• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
19

15. SPASOVDANSKI SUSRETI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je svečanoj sjednici i Danu vijeća Srpske zajednice grada Daruvara u sklopu kojeg se održavaju i „Spasovdanski susreti“, ovoga puta petnaesti po redu.

„Obilježavamo 15 godina postojanja i aktivnog rada. U tekućem mandatu prilikom izbora odlučili smo se da znatno pomladimo članstvo,a mnogi od mladih članova se, pored svojih svakodnevnih obaveza, uhodavaju u ovaj volonterski i specifičan način rada. Imali smo veliku nesreću da smo prije godinu dana, neočekivano, ostali bez našeg predsjednika koji  je tek počeo raditi u toj ulozi, što nas je šokiralo i ražalostilo. Radimo u okrnjenom sastavu. Okupljali smo se u prostoriji Vijeća i drugdje, razmjenjivali mišljenja, distribuirali novine i knjige, jednom tjedno pružana je besplatna pravna pomoć zainteresiranim građanima uz podršku Srpskog narodnog vijeća, što i dalje traje. Prisustvovali smo mnogim komemoracijama na mnogim stratištima iz 2. Svjetskog rata na našem području i šire, u organizaciji Udruga antifašista i Srpskog narodnog vijeća. Isto tako, aktivno smo sudjelovali na mnogim svečanostima i manifestacijama. Uspostavili smo vrlo dobru i korektnu suradnju s novoizabranom gradskom vlasti, odnosno gradonačelnikom. Kao  i do sada, dobro smo surađivali s ostalim manjinama, a preko našeg zamjenika župana i sa Županijom“, naglasio je Branko Kovačić, ispred organizacijskog odbora Spasovdanskih susreta.


„Kada govorimo o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, to je županija u kojoj manjine imaju iznadprosječan udio u našem stanovništvu, a to pokazuje našu povijest, našu kulturu . Ja kao župan imam četiri zamjenika, Tanja Novotni Golubić zamjenica je za češku nacionalnu manjinu i Saša Lukić za srpsku nacionalnu manjinu. Mi nastojimo da manjine zapravo budu vrijednost naše ukupne kulture, da većinski i manjinski narod moraju živjeti zajedno kao što su živjeli stoljećima. Pravo srpske manjine na obrazovanje, na sve ono što je vezano uz kulturu,a posebice jezik i obrazovanje je nešto što svi zajedno moramo štititi. Sve ovo što sam naveo, u cijelosti se provodi u našoj županiji. Mi smo županija koja je prva u Hrvatskoj imala Vijeće nacionalnih manjina, Koordinaciju, suradnju među manjinama i to je ono što me veseli“, naglasio je župan Bajs.

Brojni okupljeni na Spasovdanskim susretima imali su priliku uživati i u bogatom kulturno-umjetničkom programu nacionalnih manjina.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a