• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Rujan
16

12. NATJECANJE U ORANJU REPUBLIKE HRVATSKE I 3. NATJECANJE U ORANJU KONJIMA


Dana 13. rujna 2014. godine održano je 12. po redu državno natjecanje orača i 3. natjecanje u oranju konjima. Natjecanje se održalo u vrlo teškim uvjetima (raskvašeno tlo) na poljoprivrednim površinama Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi koja je bila domaćin ovog natjecanja, u organizaciji Požeško-slavonske županije i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.
Natjecanje je uz želju za što boljim uspjehom svih natjecatelja otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uz pozdravne riječi Ivana Katalinića, predsjednika Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, te Tugomira Majdaka, predsjednika Svjetske oračke organizacije.
Natjecalo se 32 orača iz 16 hrvatskih županija u dvije kategorije, traktorsko oranje s plugom premetnjakom i plugom ravnjakom, te 12 natjecatelja u oranju s konjima iz pet županija. Posebna ekipa sudaca ocjenjivala je najbolje otvaranje prve brazde u polju, te kasnije ravninu oranja, potrebnu dubinu brazde mjerenu na više mjesta na pooranoj parceli, ujednačenost brazdi, najbolje slaganje brazde i bez vidljivih ostataka trave ili strna, te opći dojam poorane površine.
Pobjednici sa 12. natjecanja u oranju RH, Milenko Hrgović iz Virovitičko-podravske županije i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije nastupit će na 62. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati 2015. godine u Danskoj i braniti boje Republike Hrvatske.
Sa konjima je najbolje orao Ivan Despetović iz Bjelovarsko-bilogorske županije.
Zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović uručio je pehare i priznanja najboljima uz predsjednika Svjetske organizacije orača Tugomira Majdaka i ravnateljicu Poljoprivredno-prehrambene škole Mariju Grgić.

Najbolji u oranju plugom premetnjakom:
Milenko Hrgović - Virovitičko-podravska županija
Zoran Kosanović - Bjelovarsko–bilogorska županija
Dario Pocedulić - Varaždinska županija
Najbolji u oranju plugom ravnjakom:
Tomislav Kuharić - Krapinsko-zagorska županija
Željko Krapec - Bjelovarsko-bilogorska županija
Saša Višak - Koprivničko-križevačka županija
Najbolji u oranju s konjima:
Ivan Despetović - Bjelovarsko-bilogorska županija
Ivan Dugaja - Virovitičko-podravska županija
Mirko Majsec - Krapinsko-zagorska županija
Plasman ekipno po županijama:
Bjelovarsko-bilogorska županija
Krapinsko-zagorska županija
Virovitičko-podravska županija

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a