• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
24

25. GODIŠNJICA OSNIVANJA 105. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i član 105. brigade, sudjelovao je na obilježavanju 25. obljetnice njenog ustrojavanja te 10-godišnjici od osnutka Udruge 105 brigade, kao i na predstavljanju knjige ratnog zapovjednika Stjepana Ivanića „Lice i naličje Domovinskog rata“.

Tako su se u bjelovarskoj školskoj dvorani okupili branitelji pripadnici 105. bjelovarske brigade, brigade koja je dala veliki obol u Domovinskom ratu. Bila je to prilika za druženje i razgovor, a iako je prošlo dvadeset i pet godina sjećanja na te dane novije hrvatske povijesti još su svježa. Obljetnici su se pridružili i brojnu uzvanici, hrvatski generali te brojni izaslanici državnih institucija. Sve zajedno upotpunjeno je i bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Dragi moji suborci i prijatelji, hvala vam na domoljublju, odlučnosti, hrabrosti i požrtvovanosti jer ste u veoma teškim uvjetima, psihofizički nepripremljeni, neuvježbani i skromno naoružani, uložili ogroman trud, napor i žrtve, a za to niste tražili nikakve privilegije i povlastice. Mi pripadnici 105. brigade ponosni smo na naš učinak u Domovinskom ratu. Svi iz bivše, sadašnje i buduće vlasti, trebaju znati da to nismo uradili zbog njih i za njih, već za boljitak Domovine i njenih građana. Moram naglasiti da iz naše brigade nema nestalih, a sve poginule i ranjene tijekom borbenih djelovanja smo izvlačili, pa makar borbenim djelovanjem imali i nove žrtve. U zoni odgovornosti 105. brigade nije se dogodio niti jedan zločin, niti je jedan pripadnik 105. brigade odgovarao za ratni zločin, čime smo iskazali našu moralnu veličinu i ljudskost. Nažalost, iz redova naše brigade poginula su 92 branitelja, a 350 je ranjeno. Do momenta mobilizacije brigade, 12. listopada 1991. imali smo 26 poginulih pripadnika. Nakon donošenja ukaza o mom postavljanju za zapovjednika 105. brigade od 29. srpnja 1991. pristupilo se brzom ustroju postrojbi brigade. Najveći problem je bio nedostatak oružja i streljiva. Naoružavanje pripadnika 105. brigade bilo je samo naša briga i problem, ali najviše moj. Tijekom ustroja, niže postrojbe učestvovale su u borbenim djelovanjima na prostoru Bjelovara, pa i šire, rekao je Stjepan Ivanić te naglasio kako se u njegovoj knjizi može naći detaljan opis svih događanja 105. brigade u Domovinskom ratu.


Domovinski rat zahvatio je cijelu Hrvatsku, ali jedna trećina ove županije je bila okupirana i to je odgovor na pitanje zašto mi imamo puno veći udio stanovništva u Domovinskom ratu i više postrojbi, jednostavno iz nužde za svoju slobodu, ali i slobodu drugih. Nemojmo zaboraviti da krajevi ove županije su prvi oslobođeni u Domovinskom ratu. Činjenica je da kada smo oslobodili ovaj kraj, bili smo tamo gdje god smo trebali. O Domovinskom ratu neću puno, za mene je stvar potpuno jasna. Domovinski rat je ponos ove Hrvatske, to je bio oslobodilački, pravedan i obrambeni rat. Kada govorimo o tim danima neću pričati ni o ratnom putu, ali ću reći kada sam bio u tom ratu za mene su stvari bile jednostavne. Mi koji smo bili u 105. brigadi bili smo na strani pravde i obrane i možemo se ponositi s tim. Oni koji su nas napadali, oni su bili na strani zla i da su barem i danas vremena tako jednostavna, da znamo tko je na strani zla, a koje su to sile obrane. Svatko tko je bio sa mnom u 105. brigadi dijeli mišljenje sa mnom, a to je da je sudjelovao u pravednom i obrambenom ratu i to tako mora biti u sjećanju na nas, ali i na nama je da prenesemo sjećanja na druge. Uskoro, uz knjige koje su napisane, počinje izrada monografije 105. brigade, kako bi očuvali spomen na događanja koja su se događala u ratu. Na nama je da to zapišemo i zabilježimo. Također, 105 brigada dala je i službenu zakletvu, u proljeće 1992. okupili smo se u Komletnici i dali službenu zakletvu Hrvatskoj vojsci da ćemo braniti hrvatsku. Tada već i nije bilo potrebe da dajemo zakletvu jer rat je u prvom dijelu bio gotov, a drugi dio nas je tek čekao, ali bez zakletve ili sa zakletvom branili smo živote, rekao je župan Damir Bajs.


Nakon obilježavanja godišnjice osnutka 105. brigade predstavljena je druga knjiga prvog zapovjednika 105. Brigade Hrvatske vojske Stjepana Ivanića, pod nazivom „Lice i naličje Domovinskog rata“.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a