• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
4

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA BBŽ I OKOLNIH KRAJEVA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je znanstvenom skupu „Arheološka istraživanja Bjelovarsko-bilogorske županije i okolnih krajeva“ koji se održava u Gradskom muzeju Bjelovar od 3.-7. listopada.

Riječ je o stručnom skupu koji pokazuje bogatu povijest Bjelovarsko-Bilogorske županije, ali i šireg kraja, a okupio je brojne predavače koji imaju prilike predstaviti svoja istraživanja.
Nakon dvadeset godina, ponovno smo domaćini jednog skupa, koji za teme ima arheološka istraživanja za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, ali i za šire područje ovog dijela Hrvatske. Jednako veseli da ćemo kroz to imati novi uvid u to kako je to bilo od prapovijesti, kultura koje su ovdje bile do srednjeg vijeka, pa kasnije i do novih nalaza koje će biti prezentirane. Želim napomenuti da ovo nije samo namijenjeno struci. Imat ćemo i niz mogućnosti da svi građani, koji žele, pogledaju izložbu, koja će pratiti ovaj skup. A u konačnici, ovog trenutka radimo niz aktivnosti, ne samo na promociji ukupnosti onoga što je u bilo u našem kraju, nego i  na mogućnosti iskorištavanja toga u turističke svrhe. Evo lijepi primjer, recimo, Nova Rača, tamošnja crkva koja ima jedanaest slojeva, gdje su bili Templari i gdje očekujemo i prvo komercijalno korištenje arheoloških nalaza u svrhu približavanja toga našim građanima, ali prvenstveno onih koji bi radi toga mogli doći kod nas, istaknuo je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a