• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Kolovoz
4

26.OBLJETNICA 1. HRVATSKOG REDARSTVENIKA

Zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić pridružio se obilježavanju 26. obljetnice od osnutka 1. Hrvatskog redarstvenika prve oružane postrojbe u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, a nastavilo se svečanom akademijom na kojoj su se okupili pripadnici 1. Hrvatskog redarstvenika s područja cijele Hrvatske, te brojni gosti.
Svoje čestitke braniteljima uputio je i zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić. Na početku želim reći da mi je izuzetno drago da smo se okupili u ovako velikom broju na obilježavanju 26. obljetnice Udruge prvi hrvatski redarstvenik. Kao što je već naznačeno, ali to uvijek treba ponavljati, riječ je o redarstvenicima koji su se okupili kada je bilo najpotrebnije početkom devedesetih kako bi obranili i stvorili samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. Bili su među prvima koji su stali u obranu svoje Domovine, a to ne znači samo u obranu njenog teritorija, već i obranu svog naroda, svoje rodbine, svojih susjeda, svojih obitelji. Bili su prva legalna i dragovoljna oružana postrojba. Veliki i nemjerljiv je vaš značaj u stvaranju jedine nam Hrvatske i na tome vam danas i uvijek treba reći hvala. Danas kada živimo u miru naša je obveza i zadaća gradnja bolje Hrvatske, a među prioritetima i na srcu nam uvijek mora biti promicanje i očuvanje digniteta na Domovinski rat. Naša Bjelovarsko-bilogorska županija bila je i bit će partner svim svojim braniteljima i braniteljskim udrugama u njihovim programima, a posebice pomažemo u obilježavanju obljetnica sa željom da se nikada ne zaboravi velika žrtva naših branitelja koji su zaslužni za slobodu koju danas uživamo, istaknuo je zamjenik župana Alić.

Inače, 1. Hrvatski redarstvenik osnovana je 5. kolovoza 1990. godine na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu s ukupno 1760 pripadnika. Riječ je o prvoj dragovoljačkoj, legalnoj, oružanoj postrojbi na koju se mogla osloniti novoizabrana hrvatska vlast.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a