proizvodnje mlijeka u RH nakon prve godine članstva u EU te priključenje Hrvatske INTERBULL-u. Tu su i dva predavača iz inozemstva, jedan je iz Mađarske s ciljem upoznavanja uzgajivača s državnim/EU potporama za poljoprivredna gospodarstva, a drugi iz Slovenije koji će kroz slovenski primjer dati uvid u razvoj farme/obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva kroz dvadesetogodišnje razdoblje. S obzirom na klimatološke prilike koje su zatekle Hrvatsku ove godine, uzgajivačima i sudionicima savjetovanja donose se i smjernice kako hraniti goveda u takvim uvjetima, te kako prepoznati potrebe krava.

Drugi dan savjetovanja predviđen je za teme iz područja veterinarstva tako da će uzgajivači imati priliku čuti o najčešćim uzrocima prijevremenog izlučenja krava, načinu borbe protiv mastitisa na farmama mliječnih krava, te provedbi naređenih mjera u 2015. godini. Uzgajivači će se također moći educirati o dobrom vođenju farme kao ključu uspjeha te opravdanosti križanja u aktualnim tehnologijama proizvodnje.

Svjesni potrebe stjecanja novih saznanja i važnosti cjeloživotnog obrazovanja kontinuirano se tako okupljaju uzgajivači s ciljem njihove edukacije po pitanju provedbe uzgojno selekcijskih programa, s naglaskom na trenutnu situaciju, kao i prilagodbu svih segmenata hrvatskog govedarstva postojećim standardima Europe. To je mjesto pronalaženja rješenja problema u govedarskom sektoru, a i mjesto neformalnog druženja na kojemu uzgajivači imaju priliku podijeliti iskustva s ostalim uzgajivačima i stručnjacima.

Uzgajivače je pozdravio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs – izražavam zadovoljstvo da danas možemo biti ovdje, da Županija može biti pokrovitelj ove manifestacije. Mi kada opisujemo naš kraj ona uvijek kažemo da smo poljoprivredna i stočarska Županija. Vodeći smo po proizvodnji mesa, po proizvodnji mlijeka i to nije od jučer, to je tradicija našeg kraja. Mi smo i vodeća Županija po poticajima u Republici Hrvatskoj, a kada govorimo o poticajima po broju stanovnika onda je jasno da smo poljoprivredni kraj. Ovo je mjesto gdje se mogu postaviti pitanja, pitanja vezana uz poljoprivrednu proizvodnju. Ono što je ključno da na ta pitanja ima tko odgovoriti, da se uspostavi dijalog. U poljoprivredni nije lako, nije jednostavno i mi to u svakom slučaju znamo. Ključno je da se iskoriste sredstva koje Europa daje kroz fondove za ruralni razvoj, istakao je župan Bajs na otvorenju 10. Savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a