• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
23

3. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs otvorio je 3. Smotru manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije koja se održala u Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman u Grubišnom Polju.

3. Smotra manjinskog stvaralaštva održala se pod organizacijskom palicom Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, a ovogodišnji domaćin smotre bila je Zajednica Mađara Grubišno Polje. Za bogat kulturno-umjetnički program, ali i gastro-etno ponudu, pobrinuli su se predstavnici mađarske, češke, srpske i romske nacionalne manjine, Udruga Austrijanaca i Nijemaca iz Sirača te Folklorni ansambl Centra za informiranje i kulturu“ iz Grubišnog Polja.

Dvjestotinjak sudionika tako je predstavilo svoje bogatstvo jezika, kulture, običaja i gastronomije putem pjesme i plesa, kojim promoviraju zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji.

„Zahvaljujem se županu i udruzi koja je odabrala Grubišno Polje za domaćina.  Naše manjine podižu kvalitetu našeg kraja, a naši Mađari su uvijek bili dobri domaćini i očekujem da ćete svi ponijeti dobre vibracije iz Grubišnog polja.“, poručio je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

„Želim se zahvaliti županu bez kojega sve ovo ne bi bilo ni moguće. Koordinacija nacionalnih manjina postoji već 10 godina, ali ova Smotra postoji tek od kada je župan Bajs stupi na čelo Županije. Želio bih i zamoliti da ovo ostane u tradiciji nacionalnih manjina, jer nama to puno znači jer pokazujemo sve ono što imam. Još jednom se želim zahvaliti županu, gradonačelniku, ali i našem domaćinu.“, rekao je Šandor Toth, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Bjelovarsko-bilogorska županija je županija duge povijesti koju odlikuje i velik broj nacionalnih manjina. Mi smo jedina županija koja ima veći broj manjina nego što je to naznačeno u Ustavu Republike Hrvatske. To određuje našu povijest, sadašnjost i  budućnost. Kada govorimo o kulturi našeg kraja, manjine pokazuju bogatstvo našeg kraja. Ja bih se zahvalio Koordinaciji i svim drugim manjinama koje su u toj Koordinaciji na aktivnom radu zaštite i promicanje jezika i pisma. Županija u tome mora biti partner. Veseli me i to što je prepuna dvorana što znači da smo pogodili s jedinstvenom manifestacijom u Republici Hrvatska. Time smo htjeli pokazati bogatstvo manjina, ali manifestacija nije namijenjena samo manjinama, već svima koje ovo i zanima. Reći ću i to da Županija preko svojih manjina ima kontakte s drugim zemljama, Mađarskom, Češkom i slično i slobodno mogu reći, oni su naš prozor u svijet. Zahvalit ću se domaćinu i Grubišnom Polju, a mi svi moramo pomagati u promicanju jezika, tradicije, kulture svoga naroda.“, rekao je župan Bajs prilikom otvaranja 3. Smotre manjinskog stvaralaštva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a