• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
9

8. OCJENJIVANJE ŽUPANIJSKOG MEDA

Zamjenici župana Neven Alić i Bojana Hribljan sa suradnicima, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Vlado Maturanec te predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje meda Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta održali su konferenciju za medije u sklopu ovogodišnjeg 8. Županijskog ocjenjivanja meda.

Na ovogodišnje 8. Županijsko ocjenjivanje meda pristiglo je 75 uzoraka meda od naših 44 pčelara. Ocjenjivanje meda uvijek je dobra prilika da pčelari provjere kvalitetu svog proizvoda, a med s područja naše županije cijenjen je i dobre kvalitete što već do sada pokazuju brojna osvojena priznanja i nagrade, ne samo na županijskom, već i državnom nivou.

„Možemo se pohvaliti našom županijom što se tiče meda i proizvodnje meda, jer smatramo da smo prvi u Hrvatskoj. Prema našoj evidenciji na području naše županije ima 560 pčelara koji pčelare s 36 800 pčelinjih zajednica. Inače, kod nas godišnja proizvodnja iznosi oko 160 tona i možemo reći da smo na to ponosni, te možemo biti ponosni na tu granu poljoprivrede.“, istaknuo je zamjenik župana Neven Alić na samom početku konferencije.

„Zahvalio bih se Županiji što nas je podržala da ovo ocjenjivanje održimo i što smo skupili ovoliko uzoraka na području županije. Županijski pčelarski savez ima pet udruga i mi nastojimo očuvati pčele, jer sama pčela ne bi mogla opstati bez pčelara. Zahvala i Agronomskom fakultetu koji je odgovoran za ovo ocjenjivanje.“, rekao je Vlado Maturanec.

Predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje meda Dragan Bubalo pojasnio je da se za ovu priliku uzima po tri uzorka meda. Jedan pristiže na ocjenjivanje u Županiju, drugi na Agronomski fakultet, te treći se sprema u arhivu, nakon čega se rade analize. „Ukupno je pristiglo 8 vrsta meda, prednjači bagremov med i to 37 uzoraka. Nakon bagremovog meda, najviše uzorka ima lipe, jer ipak je ovo područje lipe. Ove godine imamo i heljdu koja se pojavila prvi put nakon 20-30 godina. Ratari često siju heljdu i sada imamo uzorak meda od heljde. Sami znate da smo radili i Slatku nit, što je bila prva županijska marka na ovom području Hrvatske.“, kazao je Dragan Bubalo.

Inače, proglašenje najboljeg županijskog meda održat će se 1. prosinca ove godine.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a