• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Lipanj
6

16. MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA I SAJAM TRADICIONALNIH PROIZVODA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE U DARUVARU OKUPILA VINARE IZ CIJELE HRVATSKE

Ovu je trodnevnu manifestaciju, koja šesnaestu godinu za redom okuplja vrsne proizvođače vina s ovoga područja, ali i iz drugih dijelova Hrvatske, otvorio premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović. Vinodar traje od 6. do 9. lipnja, a ove godine ocijenjen je 151 uzorak vina s područja cijele Hrvatske.

Uz domaćine i organizatore, na svečanom otvorenju obratio se župan Damir Bajs rekavši da su svi jednoglasni u jednoj činjenici. A ona je da su hrvatska vina bitno unaprijeđena u svojoj kvaliteti. „Dokaz tome leži ovdje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u najljepšem malom gradu kontinentalne Hrvatske, gradu Daruvaru“, rekao je župan Bajs. Izrazio zadovoljstvo što ova regionalna izložba ima državni značaj, što i ove godine ima toliko vina i toliko vinogradara koji potvrđuju kvalitetu vina. Dobiti zlatnu, srebrnu pa i brončanu medalju veliki je plus za svakoga od njih - zaključio je. Vina proizvedena na ovom području važna su za razvoj ovdašnjeg turizma. „Daruvar je turistički grad i dobar dio OPG-ova i proizvođači vina, svoje vino prodaju na vlastitome pragu, na licu mjesta, ondje gdje se i proizvodi“, naglasio je župan Bajs i predložio da grad Daruvar i Bjelovarsko-bilogorska županija budu predvodnici takvog plasmana proizvoda.
To je razmišljanje podržao premijer RH Zoran Milanović, rekavši da Hrvatsku godišnje posjeti više od 12 milijuna ljudi, koji se trebaju i vratiti zbog kvalitete onoga što im nudimo, a ovdje je riječ o kvalitetnim vinima. „Mi nikada nećemo imati kvantitetu da možemo preplaviti tržišta poput južnoameričkih vina. To nismo mi.  No, možemo biti kvalitetni i prepoznatljivi“, rekao je premijer Milanović u Daruvaru. Naglasio je također da moramo ulagati u sebe, biti svjesni toga što nam je povijest oduzela u godinama nemira i rata, i zamijeniti to onim što svakom ljudskom biću treba. A to su sloboda i sigurnost. Premijer je rekao da se kao dio europskog tržišta, svojim vinima, moramo nametnuti ondje gdje se traži dobar proizvod. Čestitao je svima koji će na ovogodišnjem Vinodaru dobiti neku od nagrada i pozvao sve da ulažu, rade, budu uvijek bolji od sebe, od onoga što su učinili jučer, da njeguju svoj kraj, privlače turiste i da ne zaborave tko su. A Daruvarčani su, primijetio je i iznio premijer Milanović, prije svega ljudi dobre volje, svi su manjina i svi su većina. 

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a