• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
24

27. GODIŠNJICA OSNIVANJA SPECIJALNE POLICIJE PU BJELOVARSKO-BILOGORSKE „OMEGA“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je na svečanosti obilježavanja 27. godišnjice osnivanje Specijalne policije PU Bjelovarsko-bilogorske „Omege“, na kojoj je ujedno predstavljena i fotomonografija „Specijalna policija u Domovinskom ratu“.

Na svečanosti koja je održana u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru sudjelovali su i predstavnici i članovi braniteljskih udruga, roditelji i djeca poginulih branitelja, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik Vlade Republike Hrvatske Velimir Žunac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara i general Mladen Markač.

„Prije 27 godina utemeljena je posebna jedinica policije, godinu dana kasnije nazvana Specijalna jedinica policije sastavljena od hrabrih časnih i istinskih domoljuba, mladih ljudi koji su bili spremni na žrtvu, na obranu reda i mira demokratske države Hrvatske, koja se tek  budila. Nošeni vjerom i nadom, krenuli smo u odlučnu borbu teritorijalnog integriteta i samostalnosti naše Domovine, koja je počela krvariti na bespoštednim napadima agresora. Dokazali ste da nema te zadaće koju niste bili u stanju izvršiti, pa bile one pod cijenu našeg života. Podnijeli smo svaki teret i zadatak diljem domovine gdje su bile najveće ugroze i gdje se ginulo.“, rekao je Hamdija Mašinović, zapovjednik Specijalne policije „Omega“.

„Kad govorimo o teškim trenucima '91. prvi koji su nastupili je bila hrvatska policija, jer vojske još nije bilo. Međutim, policija je bila do kraja Domovinskog rata na najtežim ratištima i sve što im je zadano, oni su i napravili. „Omege“ su osnovane među prvima i bile u borbi, od prvog do zadnjeg dana. To je bio Domovinski rat, a opstanak Hrvatske ovisio je o ljudima koji su u ovom slučaju dali svoje živote. Naša županija bila je prva okupirana, ali i prva oslobođena. Na nama je da se to ne zaboravi, ne podcijeni i da to uvijek spominjemo. Drago mi je da naše Omege rade i na monografiji, jer istina se mora napisati.“, izjavio je župan Bajs.

Okupljenima se obratio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je čestitao Specijalnoj policiji „Omega“ na godišnjici osnutka, danu kada su odlučili stati u obranu Domovine i položiti svoje živote za Hrvatsku.
„Ugradili ste svoj doprinos i ulogu kao najsnažniji temelj suverene domovine Hrvatske. Imao sam čast samo nekoliko dana nakon vašeg osnutka sudjelovati u uspostavi javnog reda i mira u Pakracu, kada ste došli iz Bjelovara i kada smo zajedno slomili tu pobunu neprijatelja i uspostavili javni red i mir. To je bio početak vašeg ratnog puta koji je bio krvav i koji je u svakom svom kvadratnom metru ostavljao i niz uspjeha, ali i žrtve. Od 700 vaših kolega koji su prošli, 6 je poginulih, ali nažalost današnje vrijeme donosi 60 žrtva umrlih kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Zahvalan sam na svemu što čini Županija, ali i moram naglasiti napore Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade kako bi u partnerskom odnosu učinili sve za naše branitelje.“, rekao je ministar Medved.

„Domovinski rat je svetinja u kojemu je policija bila najveći temelj hrvatske države. Danas imamo pobjedničku vojsku, koja je uz policiju izvela najveće pobjede. U stvaranju hrvatske države, specijalna policija je dala jedan od najvećih obola. Monografija je jedna prelijepa priča koja će imati oblik svog sagledavanja, ali danas ako ne uspijemo, ova generacija i mi svi zajedno Domovinski rat kao temelj hrvatske države dovesti u kurikulum predmeta povijesti, sve će ostati na nama. Ipak, kako mi budemo biološki umirali, umirat će i Domovinski rat.“, izjavio je izaslanik Predsjednice Ante Deur.

Fotomonografiju „Specijalna policija u Domovinskom ratu“ predstavili su predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klem i general Mladen Markač.

„Zahvaljujem se županu i zamjeniku župana, koji su među prvima prepoznali vrijednost ove knjige i prvi kupili ovu monografiju. Ja prvi podržavam da svaka jedinica ima svoju monografiju. Svi mi moramo biti zajedno baš kako smo bili u Domovinskom ratu. Ovu monografiju je napravila Udruga Specijalne policije zajedno s gospodinom Sačićem i generalom Markačem, a institucije to prepoznale. To su povijesne stvari koje nitko ne može zanemariti, a mi smo ih morali prenijeti u monografiju.“, rekao je Josip Klemm.

„Specijalnoj policiji moram reći jedno veliko hvala što ste sve zadaće u Domovinskom ratu izvršili i nikad ne izgubili. Drugo, što ste u najtežim mojim trenucima, boravka u Den Hagu, bili uz mene i vjerovali da Specijalna policija nije činila ona djela za što je odlučio domaći izdajnik i međunarodna zajednica. Mi smo na kraju pobijedili na međunarodnom sudu i dali do znanja čitavom svijetu da je Hrvatska imala obrambeni, oslobodilački i časni rat i zato smo svi na to s pravom ponosni.“, poručio je general Markač.

Nakon svečanosti, poginulim braniteljima odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, u središnjem bjelovarskom parku.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a