• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
28

76. OBLJETNICA ZLOČINA U GUDOVCU

U Gudovcu nedaleko od Bjelovara, pod pokroviteljstvom bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, obilježena je 76. obljetnica prvog ustaškog masovnog zločina koji se dogodio nad tamošnjim srpskim stanovništvom.

Komemorativnim skupom u Gudovcu obilježena je godišnjica zločina pripadnika ustaške vojske i vlasti tadašnje NDH nad srpskim civilima. Prije sedamdeset i šest godina,  27. travnja 1941. godine, nedugo nakon uspostave Nezavisne države Hrvatske, uhićeno je dvjestotinjak Srba iz Gudovca, Velikog i Malog Korenova, Prgomelja, Tuka, Breze, Stančića, Klokočevca i Bolča. U sumrak istog dana uhićene su proveli kroz Gudovac, doveli ih do sajmišta i tamo ih streljali.

Žrtvama su počast odale brojne delegacije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen području Gudovac.

„Mi smo ovdje da se ne zaboravi. Spomen područje Gudovac je spomen mjesto koje je bilo obilježeno park grobljem i spomenikom Vojina Bakića koji predstavlja muškarca sa zavezanim rukama, a na postamentu su bila uklesana imena žrtava. Ova Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ je za to da se obnova mora provesti na izvoran način kako bi se ponovio autentičan izgled svih obilježja, pogotovo skulpture. Zasada smo uz podršku Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara odgovorili barbarskom uništenju ovog mjesta. Zahvaljujemo pokrovitelju, županu koji nam je pomogao.“, rekao je Rade Jovičić, predsjednik Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista BBŽ.

„Kada govorimo o Hrvatskoj, ona je moderna država, a često kažemo da smo u EU i NATO savezu, što i jesmo, ali na čemu se zasniva naše sudioništvu u tim zajednicama, na antifašizmu, priznavanju prava na istinu. Ovdje je pogubljeno 196 naših sugrađana samo zato što su bili Srbi, to je nešto što se ne smije zaboraviti. Bez pravde, bez suda, ubijeni su samo zato što su bili različiti i zato što nisu bili dio većinskog naroda. Pokušali su to i izbrisati iz povijesti, jer počinitelj koji je digao ovo područje u zrak i izbrisati povijest, to je nešto što mi nećemo dozvoliti. Ne može se dinamitom izbrisati ono što se dogodilo. Ponovno smo ovdje, ponovno obilježavamo i ja sam kao župan svake godine ovdje, zašto? Zato što je to moja obaveza i pravo. Pred nama je da vratimo ovdje spomenik. Neću ni govoriti da je potrebno da budemo multikulturalni, tolerantni, jer to je samo po sebi logično i razumljivo. U budućnosti, ja se nadam samo jednom, a to je još bolje suradnja u cilju zaštite istine o Drugom svjetskom ratu.“, izjavio je župan Damir Bajs. 

„Više nikada ne smijemo dozvoliti da se ovakve strahote ponove. Zato smo danas ovdje, da izrazimo sućut obiteljima žrtava koji su ovdje ubijeni. Ovakav zločin se više ne smije ponoviti.“, rekao je zamjenik predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Branko Dolenec.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a