• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Kolovoz
8

ADAPTACIJA MIKROBIOLOŠKOG LABORATORIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Nine Renić, obišao je početak radova na adaptaciji mikrobiološkog laboratorija županijske ustanove - Zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je o preuređenju mikrobiološkog laboratorija vrijednosti gotovo 600.000,00 kuna, a sve kako bi se zadovoljili prostorni uvjeti sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti. Također, ovom adaptacijom omogućit će se suvremeni pristup mikrobiološkom laboratoriju – pristup za invalidne osobe te bolji uvjeti za rad s pacijentima. Naime, pacijenti će sada dobiti i čekaonicu te se komunikacija sa zaposlenim osobljem više neće miješati, čime se osigurava bolji standard kako za zaposleno osoblje, tako i za pacijente.

Tako će se nakon adaptacije, Služba za mikrobiologiju prostirati na 320m², a imat će tri laboratorija, dvije liječničke sobe za obje liječnice, sobu za inženjera, prostor za uzimanje uzoraka i izdavanje nalaza, prostor za dekontaminaciju, prostor za pranje i sterilizaciju, prostor za pripremu mikrobioloških podloga, čekaonice, te prostoriju za zapaljive tvari.

Kako bi se postigao željeni standard Službe za mikrobiologiju, izvodit će se slijedeći radovi:
• Rušenje pregradnih zidova i izvođenje novih knauf sistema
• Zamjena postojeće unutarnje stolarije
• Otvaranje novog ulaza za invalidnu osobu sa stražnje strane (na spoju sa novom dvorišnom zgradom)
• Izgradnja nadstrešnice od lifta do novog ulaza na katu
• Postavljanje novih instalacija
• Zamjena drvenih podova sa PVC laboratorijskim podovima
• Završna obrada zidova i stropova materijalima koji se upotrebljavaju u zdravstvenim i medicinskim ustanovama

Podsjetimo, 2014. godine završena je rekonstrukcija i nadogradnje kata dvorišne zgrade Zavoda za javno zdravstvo BBŽ, za potrebe Službe za higijenu i epidemiologiju i Centra za prevenciju ovisnosti. Dotada je Služba za higijenu i epidemiologiju dijelila prostorije sa Službom za mikrobiologiju, nakon čega se Služba za higijenu i epidemiologiju preselila u dvorišnu zgradu u nove prostorije koje su napravljene za njihove potrebe čime su se osigurali adekvatni prostorni uvjeti. Preseljenjem Službe za higijenu i epidemiologiju, proširena je i Služba za mikrobiologiju koja je dotada funkcionirala samo sa jednom prostorijom u kojoj su bili smješteni svi kapaciteti laboratorija i jedna liječnička soba.

„Ovaj projekt adaptacije važan je već od bazičnih pretpostavki, a to je da se zadovolje minimalni uvjeti za opremanje i kvadraturu prostora za izvođenje mikrobiološke dijagnostike, važan je u smislu proširenja dijagnostike, te u smislu buduće akreditacije laboratorija za što treba zadovoljiti visoke kriterije. Planiramo uvesti molekularnu dijagnostiku za određene vrste kliničkih simptoma, a za to nam treba oprema i prostor. Za tu pretragu pacijenti su išli u Zagreb, ako je Zagreb mogao osigurati pretragu zbog svojih limita i tu je postojao problem pacijenata iz određenih županija, što ćemo sada mi riješiti.“ pojasnila je voditeljica Službe za mikrobiologiju, Sanja Krešić.

„Adaptacija će biti prilagođena Pravilniku i ona će zadovoljiti u potpunosti standarde što je preduvjet za buduću akreditaciju i razvoj dijagnostike u našoj službi. Mi ćemo kroz ove radove proširiti Službu za mikrobiologiju. Vrlo bitno je da ćemo izradom novog ulaza otvoriti prostor za invalide, koji će s liftom iz naše zgrade imati pristup Službi za mikrobiologiju. Također, dobit ćemo i suvremen pristup našim pacijentima, koji zbog sigurnosnih razloga više neće moći slobodno ulaziti u prostorije mikrobiološkog laboratorija, već će se napraviti prostor koji je adekvatan za rad s pacijentima.“, izjavila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Nina Renić.  

„Ova investicija u vrijednosti od 600.000,00 kuna omogućit će Zavodu ispunjavanje novih zahtjeva sukladno Pravilniku, a to je da službe moraju raditi sukladno 21. stoljeću. Trošak će snositi Županija u iznosu jedne trećine, a Zavod za javno zdravstvo snosit će dvije trećine troškova. Ovime će se dovršiti jedan projekt koji je započeo prije tri godine investicijom od 3,5 milijuna kuna, nakon što se dio službi preselio u novu zgradu. U roku od tri mjeseca radovi će biti gotovi, a naš Zavod će imati mogućnost obavljanja nove dijagnostičke metode koje će omogućiti pacijentima da pretrage obave u Bjelovar, odnosno da ne moraju više u Zagreb. Mislim da je to ključno za naše pacijente i za ljude koji ovdje rade.“, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a