• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Studeni
3

23. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA OPĆINE VELIKI GRĐEVAC

U Velikom Grđevcu obilježena je 23. obljetnica oslobođenja tog kraja u prvoj oslobodilačkoj operaciji u Domovinskom ratu Otkosu 10. Bila je to prilika da se svi okupljeni prisjeti tih slavnih vremena novije hrvatske povijesti, ali i da polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima kod središnjeg križa na tamošnjem mjesnom groblju.

Prošle su dvadeset i tri godine od oslobođenja i tijekom dva desetljeća u Općini Veliki Grđevac trudili su se omogućiti svojim mještanima što bolje uvjete života. Odnosi se to prvenstveno na izgradnju komunalne infrastrukture, pokretanje gospodarstva, ali i ulaganja u poljoprivredu. Posljednja u nizu velika investicija u Općini Veliki Grđevac bila je obnova poslovne zgrade, koja je nakon ulaganja od dva milijuna kuna postala dom velikogrđevačkim institucijama i udrugama.

Novo obnovljenju zgradu svečanim presijecanjem vrpce otvorio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Meni je drago da je Općina Veliki Grđevac uspjela obnoviti tu zgradu u centru mjesta koja nije imala funkciju i napraviti jedno multikulturalno središte koje nudi niz sadržaja za stanovnike ovoga kraja. Ja bih im čestitao, jer taj projekt nije samo trebalo voditi nego je trebalo i dobiti sredstva resornih ministarstva kako regionalnog razvoja, tako i kulture uz podršku Bjelovarsko-bilogorske županije, rekao je župan Damir Bajs prilikom otvorenja zgrade.

Prostor je višenamjenski ovdje u centru Velikog Grrđevca gdje je sama zgrada. Svojim uređenjem i položajem znači puno, a izglednom mijenja i uljepšava centar Općine. Unutrašnjost zgrade namijenjena je za nekoliko poslovnih subjekata Vodovod do.o. Veliki Grđevac, Komunalno poduzeće Veliki Grđevac, Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, a tu će imati i sjedište Kulturni centar Mato Lovrak. U novoobnovljenoj zgradi svoje mjesto pronašla je i knjižnica, a imamo i jednu veliku dvoranu predviđenu za razna okupljanja, istaknuo je načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.

Obilježavanje 23. Obljetnice oslobođenja Općine Veliki Grđevac bila je i prilika za predstavljanje najvećeg velikogrđevačkog projekta do sada - izgradnje zatvorenog bazena s pratećim sportskim sadržajem nazvanog prigodnim imenom „Vlakom kreacije do bazena imaginacije.“

Riječ je o projektu vrijednom 19.076.515,54 kn od čega su 15.535.914,25 kn bespovratna sredstva Europske unije.
Projekt podrazumijeva rekonstrukciju, dogradnja i prenamjena postojeće sportsko-rekreacijske građevine i bazena, te izgradnja novih bazena i igrališta tenisko i odbojkaško. Projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ je projekt javne turističke infrastrukture lokalnog karaktera s ciljem razvoja selektivnog oblika turizam kao što je sportsko-rekreativni i dječji/obiteljski turizam. Projekt doprinosi raznolikosti turističke ponude, razvoju gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta.
Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije izradila je cjelokupnu projektnu prijavu koja se sastoji od prijavnih obrazaca te Studije izvedivosti i Analize troškova i koristi. Nositelj projekta je Općina Veliki Grđevac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a