• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
7

21. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM JOŠ ČVRŠĆE POVEZAO OVOGODIŠNJU ŽUPANIJU PARTNER, MEĐIMURSKU ŽUPANIJU S BJELOVARSKO-BILOGORSKOM

Predstavljanje županije partner 21. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, Međimurske županije, drugog sajamskog dana, izazvalo je velik interes posjetitelja sajma i medija. Uz veliku ponudu svojih proizvođača tradicionalnih i ekoloških prehrambenih proizvoda, vinara, proizvođača voćnih rakija, tradicijskih proizvoda, međimurska županija predstavila je svoju turističku ponudu za koju postoji sve veći interes. Ugođaj druženja upotpunio je tamburaški sastav Kumovi s međimurskim skladbama, a posebna atrakcija bio je cooking show proslavljenog Marka Palfija s međimurskom tradicijskom kuhinjom u modernom izdanju.

Međimurski župan Matija Posavec predstavio je Međimursku županiju kao najsjeverniju hrvatsku županiju, koja graniči s dvije susjedne zemlje Slovenijom i Mađarskoj, i koja po mnogo čemu može poslužiti kao primjer. U njoj žive vrijedni i marljivi ljudi, čije su europske vrijednosti duboko ukorijenjene u njihov mentalitet. Međimurci su prije mnogo godina, odlazeći u svijet trbuhom za kruhom, vraćali se donosivši dašak Europe sa sobom. Upravo zbog toga, uvijek nam je posebno drago kad imamo priliku predstaviti svoje bogatstvo, bogatstvo svoje kulture, gastronomije i bogatstvo svojih ljudi – istaknuo je župan Posavec. Na 21. jesenskom sajmu u Gudovcu izložen je samo je djelić toga – vina, mesni proizvodi, proizvodi od svega što raste u Međimurju. Prema riječima župana Posavca, Međimurje je kraj u kojemu je priroda netaknuta, u kojemu razvijaju cikloturizam i koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj turističkih noćenja. Međimurski župan, sličnost Međimurske s Bjelovarsko-bilogorskom županijom vidi i u brežuljkastom krajoliku i nada se da će daljnjom suradnjom ove dvjie županije biti prepoznate kao europska regija potencijala.
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, na službenom predstavljanju Međimurske županije, izrazio je zadovoljstvo što upravo s Međimurskom županijom koja je prije dvadeset godina bila prva županija partner Jesenskom  sajmu, nastavlja dobru tradiciju županija partera. Prije dvadeset i jednu godinu krenuli smo kao međužupanijski sajam – rekao je župan Bajs, trebala nam pomoć kolega i Vi ste na neki način sukreatori onoga što imamo danas. Promijenilo se puno toga, i  Gudovački jesenski sajam danas je lider u regiji, koji ima svoje mjesto u kalendaru europskih sajmova. Svaki sajam treba ostati ono što jest, a mi zajedno s vama, Međimurskom županijom koja je ponovno županija partner nastavljamo tradiciju. Župan  Bajs izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je započela suradnja s Međimurskom županijom, jer regije u Europi jačaju. Suradnja je nešto na čemu treba bazirati jačanje regije, a Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska županija, prema riječima župana Bajsa, planiraju zajedničke projekte o kojima će biti riječi kada za to dođe vrijeme. 
Na predstavljanju su bili zamjenici međimurskog župana Sandra Herman i Zoran Vidović, te bjelovarsko-bilogorskog Đurđica Ištef Benšič i Neven Alić. 

Uz proizvođače koji su svoje proizvode izložili na županijskom izložbenom prostoru, na 21, jesenskog međunarodnom bjelovarskom sajmu sudjelovalo je još tridesetak izlagača iz Međimurske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a