• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Veljača
14

15 MILIJUNA KUNA ULAGANJA U ŠKOLSTVO NA PODRUČJU OPĆINE VELIKI GRĐEVAC

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu općini Veliki Grđevac i tom prilikom, u pratnji ravnateljice OŠ „Mate Lovraka“ Veliki Grđevac Marine Balen i načelnika Općine Tomislava Pavlečića, obišao radove na energetskoj obnovi Područne škole u Donjoj Kovačici.
Posjet općini Veliki Grđevac

Vrijednost energetske obnove Područne škole Donja Kovačica iznosi 1.2 milijuna kuna. Od toga je 715.000 kuna europskih sredstava i sredstava sufinanciranja EU projekata, a 450.000 sredstva su Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na školskoj zgradi Područne škole Donja Kovačica izvode se radovi izolacije vanjskih zidova, povećanja toplinske zaštite poda prema tlu, povećanja toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru te rekonstrukcije sustava grijanja. Završetkom energetske obnove Bjelovarsko-bilogorska županija školu će opremiti i novim namještajem.

„Puno nam znači svaki segment ulaganja u školstvo. Mi ovdje imamo nešto manje učenika, no sadašnji pokazatelji govore kako ima dovoljno novorođene djeca na području Donje Kovačice. Osim učenicima, obnova puno znači djelatnicima škole, ali i roditeljima naših učenika jer je ovo prvo ovako veliko i cjelovito ulaganje u školstvo na području Donje Kovačice. S energetskom obnovom PŠ Donja Kovačica te školsko – sportske dvorane završavamo s kapitalnim projektima. Ostat će još potreba za obavljanjem manjih radova u matičnoj školi, no sve u svoje vrijeme“, istaknula je Marina Balen, ravnateljica OŠ „Mate Lovraka“ Veliki Grđevac.

Inače, kada govorimo o školskim objektima na području općine Veliki Grđevac Bjelovarsko-bilogorska županija je u partnerskom odnosu sa OŠ „Mate Lovraka“ do sada uložila 8 milijuna kuna u projekte obnove matične škole.

Nakon toga, temeljito je energetski obnovljena i novim namještajem opremljena Područna škola u Pavlovcu, a u obnovi je, osim škole u Donjoj Kovačici, i školsko-sportska dvorana Osnovne škole Mate Lovraka.  Njihovim završetkom ukupan iznos ulaganja u školstvo na području ove općine doseći će 15 milijuna kuna.

„Općina Veliki Grđevac, Bjelovarsko – bilogorska županija i škola lijepo surađuju i razumiju potrebu za ulaganjem. Prostora, potencijala, djece i mogućnosti za sve to ima, to je najvažnije. U interesu nam je da naši ljudi ovdje ostanu živjeti i odgajati svoju djecu. Da im život bude kvalitetniji i ugodniji. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na zaposlenike škola“, rekao je Tomislav Pavlečić, načelnik Općine Veliki Grđevac.

Tako će naši učenici, njih 190, na velikogrđevačkom području te njihovi učitelji i nastavnici, odnosno zaposlenici škole, njih 31, dobiti uvjete rada prilagođene 21. stoljeću, jer upravo ulaganje u školstvo i obrazovanje na vrhu je prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije koja je po ulaganjima u školstvo druga u Hrvatskoj.

Podsjetimo, najveći dio sredstava odlazi na projekte energetske obnove županijskih osnovnih i srednjih škola u sklopu kojih se obnavljaju 44 školske zgrade, a vrijednost ulaganja iznosit će 160 milijuna kuna.

„Mi smo razvoju školstva na području županije poklonili posebnu pažnju. Ono nam je u fokusu, a to se itekako vidi. Od ukupno 20 županija na području Hrvatske, naša je na drugom mjestu upravo po ulaganju u školstvo. Planiramo i polako ostvarujemo zadane ciljeve. Imamo niz projekata koji se odnose na energetsku obnovu, ali tu su i projekti koje ćemo provesti samostalno, primjerice izgradnja nove Glazbene škole te dogradnja određenih škola na području županije. Učenicima, roditeljima i djelatnicima škole nužno je osigurati novi standard na koji itekako imaju pravo. OŠ Mato Lovrak već je kompletno rekonstruirana, dok se radovi na PŠ Donja Kovačica odvijaju prema planu, odnosno i brže nego se očekivalo. Sama energetska obnova za nas nije dovoljna, pa će Županija preuzeti brigu o kupnji kompletno novog namještaja“, istaknuo je župan Damir Bajs.


NAKON ODLIČNE PROŠLOGODIŠNJE, NA VELIKOGRĐEVAČKIM BAZENIMA NADAJU SE JOŠ BOLJOJ NADOLAZEĆOJ SEZONI

Prilikom boravka u općini Veliki Grđevac, župan Damir Bajs posjetio je i tamošnji Sportsko-rekreacijski centar, odnosno velikogrđevačke bazene, svojevremeno najveću investiciju na području županije čija je izgradnja financirana sredstvima Europske unije.

Iz godine u godinu bazeni u Velikom Grđevcu bilježe sve bolje rezultate, a osim toga i sadržaja za posjetitelje je svake sezone sve više.

Prošlogodišnja sezona kupanja u Sportsko-rekreacijskom centru Veliki Grđevac bila je vrlo uspješna i možemo reći da je bazen opravdao sva očekivanja. Naime, 2019. godine velikogrđevačke bazene posjetilo je preko 20 000 posjetitelja.

Osim kupanja, posjetiteljima su se nudili i dodatni sadržaji poput sportskih aktivnosti, noćnog kupanja, a tijekom sezone organizirani su i razni turniri, škola plivanja i zabavni sadržaji.

Prošle kupališne sezone školu plivanja pohađalo je 24 djece koji su uspješno savladali program i postali plivači. Također, prošle godine nastavilo se i sa školom tenisa te je 10 djece naučilo osnove tenisa i pravila igre. Također, teniski tereni u sklopu bazena sve su posjećeniji, a samim time organizirana su i dva teniska turnira.

„Prošla sezona nam je bila vrlo uspješna. Vrijeme je bilo na našoj strani, iznimno lijepo, stoga smo tu priliku uspjeli iskoristiti. Drago nam je da su posjetitelji prepoznali našu kvalitetu, ali i raznolikost sadržaja koje nudimo. Imali smo i nekoliko projekata odrađenih u suradnji sa OŠ Mato Lovrak. Djecu smo angažirali na sudjelovanje u školi tenisa, plivanja i slično. Tijekom prošle sezone posjetilo nas je oko 30 tisuća ljudi. Nadamo se da će i nadolazeća sezona biti jednako dobra, pa i bolja, a vjerujemo da će i lijepo vrijeme biti na našoj strani. U planu su nove ideje, novi projekti, kao i nova ponuda“, rekao je Marko Vodopija, ravnatelj Kulturnog centra Mato Lovrak.

Bazen su posjećivali uz pojedince i obitelji i organizirane grupe posjetitelja od dječjih vrtića preko školskih razreda do grupa umirovljenika. Uz sve navedeno, ukupni Sportsko-rekreacijski centar s bazenima u Velikom Grđevcu pokazao se dobrom investicijom i sve popularnijom turističkom destinacijom našega kraja.

Podsjetimo, projekt je to koji su zajednički osmislili, kandidirali i u konačnici povukli europska sredstva u partnerskom odnosu Bjelovarsko-bilogorska županija, Općina Veliki Grđevac i Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Na ovim odličnim rezultatima čestitam svima koji marljivo sudjeluju i rade na tom području. Općina Veliki Grđevac i Županija su na ovom projektu partneri, stoga o nekim stvarima zajedno odlučujemo i donosimo odluke. Suradnja je do sada bila kvalitetna, vjerujem da ćemo na isti način funkcionirati i dalje. U planu su daljnja ulaganja, ali i neke preinake koje ćemo odraditi. Prije samog otvaranja nove sezone radimo na pročišćavanju vode u bazenu. Do sada je bila riječ o tekućem kloru, no odlučili smo prijeći na tabletiranu sol, to je jednostavnije i financijski povoljnija varijanta. Jedna je to od investicija prije samog otvaranja kupališne sezone. Sljedeće je na redu proširenje bazena, zbog sve većeg broja posjetitelja. Ideju imamo, samo čekamo otvaranje prigodnog natječaja“, otkrio je načelnik Tomislav Pavlečić.

„Moram spomenuti bivšeg načelnika, koji nažalost više nije s nama. S gospodinom Marijanom Dautancem ovaj smo projekt započeli i završili u jednoj jako lijepoj atmosferi i suradnji. Iako je oko toga projekta bilo puno skeptičnosti, jer je u to vrijeme bio i najvrjedniji u cijeloj županiji, mislim da se sve itekako isplatilo. Postavljalo se pitanje da li će bazeni biti financijski isplativi. Općina Veliki Grđevac je te godine bila na trećem mjestu u Hrvatskoj po povlačenju sredstava i EU fondova. Upravo to pokazuje koliko je taj projekt bio velik i značajan. Time se itekako uzdigla turistička ponuda ovog dijela naše županije. Ovdje radi oko desetak ljudi, ponajviše s područja općine Veliki Grđevac. Stvaranje niza sadržaja i ponude, ostvarivanje novih ideja, razvoj i ulaganje ključni su segmenti za daljnji napredak. Uz takav model rada, možemo računati na sve bolje i bolje nadolazeće sezone, kako za domaće stanovništvo, tako i za sve turiste i posjetitelje. Specifičnost ovog bazena je ta što se grije putem solarne energije, bez troška za samu ustanovu. Osim što omogućava sigurnost temperature tijekom cijele sezone, omogućava i ranije otvaranje, a potom i kasnije zatvaranje. Za otprilike tri mjeseca bit ćemo pred otvaranjem nove kupališne sezone. Ulaganje u kvalitetu je najvažnije“, istaknuo je župan Damir Bajs.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
Posjet općini Veliki Grđevac
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a