• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
23

6. DANI MEDA U BJELOVARU, 25. I 26. LISTOPADA

Župan Damir Bajs, gradonačelnik grada bjelovara Antun Korušec, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko- bilogorske županije i predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Milan Jantolek, na konferenciji za medije najavili su manifestaciju 6. dani meda pod nazivom „Pčelari Gradu Bjelovaru“ , koja će se 25. i 26. listopada održati u Bjelovaru na Trgu Eugena Kvaternika.

Cilj ove manifestacije je promicanje razvitka pčelarstva , očuvanje okoliša i bio-raznolikosti, promicanje  proizvodnje i potrošnje meda i pčelinjih proizvoda poticanje mladeži na uzgoja pčela. Organizator manifestacije je Pčelarska udruga „Bilogora“Bjelovar, pokrovitelji Bjelovarsko- bilogorska županija i Grad Bjelovar. U organizaciji i promociji manifestacije sudjelovala je i Turistička zajednica Bjelovarsko- bilogorske županije i Turistička zajednica BilOgora- Bjelovar.
6. DANI MEDA počinje u petak 25. listopada u 8 sati predavanjima u četiri osnovne škole u Bjelovaru. Nastavljaju se kulturno umjetničkim programom za sve građane, degustacijama i prodajom pčelarskih proizvoda. Predavanja za pčelare bit će u Velikoj dvorani HGK-Županijske komore Bjelovar. Sudionici manifestacije su pčelarske udruge Bjelovarsko- bilogorske županije kao i gosti iz drugih županija.   Ovom se  manifestacijom želi napraviti iskorak i med približiti korisnicima kako bi se povećala njegova potrošnja, a bitno je obratiti se i najmlađima. Bjelovarsko- bilogorska županija je zelena županija s ekološki zaštićenim područjima i kao takva  jedna je od vodećih županija u Hrvatskoj po proizvodnji meda. Ima dobre uvjete za uzgoj meda, a ima i vrijedne i marljive ljude, a pčelari su upravo to- rekao je župan Damir Bajs.
Bjelovarsko- bilogorska županija već desetljeće podupire pčelarstvo kroz konkretne programe kao što je županijski brendirani med „Slatka nit“ koji se u okviru akcije „Čaša mlijeka, žlica meda“ besplatno dijeli školarcima, a  Smotra meda na Bjelovarskom sajmu regionalni je lider kada je riječ o pčelarskim sajmovima.
Pčelarska udruga Bilogora-Bjelovar  proistekla je iz bogate tradicije bavljenja pčelarstvom u bjelovarskom kraju i okolnim općinama, ima 150 članova s oko 12,000 pčelinjih zajednica. U današnje vrijeme industrijske hrane, zagađenog okoliša i genetskog inženjeringa med je jedan od rijetkih ekološki  ispravnih  proizvoda čija se proizvodnja nije mijenjala tisućama godina, rekao je predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora“ Milan Jantolek.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a