• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
18

BAZENI U DARUVARSKIM TOPLICAMA PRILAGOĐENI OSOBAMA S INVALIDITETOM

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je županijsku ustanovu Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice nakon uspješno završenog projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija javila se na Javni poziv za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom i prijavila svoju ustanovu Daruvarske toplice i to za nabavu dva dizala za ulaz u vodu osoba s invaliditetom na unutarnjem i vanjskom bazenu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju. Razlog tomu bio  je što unutarnji i vanjski bazeni nisu imali riješen prilaz za invalide, a postojao je i postoji sve veći interes za dolascima na rehabilitaciju i razne programe zdravlja od strane Udruga invalida, kao i individualnih korisnika osoba s invaliditetom.

Projekt u vrijednosti od 109.625,00 kuna odobrilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja i financiralo sa 72.700,00 kuna, dok je ostatak sredstava osigurala Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije 37 tisuća kuna. Dokaz je to da Bjelovarsko-bilogorska županija,  brine o socijalno osjetljivim skupina društva, u ovom slučaju invalidnim osoba kojima treba omogućiti pristup svim sadržajima koji je nude. U ovom slučaju tako je ugradnjom dva dizala za ulaz u vodu omogućen  prilaz bazenima osobama s invaliditetom. 

Podsjetimo, osim Daruvarskih toplica, projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom odobren je i drugoj županijskoj ustanovi, Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom „Suvenir Arbor“ i to za prilagodbu parkirališta i sanitarnog čvora, projekt vrijedan ukupno 104.967,10 kuna.

Time je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od rijetkih županija u Hrvatskoj kojoj su odobrena dva projekta u spomenutom Ministarstvu, a vezana uz pristupačnost objektima osoba s invaliditetom.

Ovo je samo nastavak ukupnosti rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Podsjetimo, 2014. godine Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancirala je projekt prilagodbe sanitarnog prostora u Osnovnoj školi Nova Rača i u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, a u 2015. godini sufinancirani su projekti prilagodbe sanitarnog čvora u Srednjoj školi Čazma i Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica.

U svoje osobno ime mogu reći da ovakva ustanova s vrhunskim liječnicima, stručnjacima, ljudima koji olakšavaju postoperativno vrijeme pacijentima je nužnost u Hrvatskoj i volio bih da im više ovakvih ustanova jer ljudima je to potrebno. Svu potrebnu skrb dobivamo ovdje. Ovo dobro dođe svim pacijentima jer osim liječnika i stručnjaka koji s njima rade, imaju ovu vodu koja je kvalitetna i omogućava oporavak. Što se tiče samih sportaša, ovaj sportski odjel omogućava ne samo da se oporave od operativnog zahvata, već da se pripreme i za napore koji ih očekuju, izjavio je korisnik Daruvarskih toplica Tomislav Rukavina.

Ovaj projekt je važan budući da naši bazeni nisu imali riješenu pristupačnost, a ovime smo riješili pristupačnost osobama s invaliditetom. S obzirom na okolnosti, projekt je realiziran u vrlo kratko vrijeme. Imali smo suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, mi smo bili nositelji projekta, a Županija prijavitelj i zajednički smo to riješili. Mi ovdje imamo i vrhunske sportaše koji su na rehabilitaciji nakon operacija i imaju određenih poteškoća koje nisu trajne, stoga će i njima pomoći ove rampe za ulaz u vodu. Možemo reći da smo 100% pristupačni osobama s invaliditetom jer na oba bazena imamo postavljene rampe, rekao je zamjenik ravnatelja Daruvarskih toplica Bruno Marić.

„Bjelovarsko-bilogorska županija u zadnje tri godine redovito se javlja na pozive Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi osigurali sredstva za projekte kojima bi se trebalo osigurati pristupačnost našim sugrađanima s invaliditetom. U Daruvarskim toplicima osigurali smo pristupačnost na dva bazena za one koji imaju invaliditet ili imaju trenutno potrebu da na taj način ulaze u bazene. Projekt je napravljen na vrijeme, sukladno uvjetima natječaja, opravdali smo sredstva, a imamo niz korisnika koji koriste tu rampu“, rekao je župan Bajs te nastavio. „Mi smo županija koja ima riješen taj problem u svim županijskim ustanovama, a planovi za budućnost je da sve škole imaju isti taj standard. Kada se grade nove škole, onda je prilaz za učenike s invaliditetom već u planu, dok u starim školama kada saznamo da će se upisati učenik s invaliditetom onda pokušavamo osigurati sredstva, zajedno sa školom, kako bi se učeniku prilagodio ulaz u školu i mogu reći da imamo riješeno to pitanje gotovo 100% .“, zaključio je.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a