• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Travanj
10

5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predstavnici nacionalnih manjina okupljenih u Koordinaciji nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županija na konferenciji za medije najavili su održavanje 5. Smotre manjinskog stvaralaštva BBŽ koja se održava pod pokroviteljstvom župana Damira Bajsa i Bjelovarsko-bilogorske županije.
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Ovogodišnja smotra manjinskog stvaralaštva, kojoj je domaćin Češka nacionalna manjina, održat će se u subotu 13. travnja s početkom u 14 sati u Daruvaru. Naime, od 14 sati na Trgu Kralja Tomislava bit će predstavljena gastro-etno ponuda naših nacionalnih manjina, dok će u 16 sati u kino Sali „30 svibnja“ u Daruvaru započeti kulturno umjetnički program. 

           Manifestacija je to putem koje nacionalne manjine predstavljaju svoje bogatstvo kroz gastronomsku ponudu i kulturno-umjetnički program, a kojom se promoviraju zajedništvo, stvaralaštvo i multikulturalnost u našoj županiji.


Četiristotinjak sudionika predstavit će svoje bogatstvo, a na Smotri nastupit će:

1. Češka nacionalna manjina: ČB Daruvar, Doljani, Gornji Daruvar i Ljudevit Selo

                1. Limena glazba ČB Ljudevit Selo
                2. Pjevačka skupina ČB Doljani
                3. Glazbena skupina ČB Gornji Daruvar
                4. Folklorna skupina ČB Daruvar

2. Srpska nacionalna manjina: SKD Prosvjeta Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje

                  1. Folklorna skupina SKD Prosvjeta Daruvar i Garešnica
                  2. Pjevačka skupina SKD Prosvjeta Daruvar i Grubišno Polje
                 
3. Mađarska nacionalna manjina: Zajednica Mađara Bjelovara i Grubišno Polje
               
                1. Folklorna skupina  Zajednice Mađara Bjelovara
                2. Folklorna skupina  Zajednice Mađara Grubišno Polje
               
4. Romska nacionalna manjina: Udruga Roma Bjelovar

                1. Recitatori Udruge Roma Bjelovar
               2. Glazbena skupina Udruge Roma Bjelovar

5. Njemačka i Austrijska nacionalna manjina- Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač
              
                1. Pjevački zbor

6. Većinski narod: HKUD Šandrovac

1. Pjesme i plesovi Bjelovarskog kraja


          
           Podsjetimo, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji živi više nacionalnih manjina nego što ih je u Ustavu Republike Hrvatske naznačeno. U konačnici ključno je da sve ono što je napravljeno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pokazuje da smo uspjeli stvoriti suživot između većinskog i manjinskih naroda te da smo omogućili da svaka manjinska zajednica ostvari svoja prava u potpunosti, posebice prava na jezik, kulturu, a i ona prava koja su vezana uz redoviti život kao što je zapošljavanje i školovanje.

          Bjelovarsko-bilogorska županija time je pozitivan primjer u Hrvatskoj dobre suradnje i partnerskog odnosa sa svojim nacionalnim manjinama koji ostvaruje u suradnji s Vijećima nacionalnih manjina, ali i županijskom Koordinacijom nacionalnih manjina.

„Kada govorimo o nacionalnim manjinama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nesporno je da nacionalne manjine kod nas kroz povijesne okolnosti čine veliki broj stanovništva. Moram reći da smo ona županija koja ima više predstavnika manjina, nego što je upisano u Ustavu Republike Hrvatske. Razlog je to kroz povijesne i druge okolnosti, a ono što je možda najvažnije da je to zapravo jedno oplemenjenje iz povijesti, ali i sadašnjosti i budućnosti Bjelovarsko-bilogorske županije. Kada govorimo o tome ja bih se zahvalio Vijećima nacionalnih manjina i Koordinaciji za suradnju koju smo dosada imali. Naznačio bih da surađujemo i s Udrugama koje nisu u Koordinaciji, a to je samo jedna manjina, albanska nacionalna manjina. Isto tako bih zahvalio na tome da u ove četiri godine koliko sada Koordinacija ima mandat i vi kao Vijeće temeljem povjerenja vaših sugrađana i rekao da smo do sada izvrsno surađivali i da smo kroz ovo vrijeme imali niz projekta i programa. Neki su oni za koje možemo reći da su ključni za očuvanje jezika, pisma i kulture svake od manjina. Uveli smo u sve naše škole model koji omogućava da se ima nastava na jeziku nacionalne manjine. Kada govorimo o češkoj nacionalnoj manjini onda ću reći da imamo škole koje su Češke osnovne škole, dvije na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije i kroz to se omogućava očuvanje ključnih elemenata identiteta kojem pripadate. Značajno je da u okviru suradnje imamo jednu manifestaciju koja je jedinstvena na području cijele Republike Hrvatske, a to je Smotra manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje manjine s našeg područja uz nastup  kulturnih društava omogućavaju svima onima koji imaju vremena jedanput godišnje vidjeti ukupnost bogatstva kulturnog izražaja manjinskog stvaralaštva. Kada govorimo o tome onda pozivamo sve  predstavnike manjina i predstavnike Hrvata i sve koji imaju vremena neka dođu u subotu u Daruvar. Neka vide jedno bogatstvo gastro i kulturnog izražaja, nastupe naših kulturno-umjetničkih društava. Zahvaljujem se svima i pozivam na dolazak i ja ću naravno sam biti tamo na dešavanju i lijepo je vidjeti jedne konkretne programe na potpori koji se dešavaju, a ovo je sigurno jedna od tih stvari“, naglasio je župan Damir Bajs.

„Prije svega moram spomenuti da ova Koordinacija postoji 12 godina, ja sam bio 10 godina i od prvih početaka smo nastojali da nešto slično prikažemo, da prikažemo jedno stvaralaštvo naših kudova koji su od Smotre do Smotre napravili puno. Tako da se na svakoj Smotri vidi koliko je tko napredovao. Sami sebe prisiljavamo da se ne prikazujemo stalno isto, nego da bude nešto novo, a ideja je sazrjela kada smo našli partnera u gospodinu županu i kada je gospodin župan ponovno došao tu za župana on je shvatio naše zahtjeve i ovo je peta Smotra. Naime, problem je bio u financiranju i dobroj volji. Ja se u ime Koordinacije zahvaljujem gospodinu županu što nam je mnogo povećao financiranje za sam rad Vijeća, a posebna sredstva su predviđena za Koordinaciju nacionalnih manjina naše županije“, istaknuo je Šandor Toth predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina BBŽ i Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ.

„Prva Smotra je bila organizirana u organizaciji Češke manjine u Končanici. Evo sad se to domaćinstvo opet vratilo Češkoj manjini, a mi smo u organizaciju dodali i grad Daruvar i četiri Udruge Češke Besede Daruvar, Doljani, Donji Daruvar i Ljudevit Selo i svaka će se predstaviti s jednim dijelom amaterizma tako da pokažemo retrospektivu našeg manjinskog češkog stvaralaštva. Evo kako  ste rekli u Daruvaru u subotu u 14:00 sati ćemo na Trgu kralja Tomislava imati štandove, gdje će se svi predstaviti sa svojom gastro i etno ponudom, bit će hrane i rukotvorina te starih alata. Svi će imati svoje štandove, a u poslijepodnevnim satima u 16:00 sati u Kinu u Daruvaru će biti kulturno-umjetnički program. Evo od hrane do kulture mislim da ćemo se mi kao domaćini potruditi, ali evo i Županija je pokrovitelj ove manifestacije na čelu sa gospodinom županom na čemu se zahvaljujemo. Grad Daruvar nam je omogućio prostor da to možemo odraditi, a mi ćemo Češka manjina s puno volonterizma i volje to probati odraditi što bolje“, istaknuo je Damir Malina predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine BBŽ.
„Meni kao  Romu predstavniku Romske nacionalne manjine je zadovoljstvo da sam u ovakvom jednom društvu i okruženju s ostalim nacionalnim manjinama, gdje se pokazuje karakter samih predstavnika i članova nacionalnih manjina da smo svi jednaki i među pravednima. Također, želimo prikazati u Daruvaru da nismo mi ništa drugačiji, da nismo onakvi negativci kakvim nas se ponekad prikazuje. Međutim, ovdje nam je ujedno da ne kažem jedna lijepa reklama i nastupit ćemo sa svojim pjevačkim kudom, s muzikom i recitatorima“, naglasio je Stevo Gjurdjević – Kum predstavnik Romske nacionalne manjine.

„Ja koristim priliku da  iskažem zadovoljstvo za ukupnost rada u dosadašnjem periodu, ali isto tako da kažem afirmativno da je Srpska zajednica od prošle godine dobila novo Srpsko društvo, prosvjetu u Grubišnom Polju i to društvo će se predstaviti na ovoj 5. Smotri, ali isto tako koristim priliku da se zahvalim Češkoj zajednici i našoj Koordinaciji. Koristim priliku da se iz ove pozicije predstavnika manjinskog Vijeća zahvalim Županiji, posebno gospodinu Bajsu i njegovim suradnicima i nadam se da ćemo u subotu 13. travnja imati lijepo vrijeme, da  se svi proveselimo i uživamo u onome što manjine imaju prikazati iz svog asortimana, kako delicija u kuhinji tako i u plesnom izražaju“, naglasio je Darko Karanović predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine BBŽ.                                            
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
5. SMOTRA MANJINSKOG STVARALAŠTVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a