• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
13

ASISTENTI U NASTAVI „UZ POTPORU SVE JE MOGUĆE“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je korisnike i njihove Asistente u nastavi u sklopu projekta „Uz potporu sve je moguće“ i tom prilikom prezentirao projekt koji je Bjelovarsko-bilogorska županija kandidirala na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Projektu „Uz potporu sve je moguće“ Bjelovarsko-bilogorske županije odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.717.543,45 HRK kojim se osiguravaju sredstva za 43 pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika za 48 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoj i srednjoj školi (neke škole imaju jednog pomoćnika na dva učenika).

Sporazum o partnerstvu Bjelovarsko-bilogorske županije i 24 partnera, 16 osnovnih i 7 srednjih škola te Regionalne razvojne agencije potpisan je 3. rujna 2015. godine, a istog dana u MZOS-u potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. 

Pomoćnici u nastavi dobili su Uvjerenje nakon 25 sati edukacije, a njihova cijena sata rada iznosi 25 HRK (neto) za neposredni rad s učenicima s teškoćama. U projektu su također osigurani i zdravstveni/sanitarni pregledi za pomoćnike, troškovi prijevoza do 400,00 HRK mjesečno, a Ugovor o radu traje do kraja nastavne godine.

Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira projekt u iznosu od 90.397,03 HRK, a trenutno se projekt u potpunosti financira iz županijskog proračuna. U sklopu projekta  „Uz potporu sve je moguće“ isplaćen je samo predujam u iznosu 343.508,69 HRK kako bi projekt započeo.

Naš cilj je bio da ni jedan učenik koji ima potrebu ne ostane bez asistenta u nastavi. Naravno, uz obvezu kako Županije tako i države da  pomogne, a u ovom slučaju i Europske unije, u cilju da omogućimo svima iste uvjete za školovanje, kako za ovu školsku godinu tako i za iduću. Ukupan projekt vrijedan je milijun i sedamsto tisuća kuna, većinu osigurava Ministarstvo preko europskih sredstava, a dio od sto tisuća kuna sama Bjelovarsko-bilogorska županija. Vrijedan je to projekt, jer koliko mi je rečeno iz prve ruke mnogi učenici bi i teško pohađali školu bez asistenta. To nije nikakav luksuz već zapravo potreba, istaknuo je župan Bajs.

Ja sam radila u dvije škole u Obrtničkoj školi i u Ugostiteljskoj s dvoje učenika koji imaju poteškoće sa sluhom. Htjela bih reći da mi je bilo jako dobro s njima raditi, nisam imala nikakvih problema. Njima je puno pomoglo što imaju asistenta pošto sam im sve prevodila na znakovnom jeziku, istaknula je jedna od asistentica Danijela Abramović.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a