• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Lipanj
10

130. Obljetnica HORKUD-a „GOLUB“ Bjelovar

Hrvatsko obrtničko radničko kulturno-umjetničko društvo (HORKUD) "Golub" Bjelovar, osnovali su 1887. godine bjelovarski obrtnici. Kroničari navode da je svrha Društva bila obrazovati svoje članstvo, podupirati ih u slučaju bolesti te učiti pjevanje, tamburanje i čitanje poučnih knjiga i časopisa. Ovo društvo je jedno od najstarijih KUD-ova u Hrvatskoj.

Društvo djeluje kroz šest sekcija:
- mješoviti pjevački zbor,
- folklorni ansambl,
- tamburaški orkestar,
- Sekcija tekstilnog rukotvorstva
- Barokna sekcija
- Ulični svirači „Tko pjeva zlo ne misli“

U subotu 10. lipnja 2017. godine održan je svečani koncert HORKUD-a „Golub“ Bjelovar povodom 130. obljetnice društva u Domu kulture gdje su  na svečanom koncertu u punoj dvorani nastupili  su članovi HORKUD-a „Golub“ sa mješovitim zborom,tamburaškim orkestrom,baroknom sekcijom i ulični svirači „Tko pjeva zlo ne misli“ gdje su izveli svoj bogati program kroz pjesmu i ples.
U prepunoj dvorani Doma  kulture svečanost obilježavanja 130 obljetnice društva pratila je i
voditeljica odsjeka za kulturu  i udruge u kulturi Bjelovarsko-bilogorske županije Žana Vukoja koja je u ime župana gospodina Damira Bajsa pozdravila prisutne, te u ime Hrvatskog sabora kulture gdje je član skupštine dodijelila zlatne,srebrne i brončane diplome članovima HORKUD-a „Golub“ te istaknula: „Danas je nezamislivo da ijedna značajna kulturna manifestacija,bilo da je riječ o Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bude obilježena bez Vas drage naše golubice i golubaši. Dovoljno je samo reći datum i mjesto gdje nastupate da dvoranu ispune posjetitelji koji cijene kvalitetu,kulturni izričaj i vašu posebnost u cjelokupnom kulturnom stvaralaštvu.“   koja je i ovaj put bila impresionirana ovim kulturno-umjetničkim događajem kojim se samo rijetke Županije u Hrvatskoj mogu pohvaliti te im na kraju tog svečanog trenutka poželjela puno zdravlja i entuzijazma u njihovoj ulozi gdje nam daruju kroz pjesmu,ples,zvukove tamburica i glumu ono najljepše što je u njima.

 

Voditeljica odsjeka za kulturu
i udruge u kulturi
Žana Vukoja, mag.prim.educ.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a