• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
12

14. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM I 5. IZLOŽBA VINA

Proteklog vikenda, na sajamskom prostoru u Gudovcu, održan je najslađi bjelovarski sajam 14. međunarodni pčelarski sajam, u sklopu kojeg je održana Izložba vina i vinogradarske opreme.

Najveću ponudu pčelarske opreme, meda i pčelinjih proizvoda predstavljalo je 130 izlagača iz Hrvatske i osam stranih zemalja, a po prvi puta iz Litve, Grčke i Engleske. Mnogobrojni posjetitelji imali su priliku sudjelovati i na stručnim predavanjima, ali i na drugim zanimljivostima poput ocjenjivanja najboljih medenjaka, najljepše uređenog prostora, kao i grafički najbolje osmišljenu etiketu na bocama meda i vina. Također, po prvi puta organizirano je i Apiterapijsko savjetovalište koje je bilo besplatno za sve posjetitelje.

Prije samog svečanog otvorenja Sajma, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencija i Hrvatskog pčelarskog saveza, održan je Medni doručak na kojemu se prvenstveno promovirao med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, zaštićen znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“.

„Rezultati koje ostvarujemo tijekom godina, s pravom nas svrstavaju na jednu od vodećih pozicija specijaliziranih sajmova te vrste. Uvjeren sam da će ovaj sajam i u daljem periodu zadržati potencijal rasta, što će sljedeće godine privući još više izlagača i posjetitelja. Također, uvjeren sam da će ulaganje u naše najmlađe, koje smo ugostili na sajmu kroz edukaciju „Mala pčelarska škola“, potaknuti da se stvaraju novi naraštaji mladih pčelara.“, rekao je direktor Sajma Davorin Posavac. 

„Ovaj sajam omogućava da pčelari iz cijele Hrvatske, ali i šire mogu vidjeti sve što je aktualno u našem okružju. Meni je posebno drago vidjeti da je sala uvijek puna kada su predavanja. Med kao prehrambeni proizvod, ima kvalitetnu osnovu da bude svakodnevna prehrana za sve nas, što je promovirano na Mednom doručku. Županija ima svoju marku  meda Slatka nit, a uključili smo se i u veliki projekt, projekt Slavonskog meda. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede na potpora, a Županija će i dalje podupirati pčelare. Ipak, hrvatski med je najkvaliteniji med i oni koji ga kupuju mogu biti sigurni u njegovu kvalitetu. Uvoz meda u Hrvatsku svake godine se povećava i to bi mogao bivati sve veći problem, posebno jer naš kvalitetni med ide u izvoz. Također, korištenje europskih sredstava za pčelare se mora ubrzati, a Županija je ove godine izdvojila sredstva za naše pčelare kako bi im pomogla u prijavljivanju na europske potpore.“, izjavio je župan Damir Bajs.

Sajam je svečano otvorio izaslanik ministra Tomislava Tolušića, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak koji je u svom govoru istaknuo što sve resorno ministarstvo poduzima za pčelare i vinare.
„Čestitam pčelarima na dobivanju europske izvorne oznake kvalitete kako bi med bio prepoznat na cijelom tržištu. Ta priča krenula je pred četiri godine i naknadno su se priključile i druge županije, stoga čestitam svim čelnicima regionalne i lokalne samouprave koji su sudjelovali. Kao što je i župan Bajs spomenuo, uvoz meda lagano raste i to nas treba zabrinuti, stoga smo mi u Ministarstvu osigurali nacionalna sredstva kako bi naše pčelare pripremali za dobivanje europskih sredstava, kako bi bili spremni da se smanji uvoz. Potičem pčelare da se udruže i brendiraju svoj med, jer tako će njihovi proizvodi biti jači. Nadam se da će ova godina donijeti mnogo meda za pčelare i kvalitetnijih mednih proizvoda, ali i vina kod naših vinara.“, rekao je državni tajnik Majdak prilikom otvorenja.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a