• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
6

2. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE BBŽ

Nakon nedavno održane konstituirajuće sjednice, u velikoj vijećnici održana je druga sjednica Županijske skupštine s 19 točaka dnevnog reda, a započela je aktualnim satom gdje su se vijećnici dotaknuli mnogobrojnih tema.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Siniša Glavaš (BUZ) koji se najprije zahvalio u ime Milana Đurđevića za pomoć Županije koja mu je odobrila sredstva za gradnju nove kuće, budući da je u požaru ostao bez doma. Glavaša je zanimalo hoće li županijski procjenitelji i župan izaći na teren, te obići područja koja su stradala u jakom nevremenu i vidjeti kako se može pomoći obiteljima kojima su oštećene kuće i usjevi.

Župan Damir Bajs rekao je kako je proglasio elementarnu nepogodu za općinu Kapela, te dobio još dva zahtjeva za proglašenje iste. Također, upit je poslan svim općinama i ukoliko postoji potreba, elementarna nepogoda proglasit će se za cijelu županiju, a ne općinu po općinu. „Pomoć od države ne možemo očekivati. Ukoliko postoji potreba za stambeno zbrinjavanje obitelji kojima su stradale kuće, Županija će zajedno s Općinama izaći u susret kao i dosada, kako bi dobili odgovarajući smještaj. Županija će pomoći za stambene objekte, ali za poljoprivredne kulture ne.“, objasnio je župan.

Vijećnik Zlatko Barila (HSU) kao predstavnik umirovljeničke populacije, želio je znati u kojoj je fazi odobrenje sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu iz europskih fondova.
Župan je naglasio kako je projekt prijavljen, odobren je iznos od gotovo 11 milijuna kuna, zahvaljujući kojemu će se obnoviti Domovi zdravlja u Garešnici, Grubišnom Polju, Daruvaru i Čazmi. Osim obnove zgrada Domova, odobrena sredstva omogućit će i nabavu opreme za doktore opće medicine, ali i stomatologe, što je otprilike 110 tisuća kuna za svakog doktora.  „Htijenje je da se dobar dio pretraga može napraviti kod svog doktora. Mi ćemo ovim sredstvima dobiti primarnu zdravstvenu zaštitu primjerenu 21. stoljeću.“, rekao je župan Bajs, te ovim putem naglasio kako je Opća bolnica Bjelovar prošla prvu fazu natječaja u Ministarstvu regionalnoga razvoja.

Zašto od 12 prijavljenih škola, na natječaj energetske učinkovitosti jedino nije prošla Osnovna škola Čazma, zanimalo je vijećnicu Andreu Prugovečki Klepac (HSS).
„OŠ Čazma dala je prijavu, ali nije prošla na natječaj. Škola, projektant i RRA radili su projekt i mene je zanimalo zašto jedino OŠ Čazma nije prošla. Razlog tomu je imovinsko-pravni problem jer dio dokumentacije nije odgovarao uknjižbi koja je prikazana u projektu. Ja sam dao nalog da se to riješi i problem je otklonjen. Mi sada imamo sve uvjete za novu prijavu, koja će ići u rujnu ove godine.“, objasnio je bjelovarsko-bilogorski župan.

Vijećnik HDZ-a Miro Totgergeli postavio je pitanje vezano uz CGO Doline, odnosno što je CGO Doline radio od 2009. do danas i kakve su akcije poduzete da bi se ta lokacija dovela što bliže svojoj svrsi.
„2013. godine nije bio riješen odnos između Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, odnosno bilo je to pitanje vlasničkih odnosa. Potpisan je sporazum i poduzeli smo niz mjera da možemo krenuti u zajednički projekt. U međuvremenu, Vlada je odlučila da naše odlagalište bude regionalan centar. Nedavna odluka Vlade da se CGO Doline ukida nas je zatekla, jer samo jedan CGO je predložen za ukidanje, a izrijekom su naglasili da nova studija nije napravljena koja bi potkrijepila tu odluku. Također, ukoliko studija pokaže da je CGO Doline potreban oni će ga i vratiti, što je očito da je to bila politička odluka.“, izjavio je župan Bajs, te nadodao da CGO Doline treba biti napravljen i da u tome ima potporu virovitičkog župana, ali i četiri župana koji pripadaju pod CGO Piškornicu, koji ne žele da se Piškornica širi.  

Prometne povezanosti Bjelovarsko-bilogorske županije i Zagreba, dotaknuo se vijećnik Dražen Paun, kojeg je zanimalo u kojoj je fazi pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec, te brza cesta Bjelovar-Zagreb. 
„Pruga je pred završetkom i očekujemo da bude gotova do kraja godine. Bjelovarsko-bilogorska županija i HŽ putnički prijevoz utvrdili su da se uvedu nove linije vlakova Bjelovar - Zagreb i one su u promjenama voznog reda već utvrđene. Očekujemo da se u sljedećoj godini linije bitno povećaju. Što se tiče brze ceste tražio sam razgovor u Ministarstvu prometa da utvrdimo kada će se graditi brza cesta i ja ostajem pri stavu da ona mora doći do Bjelovara, jer onaj kraj koji nema nijednu brzu cestu nema ni prilike za investicije.“, odgovorio je župan Bajs.

Vijećnika Silvestra Štefovića (HDZ) zanimalo je poslovanje Bjelovarskog sajma, za koje tvrdi da ima silaznu putanju, a u izvješću je prikazano poslovanje u plusu. 
Župan Bajs tom je prilikom pojasnio kako Bjelovarski sajam 2013. godine nije isplatio četiri plaće zaredom svojim zaposlenicima, te je imao uvjete za stečaj. Prošle godine, Sajam je u dobitku 265 tisuća kuna, a tvrtka na računu ima oko 2 milijuna kuna. „Neovisna revizija je napravljena, koju je zatražio bivši gradonačelnik, na što sam ja pristao. Novi gradonačelnik je tražio neovisnu reviziju financijskog poslovanja, na što sam također pristao. Nema razloga da se išta skriva, jer jasno se vidi pozitivan rezultat poslovanja, transparentnost, ali neka se to provjeri i treći put.“, rekao je župan.

Vijećnika Slavka Đurđevića (SDP) zanimalo je u kojoj je fazi projekt energetske obnove Osnovne škole Garešnica i područnih škola. 
„OŠ Garešnica najveći je projekt u tom paketu, odnosno 12,5 milijuna kuna investicije kako bi škole na području Garešnice dobile kompletnu obnovu i standard. Mi još ugovore nismo dobili, imamo obavijest da smo prošli, ali ugovor ćemo potpisati kada nas pozovu. Dao sam nalog da se pripremi natječaj za javnu nabavu kako bi odmah krenuli u gradnju kada potpišemo ugovore.“, objasnio je župan Bajs.

„Što će Županija poduzeti kako bi olakšala život na selu? Ima li konkretnih mjera?“, pitao je vijećnik Željko Bišćan (HSS).
Župan je podsjetio kako Županija provodi niz mjera kojima pomaže našim poljoprivrednicima. Primjerice, kreditiranje proljetne sjetve je model kojeg su počele kopirati i druge županije. Također, župan je naglasio kako poljoprivreda čini 20% BDP-a ove županije, ali dijeli lošu sudbinu s Hrvatskom u poljoprivredi. „Kako ne bi došlo do propasti, Vlada mora napraviti sve što je potrebno. Mi ćemo pozvati ministra Tolušića da napravi sastanak sa stočarim i da se pronađe rješenje, jer najveći problem upravo u stočarstvu i proizvodnji mlijeka.“, rekao je župan Bajs. 

Vijećnik Ivan Beljan (HSS) postavio je pitanje što se događa s dugovanjima 500 dana valute BB voda te s financijama ŽUC-a.
„Pitanje je kako osigurati da ŽUC ima odgovarajući način financiranja. Mi imamo sedam puta manje sredstava nego državne ceste za svoju kilometražu. Zajednica županija je predložila da se vrati dio financiranja ŽUC-evima, jer to je problem u cijeloj Hrvatskoj. Trenutno je to nemoguće promijeniti u ovom razdoblju, ali naglasit ću da sve ceste, osim županijskih, ne mogu se financirati iz EU. Ministarstvo je priznalo da je to bila pogreška u pregovaranju, ali ta omaška nas sada stoji tako da ne možemo raditi projekte. Mi ćemo imati radni sastanak u Ministarstvu prometa vezano uz financiranje u 2018. godini.“, izjavio je bjelovarsko-bilogorski župan.

Predsjednica Županijske skupštine Đurđica Ištef Benšić postavila je posljednje pitanje na aktualnom satu. Nju je zanimalo što se događa s projektom pomoćnika u nastavi.
„To je standard koji moramo uvažavati, radi se o obiteljima kojima je potrebna pomoć. Zahvalit ću se mojoj bivšoj zamjenici koja je omogućila da djeca dobiju asistente u nastavi. Često smo morali ići i na 3 natječaja dok nismo dobili sredstva za sve asistente. Čak i prošle godine nisu bila omogućena sredstva za sve, primjerice 8 djece nije dobilo asistenta. Ta djeca imala su pravo na asistenta dvije godine ranije, a imaju dijagnoze koje se ne mogu popraviti, kako je moguće da im se sredstva nisu dodijelila. Ja se zahvaljujem i HZZ-u što su omogućili da sva djeca dobiju asistente. Ovog trenutka prijave su spremne i tražit ćemo 70 pomoćnika i vjerujem da ćemo ih dobiti. Ako ne, spremni smo osigurati dodatne asistente koliko god ih bude potrebno. Niti jedno dijete, ni roditelj ne smije osjetiti da su zaboravljeni, niti moraju znati tko ih financira. Bitno je da su asistenti za djecu osigurani.“, objasnio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

U nastavku sjednice Županijske skupštine većinom vijećnika prihvaćene su ove točke dnevnog reda:
1. Donošenje Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016. godinu;
2. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu župana Bjelovarsko-bilogorske županije za razdoblje od 01. siječnja – 30. lipnja 2017. godine;
3. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom “Suvenir Arbor” i zaštitne radionice “Suvenir Arbor Vitae” d.o.o. u 2016. godini;
4. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o ostvarenju programa rada i financijskog plana Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016. godinu;
5. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016. godinu;
6. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije d.o.o. za 2016. godinu;
7. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Bjelovarskog sajma d.o.o. u 2016. godini;
8. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016. godinu;
9. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Financijskog izvješća za razdoblje 01.01. do 31.12.2016. godine Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije;
10. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća ravnatelja Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije o poslovanju u periodu 01.01. do 31.12.2016. godine;
11. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu i financijskom poslovanju Opće bolnice Bjelovar u 2016. godini;
12. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Godišnjeg izvještaja poslovanja ZU Ljekarna Bjelovar 2016. godine;
13. Donošenje Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o ustrojstvu i djelokrugu Upravnih tijela Bjelovarsko-bilogorske županije;
14. Donošenje Odluke o rasporedu sredstava iz proračuna za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika za 2017. godinu;
15. Donošenje Odluke o visini pomoći za podmirenje troškova ogrjeva u 2017. godini;
16. Donošenje Pravilnika o postupanju u predmetima jednostavne nabave;
17. Izbor i imenovanja

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a