• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
9

AKADEMIJIN ZAVOD U BJELOVARU 2005. – 2015.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima sudjelovao je na otvorenju izložbe Akademijin zavod u Bjelovaru 2005.-2015. u sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Naime, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru koji djeluje pod okriljem Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovan je 9. svibnja 2005. godine. Otada može se pohvaliti izvrsnim rezultatima i mnogim održanim znanstveno-stručnim skupovima, predavanjima, književnim susretima, izložbama, te nakladničkim djelatnostima. Tako su svoj rad prikazali izložbom u Gradskom muzeju Bjelovar, koja je otvorena za javnost do 16. svibnja.

„Zahvalan sam svima onima koji su pomogli da ostvarimo ovakve rezultate. Od samih početaka stvaranja Zavoda bio sam prisutan i moram se posebnu zahvaliti Gradu Bjelovaru i tadašnjem, ali i sadašnjem županu Damiru Bajsu, ne samo na materijalnoj pomoći koju su osigurali za rad Zavoda, već za svakoj drugoj pomoći, savjetu i željama. Zahvaljujući pomoći Zavod je dosada napravio impozantnu produkciju znanstvenih skupova, nakladničke djelatnosti, predavanja, okruglih stolova i izložbi. Još jedanput, naročito hvala županu i nadamo se da će ta suradnja ići uzlaznim putem.“, rekao je prof.dr.sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda.

„9.5.2005. potpisan je ugovor HAZU, Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije i otada djeluje Zavod u Bjelovaru. Mislim da imamo razloga pokazati javnosti što smo sve radili u posljednjih 10, odnosno 12 godina. Na ovoj izložbi izložili smo dvije skupine predmeta onoga što smo radili u 10 godina. Prva skupina su plakati i to 12 plakata znanstvenih i stručnih skupova, 6 izložbi, 9 predavanja i 2 književna susreta. Druga skupina predmeta je naša nakladnička djelatnost, odnosno 9 brojeva našeg časopisa Radovi Zavoda i 5 knjiga u ediciji Posebna izdanja.“, pojasnio je prof.dr.sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda.

„HAZU je imala prvi znanstveno istraživački skup u Bjelovaru 2003. godine vezan uz Đuru Sudetu i mi smo tada uspostavili kontakt. Iz tog skupa proizašla je ideja da Akademija napravi Zavod u Bjelovaru. Moram reći da u kratko vrijeme, odnosno u dvije godine od prvog skupa, mi smo dobili Zavod u Bjelovaru. To je tada bio 14. Zavod u Hrvatskoj koji je omogućio svima koji žele raditi na znanstvenom istraživačkom radu, da rade u Bjelovaru pod okriljem HAZU-a. U tih deset godina, bavili su se temama vezanim uz naš kraj ili onima koje su nama bliske, poput Domovinskog rata, te povijesnim temama.  Moram zahvaliti svima koji su učestvovali u radu Zavoda, gospodinu Strugaru i Kaštelu, što smo danas ovdje i što možemo posvjedočiti sjajnom radu zavoda.“, zaključio je župan Bajs.

Nakon otvorenja izložbe Akademijin zavod u Bjelovaru, predstavljena je i knjiga „Akademijin zavod u Bjelovaru 2005.-2015.: Prilozi za povijest“ autora prof.dr.sc. Slobodana Kaštela i prof.dr.sc. Vladimira Strugara.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a