• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Ožujak
5

3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Održana je 3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova koja je sazvana povodom Europskog dana jednakih plaća i Dana žena da se ukaže na postojanje razlika u društvu između ženskog i muškog spola.

Žene su još uvijek za iste poslove manje plaćene u odnosu na muškarce. Iz istih razloga Europska komisija uvela je Europski dan jednakih plaća kojim nas podsjeća  na nejednake uvjete plaćanja s kojima se žene suočavaju na tržištu rada.  U Hrvatskoj su 10,6% žene  manje plaćene,   istaknula je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivana Pirin.
Župan je pozdravio sve prisutne i napomenuo kako je izuzetno zadovoljan radom odbora i aktivnostima putem kojih djeluje u ovom kratkom periodu. Prvenstveno je mislio na osnivanje Odbora za ravnopravnost spolova po gradovima i općinama. Još ovaj tjedan osniva se odbor u gradu Daruvaru, a slijedeći tjedan u općini Veliki Grđevac. Župan je obećao posjetiti u Zagrebu Višnju Ljubičić Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i upoznati ju sa našim radom i aktivnostima.
Predsjednica Povjerenstva podnjela je izvješće o radu. Članovi Povjerenstva sudjelovali su u humanitarnoj podjeli paketa socijalno ugoženim obiteljima, te su obišli žrtve nasilja u sigurnoj kući. Ostatak nabavljenih paketa uručen je Županijskom društvu crvenog križa. Potpredsjednik Jozo Čurić sudjelovao je u Hrvatskom saboru na dvije konferencije o čemu je upoznao članove. Konferencija "Žene u izgradnji mira: Pristupanje žena pravosuđu u postkonfliktnim zemljama" održala se 27. veljače u organizaciji regionalnog ženskog lobija, a druga 23. siječnja Projekt je od strane EU – ˝Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj˝ – s ciljem unapređenja socijalne i političke pozicije žena u tržišnoj utakmici.
Više o aktivnostima povodom obilježavanja međunarodnog Dana žena govoriti će se na tiskovnoj konferenciji najavljenoj za 6. ožujka.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a