• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
4

8. DANI EDE MURTIĆA

Već tradicionalno, osmu godinu za redom, povodom rođenja velikog hrvatskog slikara Ede Murtića u njegovoj rodnoj Velikoj Pisanici održava se dvodnevna manifestacija Dani Ede Murtića.

Ovogodišnji Dani Ede Murtića započeli su prošli petak polaganjem vijenca na njegovoj rodnoj kući u Velikoj Pisanici. Tradicionalno manifestaciji Dana Ede Murtića prisustvovao je i  župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

„Kada govorimo o velikanima Hrvatske, Edo Murtić je sasvim sigurno jedan od njih. Edo Murtić potječe iz Velike Pisanice, iz ove kuće, i kada govorimo o tome onda je to djetinjstvo sigurno utjecalo na njega i na njegova razmišljanja te na sve ono što je kasnije radio. Ono što je možda najvažnije je to da uvijek mora postojati jedno naslijeđe, naslijeđe koje se mora i pratiti. Ono što me veseli je da Akademija likovnih umjetnosti održava Dane Ede Murtića kojima se obilježava njegova  kreativnost. Uskoro ćemo obilježiti 10-godišnjicu pa će se napraviti retrospektiva ukupnosti rada što se ovdje događalo“, istaknuo je župan Bajs.

Voditelj i koordinator Dana Ede Murtića je Milan Bešlić koji je tom prilikom govorio o slikarevom životu i djelu. „Ova manifestacija na pozivnicama ima naziv Iskustveni prostor Ede Murtića koji zagovara medij crteža, medij u kojemu se Edo Murtić izražavao cijeli svoj život, s kojim je zapravo i počeo svoje stvaralaštvo. Taj projekt već osmu godinu uspješno funkcionira zahvaljujući suradnji najprije gospodina Fredija Palija i njegovih suradnika te poštovanog gospodina Bajsa koji je svake godine ovdje i time jasno daje na znanje da je posve otvoren za taj projekt i da ga podržava, tako da se ovom prilikom na tome i zahvaljujem. Zahvaljujem se na osobit način i Ranku Murtiću i njegovoj obitelji, ali i akademiku Zlatku Keseru koji je voditelj tog projekta jer s njime već osam godina pokazujemo na hrvatskoj likovnoj sceni da je crtež vitalan i aktualan medij koji je zaživio i na Akademiji likovnih umjetnosti“, zaključio je Milan Bešlić.

U sklopu manifestacije, danas ( ponedjeljak) održat će se radionica studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom „Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića“, pod mentorstvom akademika Zlatka Kesera i asistentice Gordane Bakić-Vlahov.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a