• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Prosinac
8

21 MILIJUN KUNA – TRI PUTA VIŠE OD PREDVIĐENIH SREDSTAVA ZA ULAGANJA U VODOOPSKRBU – ČETVRTA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ PO POVLAČENJU SREDSTAVA

Bjelovarsko-bilogorska prije dvadesetak godina imalo je svega 17% izgrađenosti vodoopskrbnog sustava. Pojačanim investicijama uspjela je doći do 53%, no i to nije dovoljno i Županija teži državnom prosjeku koji sada iznosi više od 80%. Naime, ulaganje u taj vid infrastrukture jedan je od preduvjeta za povećanje standarda, ali i razvoj bjelovarsko-bilogorskog kraja

Prvotni plan ulaganja u vodoopskrbnu mrežu Županije od strane Hrvatskih voda za 2104. godinu  iznosio je 7 milijuna i 150 tisuća kuna. Prema njemu tijekom ove godine gradili bi se slijedeći pravci:

- Naselja Cerina – Grabik - Gornji Dragičevci - Gornji Lipovčani - Prnjavorac
- Transportni cjevovod u naselju Maglenča
- Vodovod naselja Prokljuvani
- Vodovod naselja Dapci
- Distribucijski vodovodni cjevovod u Općini Veliko trojstvo pravac Lipe – Duvište
- Izgradnja kanalizacijske mreže Veliko Trojstvo
- Bušenje bunara i pijezometra na budućem vodocrpilištu Jasenik

Tada je uslijedio sastanak čelnika Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom i Bjelovarsko-bilogorskih voda u Hrvatskim vodama na kojemu su precizirani planovi, dokumentacija, te županijski plan i program za tekuću godinu. Nakon niza sastanaka u prvom rebalansu Hrvatskih voda županijski tim na čelu sa županom Bajsom izborio se da su se sredstva za 2014. godinu popela na 15 milijuna kuna čime su u izgradnju mogli krenuti dodatni  pravci:

- Garešnica II – dionica S. Ploščica – V. Trnovitica
- Magistralni cjevovod Drljanovac – Pavlovac
- Magistralni cjevovod 2. faza Patkovac – Daruvar dionica Končanica – Donji Daruvar
- Magistralni cjevovod Pehanovac – Dežanovac – Duhovi 2. dionica Dežanovac – Duhovi
- Magistralni cjevovod 1. dionica Pehovac – Dežanovac
- DVC u naseljima Vučani, Donji Miklouš, Gornji Miklouš, Novo Selo i Martinac
- Distribucijski vodoopskrbni cjevovod Kraljevac – Kovačevac
- Vodovod Babinac – Gornja Petrička – Donja Petrička – Samarica
- Rekonstrukcija vodocrpilišta i zdenca Grđevica
- Revitalizacija zdenca na vodocrpilištu u Garešnici
- Izgradnja cjevovoda Koreničani – Potočani – mreža naselja G. Daruvar i Općine Dežanovac  
- Izrada projektne dokumentacije Drljanovac – Pavlovac i izrada analiza vode BBŽ
- Izgradnja vodovodne mreže Gornji Daruvar

 Budući kako su se Bjelovarsko-bilogorske vode pokazale kao pouzdan partner Hrvatskim vodama i u roku za razliku od nekih drugih Županija izvršile svoje radove, u posljednjem rebalansu Hrvatskih voda ove godine Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobrena  su dodatna sredstva, pa se ove godine sveukupno uložilo 21 i pol milijun kuna u županijski vodoopskrbni sustav. Ta sredstva utrošena su na završetak radova:

-  magistralnog cjevovoda Patkovac – S.Ploščica – V. Trnovitica – Garešnica
- 2. dionica Stara Ploščica – Velika Trnovitica
-  magistralni cjevovod 2. faza Patkovac – Daruvar dionica Končanica – Donji Daruvar
  magistralni cjevovod 1. dionica Pehovac – Dežanovac
-  Cerina – Grabik – Gornji Dragičevci – Gornji Lipovčani – Prnjavorac
-  transportni cjevovod u naselju Maglenča
-  vodovod naselje Prokljuvani
-  vodovod naselje Dapci
-  distribucijski vodovodni cjevovod u naseljima Kraljevac – Kovačevac
-  distribucijski vodovodni cjevovod Lipe – Duvište  
- Rekonstrukcija vodocrpilišta Grđevica
- Izgradnja kanalizacijske mreže Veliko Trojstvo

Bjelovarsko-bilogorska županija svrstala se među prve četiri županije u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Hrvatskih voda. Povećanje sredstava u konačnici pozitivno je djelovalo i na broj mogućih priključka na vodovodnu mrežu s 200 kućanstava na njih 800.

I u 2015. godini Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s projektom izgradnje vodovodne mreže na svom području, a ključna je iduće godine izrada studije isplativosti čija se vrijednost procjenjuje na oko 2 milijuna kuna. Naime, studija isplativosti  preduvjet je za prijavu vodoopskrbnih projekata na strukturne fondove Europske unije. Upravo o europskim fondovima koji nude sredstva za izgradnju tog dijela komunalne infrastrukture, ovisit će daljnja izgradnja vodovodne mreže u Republici Hrvatskoj. Samo Bjelovarsko-bilogorska županija ima spremno projekata vrijednih oko 230 milijuna kuna, a navedena studija trebala bi biti završena tijekom 2015. godine.

Uz izgradnju vodovodne mreže Bjelovarsko-bilogorska županija parter je i na projektu aglomeracija Bjelovar – Gudovac – Rovišće i Garešnica – Hercegovac. Županija je parter i na prvom projektu navodnjavanja koje financiraju Hrvatske vode na našem području. Riječ je o parcelama na području Grada Garešnice i Kaniške Ive za što su Hrvatske vode već odobrile gotovo milijun i pol kuna.

Ovo smatramo kao startnu godinu, očekujemo da će biti samo bolje. Vjerujem da ćemo se snaći u onome što je pred nama. To su europski fondovi i europski projekti. Naime, kada smo govorili da želimo neke promijene, to su promijene koje smo najavljivali. Činjenica da smo četvrta županija po povlačenju sredstava u jednom od najvažnijih stvari, a to je izgradnja vodovodne mreže, dokazuje da smo spremni napraviti taj posao. A šesto domaćinstava više koji će ove ili iduće godine dobiti mogućnost priključka na vodovod je zapravo rezultat toga rada, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a