• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Svibanj
3

5. DANI BOŽURA

Na OPG-u Ledinski u mjestu Kovečevac nedaleko do Bjelovara održani su 5. Dani božura manifestacija koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja, a ovogodišnje je posjetio i župan Damir Bajs sa suradnicima.

Mjesec svibanj u Kovačevcu tako se obilježava kao mjesec božura i trešanja, a pokrovitelj cijele manifestacije je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. OPG Ledinski je krenuo s jednom novom proizvodnjom na našem području – proizvodnju cvijeća u ovom slučaju božura. Ono što je dobro u toj priči je da su se probili na stranom tržištu i da prodaju većinu svog proizvoda u Nizozemsku. Upravo sada na 5. Danima božura pokazuje se da to prelazi i u jednu turističku manifestaciju gdje se pokušava otvoriti mogućnost plasiranja cvijeća i na domaćem tržištu, istaknuo je župan Bajs pri posjetu 5. Danima božura.

Proizvodimo cvijeće na nešto manje od jednog hektara, proizvodimo i voće, imamo negdje oko 11 hektara jabuka, nešto krušaka, šljiva, oraha, a od ove godine imamo i trešnje koje smo posadili prije dvije godine. Svake godine pomalo se nadopunjavamo, tako da već imamo oko pola hektara zasađenih trešanja. Od tuda i odluka da mjesec svibanj i ovu manifestaciju nazovemo Dani božura i trešanja u Kovačevcu. Gotovo svi božuri koje proizvede OPG Ledinski završe na burzi cvijeća u Amsterdamu. I to iz nekoliko razloga. Prvi je taj što u Hrvatskoj ne postoji tržište za toliku količinu božura, koji je domaći cvijet i može se pronaći u domaćim cvjetnjacima i vrtovima. Drugi razlog je cijena, koja je i nekoliko puta veća. Treći razlog je sigurnost naplate, jer dok božuri odu na burzu, drugi dan novci već sjedaju na račun, istaknuo je domaćin Željko Ledinski.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a