• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
6

21 MILIJUN KUNA – TRI PUTA VIŠE OD PREDVIĐENIH SREDSTAVA ZA ULAGANJA U VODOOPSKRBU BBŽ

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije Bjelovarsko-bilogorskim vodama, za projekte izgradnje vodoopskrbnog sustava u 2014. godini, Hrvatske vode u svom proračunu predvidjele su 7 milijuna i 150 tisuća kuna. Potrebe Županije daleko su veće posebice ako se zna da je riječ o Županiji koja po izgrađenosti vodoopskrbnog sustava zaostaje za prosjekom Republike Hrvatske. Naime, trenutno se u Županiji na vodovodnu mrežu može priključiti 65% stanovništva.

Budući da Bjelovarsko-bilogorska županija ima gotove projekte i potrebnu dokumentaciju za gradnju niza vodovodnih pravaca, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs uputio je Hrvatskim vodama zahtjev za povećanje sredstava. Nakon niza radnih sastanaka u Hrvatskim vodama na kojima je između ostalih prisustvovao i župan Bajs, sredstva za izgradnju vodovodne mreže gotovo su utrostručena. Tako će se ove 2014. godine u županijski vodoopskrbi sustav uložiti više od 21 milijun kuna. 

  Zahvaljujući povećanju sredstava na području Bjelovarsko-bilogorske županije otvoreno je niz gradilišta, a riječ je o dionicama:

- Magistralni cjevovod Patkovac-Stara Ploščica-Velika Trnovitica- Garešnica, 2. dionica Stara Ploščica-Velika Trnovitica
- Magistralni cjevovod Drljanovac-Pavlovac
- Magistralni cjevovod 2. faza Patkovac-Daruvar – dionica Končanica-Donji Daruvar
- Magistralni cjevovod Pehovac-Dežanovac-Duhovi, 2. dionica Dežanovac-Duhovi
- Magistralni vodovod 1. dionica Pehovac-Dežanovac
- Vodovod naselja Cerina-Grabik-G.Dragičevci-G.Lipovčani-Prnjavorac
- Transportni cjevovod u naselju Maglenča
- Vodovod naselja Prokljuvani
- Vodovod naselja Dapci
-  DVC u naseljima Vučani, Donji Miklouš, Gornji Miklouš, Novo Selo i Martinac
- Distribucijski vodoopskrbni cjevovod Kraljevac-Kovačevac
- Distribucijski vodoopskrbni cjevovod u Općini Veliko Trojstvo-vodovod Lipe-Duvište
- Vodovod u naselju Babinac-Gornja Petrička-Donja Petrička-Samarica
- Izgradnja kanalizacijske mreže Veliko Trojstvo
- Bušenje bunara i pijezometara na budućem vodocrpilištu Jasenik


  Dakle, riječ je o petnaestak gradilišta na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a trenutno su radovi započeli na dionicama na području Grada Čazma i Općine Ivanska.

  Radovi na vodoopskrbnom području Čazma odnose se na dionicu Vučani-Gornji Miklouš-Donji Miklouš-Novo Selo-Martinac. Dionica je duga 18 kilometara, a vrijednost radova se procjenjuje na gotovo 4 milijuna kuna.

  Na području Općine Ivanska vodovod se gradi na dionici Babinac- Gornja Petrička-Donja Petrička-Samarica u dužini od šesnaest i pol kilometara. Vrijednost radova je 3 milijuna i 785 tisuća kuna.

  Za navedene radove sredstva nisu još u potpunosti osigurana, ali sukladno zahtjevima bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa za očekivati je još dodatnih milijun i pol kuna od Hrvatskih voda.

  Time će se u ovoj godini na području Bjelovarsko-bilogorske županije izgraditi novih 40-ak kilometara vodovodne mreže i omogućiti priključak na vodovod za oko petstotinjak kućanstava.

Mi očekujemo nastavak radova i u 2015. godini. Upravo samo u pregovorima s Hrvatskim vodama da vidimo kako ćemo nastaviti gradnju vodovoda nagodinu i u kojem iznosu. Ono što bih istakao je činjenica da gradnju vodovoda prati i Županija sa svojim sredstvima. Ključno je za ovaj kraj Ivanske i Čazme da se ove godine tu ulažu znatna sredstva. Samo na području Općine Ivanska riječ je o radovima vrijednim preko 4 milijuna kuna, a na čazmanskom području riječ je o preko milijun kuna, istaknuo je župan Bajs prilikom obilaska radova.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a