• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
14

16. NATJECANJE ORAČA I 8. NATJECANJE U ORANJU KONJSKOM ZAPREGOM BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, na parceli u Velikoj Pisanici održano je 16. natjecanje orača i 8. natjecanje u oranju konjskom zapregom, na kojemu se 14 orača natjecalo u tri discipline: oranju plugovima ravnjacima, premetnjacima te konjskim zapregama. Natjecanje je otvorio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, kao čelni čovjek županije koja je ujedno i začetnik ovakvog natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Svi natjecatelji pokazali su spretnost i visoku razinu znanja u oranju, a kako bi se odabrali najbolji među njima ocjenjivali su ih certificirani suci prema određenim kriterijima, odnosno ocjenjivala se dubina oranja, pravac, čistoća brazde, naor, razor i nalijeganje brazde. Tako su titule najboljih orača ponijeli Zoran Piskač u kategoriji premetnjaka, Zoran Kosanović u kategoriji ravnjaka i Ivan Despetović u kategoriji oranja konjskim zapregama. Istaknula se i Ana Drobni kao jedina natjecateljica, kojoj je župan Damir Bajs uručio buket.

Zoran Piskač, inače državni prvak u oranju, napomenuo je kako je oranje dio sporta gdje se uvijek nauči nešto novo. Pred njim je i svjetsko natjecanje u Keniji, gdje će predstavljati Hrvatsku, ali i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Bjelovarsko-bilogorska županija kroz godine natjecanja glavni je organizator i pokrovitelj natjecanja orača uz pomoć Savjetodavne službe i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača čiji je ujedno župan Bajs i počasni predsjednik. Naime, natjecanje u oranju još je 1995. godine pokrenula upravo Bjelovarsko-bilogorska županija, a kojoj se u međuvremenu u Hrvatskoj pridružilo još sedamnaest županija i samim time ta sportska disciplina poprimila je maha i zauzela visoko mjesto na ljestvici kod dobrog dijela poljoprivrednika.

„Naš župan je jedini župan u Hrvatskoj koji je uvijek bio s nama, a nadam se da će to biti i dalje tako. Ovdje se uvijek radilo na zemlji i živjelo na zemlji i danas kada pogledam oračku ekipu, gledamo mladu ekipu što mi je izuzetno drago, jer kada smo počeli s ovim natjecanjem, nije bilo mladih ljudi. To je znak da sav trud nije bio uzalud.“, izjavio je Mirko Kolić, predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača.

„Naša županija je poljoprivredna županija i to je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovo natjecanje mora dati ono što je najmodernije u oranju, ali oranjem s konjskom zapregom vraćamo se u prošlost, kako se nekad oralo s konjima. Drago mi je da iz naše županije dolazi i niz državnih prvaka. Oranje je vezano uz naš kraj i županiju, a ovim natjecanjem čuvamo našu tradiciju, ali i gledamo budućnost.“, rekao je župan prilikom otvaranja natjecanja, te poželio svim pobjednicima da ponesu i titulu državnog prvaka.

Pred pobjednicima su pripreme za 15. državno natjecanje orača i 6. natjecanju u oranju konjima koje će biti održano početkom rujna u Zagrebu.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a