• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
8

BALKANSKO PRVENSTVO U DALJINSKOM JAHANJU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je natjecatelje i organizatore Balkanskog prvenstva u daljinskom jahanju koje se održalo proteklog vikenda u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica.

Na Balkanskom prvenstvu u daljinskom jahanju natjecalo se niz natjecatelja iz više od deset stranih zemalja, a ukupni pobjednici natjecanja bila je ekipa iz Bugarske, druga je bila naša reprezentacija, dok su treće ekipno mjesto osvoji Grci.
Naš Konjički savez Bjelovarsko-bilogorske županije promaknuo se u vodeći sportski Saveze u daljinskom sportu, ne samo u Hrvatskoj, već i šire i samim time dobio priliku biti domaćinom Balkanskom prvenstvu u daljinskom jahanju. Riječ je o prvenstvu koje se održalo 8. listopada 2016., na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a okupilo je pedesetak natjecatelja iz desetak zemalja. Županija je ustupila Hrvatskom konjičkom savezu prostor svog Sportsko-rekreacijskog centra u Kukavici koji ima idealne uvjete za prihvat konja te samim time i idealne uvjete za održavanje jednog tako velikog natjecanja. Inače, ove godine obilježava se i deset godina daljinskog sporta u Hrvatskoj, a Balkansko prvenstvo u daljinskom jahanju najbolji je način da se proslavi deset rođendan te sportske discipline. 

Županija je suorganizator ovog velikog natjecanja, Balkanskog konjičkog prvenstva u daljinskom jahanju. Drago mi je reći da se organizacija smatra da je na europskom nivou, jedna od najboljih, koje smo imali u posljednje vrijeme. Pohvalio bih naš Konjički savez, koji nam je to povjerio. Konjički sport jest važan za sve nas i to će se pronijeti kroz cijelu Europu, koja prati ovaj dio događanja. Zasigurno će imati utjecaja na Hrvatsku, ali i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Naime, kada govorimo o konjičkom sportu, onda Bjelovarsko-bilogorska županija ima primat kad je riječ o daljinskom jahanju. Prvi smo u Hrvatskoj i zato smo dobili organizaciju ovog prvenstva. Uvjeti su izvrsni, staze su posložene. Samim time, imat ćemo mogućnost da turizam, koji postaje sve više važan dio gospodarstva našega kraja, postane prepoznatljiv u tome dijelu, obzirom da već imamo licencirane staze i da smo uvršteni u niz programa turoperatora, naglasio je župan Bajs.
Dosad je utrka malo prebrza. Konji idu malo brže nego što bi trebali ići za prvi krug jer je staza dosta teška, ima dosta kamenja, ima malo blata i brdovita je za ovu brzinu od 21 km/h. Naši konji su u vodstvu, dva konja hrvatske reprezentacije vode, a polovica konja čine veliku konkurenciju našima. Još ima dva teška kruga, pa ćemo vidjeti kako će završiti na kraju. Konkurenciju uvijek treba respektirati. Međutim, favoriti smo s prošlih Balkanskih natjecanja, tako da imamo i ove godine veliku šansu za pobjedu. Nekad trebate imati sreće, nije sve u brzini i kvaliteti, da se ne bi dogodila neka nezgoda  tijekom trke na stazi, da se konj spotakne i povrijedi, odmah slijedi diskvalifikacija. Natjecanja u daljinskom jahanju se održavaju deset godina u Hrvatskoj. Naši reprezentativci imaju velikih međunarodnih uspjeha izvan Hrvatske. Prije deset godina nismo imali prikladne konje za ovaj sport, ali do danas je došlo do selekcije pasmine. Arapski konji su najbolji za ovaj sport. U početku ovaj sport je bio rekreativnog karaktera iz kojih se razvilo oko 30% jahača, koji se time žele baviti profesionalno i čeka nas lijepa budućnost u tom sportu za Hrvatsku, rekao je Gordan Šebalj iz Konjičkog kluba "Hiperion" Zagreb.

Staza je vrlo dobra, ali ne i tako laka. Vidim poteškoće zbog kamenja, uspona i nizbrdica kroz šumu i rano je ujutro, mokro je i ima malo blata. Zato moram reći da je izuzetna bitna strategija na ovoj tehnički zahtjevnoj stazi. Organizacija je vrlo dobra, staza je dobro označena. Duljina staze od 40 km je apsolutno normalna za prvu petlju, naglasila je Ruža Netkova natjecateljica iz Bugarske.
Hrvati su vrlo ljubazni. Staza je vrlo teška, osim kamenja, i trava je vrlo teška. Vrijeme je vrlo dobro i hvala organizatorima. Magla nije problem, sve se vidi, rekao je jedan od natjecatelja iz Turske.
Najprije želim zahvaliti našem županu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Bez njihove pomoći ova priča se ne bi ovdje odigrala, niti bi se mogla održati. Sve je organizirano u minutu, sve štima i sve funkcionira. Ovdje smo već petnaest dana. Zahvaljujem i direktoru "Kukavice", Matiji, koji nam je bio na raspolaganju 24h, i svim njegovim djelatnicima, načelniku Općinu Veliki Grđevac, predsjedniku Sportske zajednice Frediju Paliju i svim našim ljudima koji su ovdje pomogli,a posebno mojim ljudima iz Konjičkog saveza koji su danonoćno radili na stazi kao i danas .Ova staza na Bilogori je idealna za daljinsko jahanje, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi, pa i u svijetu. Sudačko vijeće iz Austrije, Italije i Slovačke, te natjecatelji iz Bugarske, Turske i Grčke obilazili su ovu stazu u posljednjih pet do šest dana. Prezadovoljni su ovom stazom i Bilogorom za ovaj sport, istaknuo je predsjednik Konjičkog saveza BBŽ Jozo Trogrlić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a