• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
1

ARGONAUTI DOMAĆINI NOĆI PRVAKA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prisustvovao je na Noći prvaka na sajamskom prostoru u Gudovcu, koju su organizirali bjelovarski lađari Argonauti nakon pobjede na neretvanskom maratonu lađa.

Noć prvaka tradicionalno organizira pobjednik na Maratonu lađa na Neretvi, a upravo je bjelovarska ekipa Argonauta prva uplovila u cilj na 19. Maratonu lađa, čime su se upisali u povijest kao prva ekipa koja je odnijela pobjedu izvan doline Neretve. Ekipa je to koja postoji 10 godina, a treniraju na ribnjaku u Paljevinama, što je  pobjedu učinilo još većom. Za odličan rezultat 12 lađara dobilo je veliki prijelazni štit kneza Domagoja, te mali štit u trajno vlasništvo.

Ponosan sam što Noć prvaka slavimo u Bjelovaru, a nisam sam u tome svemu, tu su i moji dečki. Uložili smo puno napora i truda kako bi osvojili napor na najgledanijem amaterskom sportu. S nama je i Milojko Glasović iz čije je glave cijeli događaj krenuo, idejni začetnik maratona. Pošto su lađe bile pred umiranjem, njegova vizija je bila da se lađa očuva, a ne da je lađa očuvana samo na Neretvi, ta lađa plovi Dravom, Savom, Bosutom, Jadranskim morem, Dunavom i naravno na bjelovarskim ribnjacima. Ekipa iz Bjelovara trudi se biti poveznica i reklamirati taj maraton na kontinentu. Znamo da je taj maraton postao još prepoznatljiviji zahvaljujući nama. Ovo je naša prilika da povežemo sjever i jug, zelenu i plavu Hrvatsku i drago mi je da smo upravo mi dobili tu priliku, rekao je kapetan Argonauta Tomislav Smrček Čonč.

Svojim lađarima Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže da lakše financijski podnesu troškove natjecanja, dok su s druge strane naši lađari dobra turistička promidžba za našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Stoga je Županija sudjelovala i kao sponzor Noći prvaka.

Naši lađari kada su krenuli prije deset godina, krenuli su stvoriti prijatelje. Deset godina je učinilo to da je nastalo prijateljstvo što i treba cijeniti. No, ova pobjeda je ta koja treba spojiti kontinent i more. Ja sam uvjeren da će sljedeće godine biti više medija i više ekipa. Naši dečki su osvijetlili naš obraz, pronijeli slavu Bjelovara i naše županije u Hrvatskoj. Nije im bilo lako, ali nemojte se čuditi ako i sljedeće godine pobjede, rekao je župan Bajs.

Čestitke našim lađarima uputio je i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Mate Granić. Čestitam istinskim pobjednicima. To nije samo Maraton lađa i nije samo veličanstveno sportsko natjecanje, već tradicija od kneza Domagoja do danas, odnosno dio kulturne baštine. A vi Argonauti ste dali jednu posebnu dimenziju s pobjedom. Jedno sjajno natjecanje ste učinili svehrvatskim i to je najviše što ste mogli napraviti za Maraton lađa. Ne smijemo zaboraviti ni organizatore koji sjajno to organiziraju, a nadam se da će natjecanje postati nezaobilazni dio naše turističke ponude i kulturne baštine, te da će se sve više ekipa s kontinenta natjecati, rekao je Granić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a