• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
8

175. OBLJETNICA MATICE HRVATSKE I PROMOCIJA KNJIGE „TI PROLAZIŠ SVOJIM PUTEM STARIM“

U Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu, Ogranak Matice Hrvatske u Garešnici organizirao je Središnju županijsku svečanost obilježavanja 175. obljetnice Matice Hrvatske pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa.

Tom prilikom, urednici Stjepan Banas, Željko Stubičan, Gordana Ščrbačić i recenzentica Silvija Sitta predstavili su knjigu „Ti prolaziš svojim putem starim“.

Pjevajući hrvatske tradicijske pjesme i napjeve bijele (istočne) Moslavine svečanost su uveličali kulturno-umjetnička društva: „Prijatelji“ iz Bereka, „Sloga“ iz Miklouša, Gareš'ki kulturni centar, Folklorni ansambl „Zdenac“ i Pjevačka skupina „Hrvatska žena“ iz Garešnice, Hrvatska čitaonica iz Hercegovca, „Slavko Kolar“ iz Palešnika, Ženska pjevačka skupina iz Samarice, „Sloga-Đurđic“ iz Đurđica i „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice.

„Naš se Ogranak ovoj obljetnici priključio promocijom knjige kao dar Matici Hrvatskoj. Ovo je dosada naš najopsežniji projekt koji je uključio tridesetak suradnika, ali i nama najdraži projekt zato što čuva narodno blago. Knjiga je koncipirana u tri dijela, u prvom imamo tradicijske narodne pjesme, u drugom su preslike ranijih bilježenja gdje se vidi u čemu se ta glazba mijenjala, a u trećem dijelu su autorske pjesme u moslavačkom duhu.“, objasnio je Zvonko Farago, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Garešnici.

„Matica hrvatska je kroz više stoljeća promicala hrvatsku kulturu, jezik i sve ono što je vezano uz naše hrvatsko obilježje. Prolazili su kroz razne izazove, jer Hrvatska je prolazila kroz niz država, ali nisu se nikad umorili. Njihova vrijednost i važnost je upravo taj nacionalni identitet koji nije ništa manji ni danas. Hrvatska je u Europskoj uniji, u multikulturalnom društvu i moramo prihvatiti sve međunarodno, ali i boriti se za svoje. Ne treba zaboraviti da se u ovo vrijeme hrvatski jezik mora čuvati i drago mi je da sam pokrovitelj ove svečanosti“, rekao je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a