• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
27

20 NOVIH STIPENDISTA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s novih dvadeset stipendista Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako se s novim stipendistima broj studenata kojima Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže da lakše financijski podnesu troškove studiranja penje na sedamdeset i jedan. Za tu namjenu u županijskom proračunu i ove godine planirano je 800.000,00 kuna..

Bjelovarsko-bilogorska županija svoje studente u vidu stipendije pomaže još od 1996. godine, izuzev akademske godine 2009/10., 2010/11., 2011/12., za vrijeme obnašanja dužnosti tadašnje županijske vlasti. Povratkom župana Bajsa na dužnost župana 2013. godine, stipendije se ponovno vraćaju kao mjera pomoći studentima, a  visina mjesečne stipendije iznosi 1000,00 kuna i isplaćuje se 10 mjeseci u godini (bez srpnja i kolovoza).

 Do sada je Bjelovarsko-bilogorska županija iz svog proračuna kroz godine stipendirala četiristo i pedeset studenata. Stipendisti koji diplomiraju i zaposle se na području županije, te rade vremenski duplo više nego su primali stipendiju oslobođeni su povrata. Također, oslobođeni su i oni koji su dvije godine prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje na području naše županije. Svi koji se zaposle izvan županije, dužni su vratiti primljeni iznos jednokratno ili obročno, čime se svake godine otvara prostor za nove stipendiste.

 Napomenimo, stipendiranje studenata je samo jedna od mjera putem koje Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže u obrazovanje. Podsjetimo, nedavno je za ovu školsku godinu završio projekt Centara izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika, dok se za iduću školsku godinu očekuje pokretanje Centra izvrsnosti iz kemije. Također, Županija osigurava sredstva za rad pomoćnika u nastavi, te besplatnu školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva. Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija spremna je za povlačenje novca za najveći projekt škologradnje u Republici Hrvatskoj, a riječ je o projektu Javno-privatnog partnerstva „BBŽ škole“. Sve su to projekti koje Bjelovarsko-bilogorska županija provodi kako bi pomogla svojim učenicima i studentima, ali i povećala standard školstva na svom području.

 „Sin je upisao strojarstvo, uspješno položio 1. semestar preko kolokvija, a nedavno smo saznali da je i dobio stipendiju. On je sretan zbog toga, ali i mi, dobio je samopouzdanja i sada je svoj čovjek. Nama to znači jako puno jer sam ja momentalno bez primanja, imamo samo jednu plaću i puno će nam to pomoći, naročito njemu. Moj sin studira u Zagrebu i živi u studentskom domu Stjepan Radić. Mi se nadamo da će Juraj naći posao nakon fakulteta, ima deficitarno zanimanje, a on ne bi išao van Bjelovara ili Daruvara.“, rekao je otac Zdravko Šargač iz Daruvara. 

 „Puno će mi značiti ova stipendija, jer sada ću moći nadograditi svoj kulturni život, poput izlazaka u kazalište koje si dosad nisam mogao priuštiti. Inače, moj mjesečni budžet iznosi 900 kuna, živim u studentskom domu, ali kada bi se pribrojali izlasci iznos se penje na 1500 kuna, stoga će ova stipendija biti od velike pomoći. Od mene se očekuje da imam prosjek iznad 3.0, ali naravno, cilj mi je imati visok prosjek i dat ću sve od sebe da vratim povjerenje koje mi je povjerila Županija. Ja ću dati sve od sebe da vratim Županiji sve što mi je dala, ako kroz rad onda tako, ako ne onda putem novca.“, izjavio je student Tibor Kovač, 1. godina Ekonomskog fakulteta.

 „Ulaganje u naše mlade, studente, bi trebao biti ključ našeg kraja. Mi smo 2013. godine  vratili stipendije, jer ja sam kao župan smatrao da se sa stipendijama ne smije štedjeti. Nadam se da ćemo ovim stipendijama olakšati život studentima i studenticama, ali isto tako i njihovim roditeljima. Po našem iskustvu, završetkom školovanja gotovo nijedan stipendist nije morao vratiti stipendiju, što je dobar znak i nadam se da će to zahvatiti i ovu generaciju. Mi trebamo liječnike, inženjere, arhitekte, ali i društvena zvanja, potreba je to koja mora biti riješena prvo kroz naše ljude. Nastavit ćemo stipendirati i dalje jer to je ključ uspjeha. Svima želim da vam bude lakše u školovanju i studentskim danima, ali i da se u konačnici vratite u Bjelovarsko-bilogorsku županiju i da nađete posao kako bi imali kvalitetne stručnjake za koje se školujete. Ipak, neovisno o ovim stipendijama, zapamtite najljepše je studentsko doba.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a