• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
17

2. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BBŽ 2016.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs otvorio je 2. Smotru manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije koja se proteklog vikenda održala u Garešnici.

Kako bi županijske nacionalne manjine predstavile svoje bogatstvo jezika, kulture, običaja i gastronomije stanovnicima Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine organizirana je Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije. Manifestacija je to kojom se putem pjesme i plesa promovira zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji. Sudjelovalo je oko 250 učesnika iz redova češke, mađarske, srpske i romske nacionalne manjine, a po prvi puta predstavila se i Udruga Nijemaca i Austrijanaca sa svojim zborom, te Hrvatski Folklorni ansambl Zdenac iz Garešnice.

Bjelovarsko-bilogorsku županiju možemo opisati na mnoge načine, a jedan od načina je svakako da smo bogati nacionalnim manjinama. Mi smo županija s najvećim brojem nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i to je zapravo naše zajedničko bogatstvo. Povijest i kultura i sve ono što je iza toga skrito pokazuje da i manjina i većina moraju zajedno surađivati, ali i da mogu jedini druge nadopunjavati. Naši krajevi pokazuju da je tome tako. Pohvalio bi sve one koji su doprinijeli da smo danas ovdje i da pokažemo sve ono čime bi se mogli dičiti. Ne samo jedni drugima nego i predstavnicima većinskog naroda, dakle Hrvatima. Ovo je druga manifestacija po redu, pretprošle godine domaćin je bila češka nacionalna manjina, a u duhu dobre suradnje želja je da svake godine bude druga manjina domaćin, naglasio je župan Bajs u Garešnici.

Ove godine Smotru manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije organizirala je Koordinacija nacionalnih manjina BBŽ uz pomoć Županije, te Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Garešnice, Srpskog kulturnog društva Prosvjeta – pododbora Garešnica  te Grada Garešnice.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a