• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Ožujak
7

BBŽ I OPĆINA VELIKO TROJSTVO U PARTNERSKOM ODNOSU KREĆU U PROJEKT DOGRADNJE OŠ VELIKO TROJSTVO I GRADNJE DJEČJEG VRTIĆA VRIJEDAN 14 MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerskom odnosu provodi niz projekata sa svojim općinama i gradovima. Jedan od projekata je i dogradnja Osnovne škole u Velikom Trojstvu te gradnja vrtića projekt ukupno vrijedan 13.834.254,25 kuna koji se financira europskim novcem te sredstvima Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo.
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO

Sukladno s tim danas je u Osnovnoj školi u Velikom Trojstvu potpisan ugovor između Osnovne škole Veliko Trojstvo i Općine Veliko Trojstvo o međusobnoj suradnji na provedbi projekta. Potpisani su i  ugovori s izvođačem radova za dogradnju škole i gradnju vrtića tvrtkom Bistra d.o.o. iz Đurđevca vrijedni 13.046.061,75 kuna te ugovori za opremanje kuhinje s tvrtkom KonimB d.o.o. iz Zagreba vrijedni 434.812,50 kuna te ugovori za opremanje dječjeg vrtića s tvrtkom Škrinjica d.o.o. Zagreb vrijedni 353.380,00 kuna.

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, odnosno maksimalnih 100% sredstva koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja. 

Međutim, budući kako je javna nabava pokazala kako su radovi na dogradnji škole i gradnji vrtića veći od planiranih Bjelovarsko-bilogorska županija povećala je svoj udio sredstava za taj projekt na 4,6 milijuna kuna, dok će Općina Veliko Trojstvo iz svojih sredstva izdvojiti 2 milijuna kuna.

Time je zatvorena financijska konstrukcija od gotovo 14 milijuna kuna i najveći projekt na području Općine Veliko Trojstvo može krenuti u realizaciju.
Projektom će se rekonstruirati i dograditi Osnovna škola s dodatnim učionicama i pomoćnim prostorijama, te izgraditi dječji vrtić s jaslicama (dvije vrtićke grupe po 20 djece starije od 3 godine i jednu jasličku grupu za 12 djece), ukupno vrtić za 52 djece.
Veličina postojeće građevine Osnovne škole je 1.968,12 m2 (prizemlje, 1 kat, 2 kat s potkrovljem). Rekonstrukcijom školske zgrade doći će do rušenja stražnjeg prizemnog dijela škole u kojemu se nalaze radionice i spremišta, a izvesti će se novi otvori, pregradni zidovi i ojačat će se postojeća konstrukcija, a rekonstruirat će se 191,25 m2 građevinske bruto površine. 

Dogradnja se izvodi sa sjeverne i zapadne strane postojećeg objekta sve do postojeće sportske dvorane koja se spaja hodnikom do škole. Dogradit će se 1.528,49 m2 građevinske bruto površine. Projektom će Osnovna škola dobiti 5 učionica, 2 kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalentnu dvoranu i prostorije za domara i spremište, ukupno novog rekonstruiranog i dograđenog prostora 849,34 m2. Na dječji vrtić odnosi se 767,51 m2 a sastoji se od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarija, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje.

Inače, Osnovnu školu Veliko Trojstvo trenutno pohađa 241 učenik, zajedno s područnim školama dok matična škola ima 188 učenika. Kako za njih tako i za nastavnike i ostale zaposlenike škole realizacija ovoga projekta doprinijet će poboljšanju kvalitete nastave, omogućit će jednosmjenski rad i općenito bolji standard školovanja.

Izgradnjom vrtića omogućit će se novi standard za najmlađe mještane općine koji sada pohađaju vrtiće na području grada Bjelovara, a sada će imati vrtić u svojoj općini što će uvelike olakšati svakodnevni život njihovim roditeljima.
„Projekt je za cijelu zajednicu nije samo za školu bitan jer sve se stavlja na jedno mjesto, na jednu lokaciju. Zašto je vezana škola i vrtić? Zato što će djeca od početka vrtića do kraja školovanja ići na isto mjesto. Socijalizacija je drukčija, drukčije se navike stječu i drukčije se ta djeca prilagode društvu kasnije. Nemam ništa protiv čuvanja kod baka i djedova, ali danas su se vremena promijenila pa je ipak možda bolje za tu djecu što znam i po svojoj djeci koja su išla u vrtić. Drukčije su socijalizirana i drukčije se prilagođavaju današnjim uvjetima. Definitivno će to olakšati i roditeljima, jer će djecu ostaviti do prije početka posla tu, otići na svoje radno mjesto, znaju da su djeca zbrinuta, sigurna, da uče, da se igraju u cjelokupnom paketu i da ih mogu pokupiti ako i duže rade da će biti ta neka produžena smjena“, naglasio je Siniša Kovačić predstavnik Školskog odbora Osnovne škole Veliko Trojstvo.

„U ime svih djelatnika i učenika Osnovne škole Veliko Trojstvo izražavam zadovoljstvo što nam osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija na čelu s gospodinom županom pruža financijsku potporu i iskazuje suradnju u svim segmentima rada na projektu rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićom i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajima. Dogradnjom pet novih učionica i rekonstrukcijom postojećih kao i novom kuhinjom i blagavaonom naša škola postat će škola 21. stoljeća. Kvaliteta obrazovanja podići će se na znatno višu razinu. Svi razredni odjeli nalazit će se pod istim krovom te će omogućiti specijaliziranim predmetima da se izvode u kompletnim specijaliziranim učionicama. Učenici više neće morati na topli obrok odlaziti izvan zgrade škole, već će imati blagavaonu unutar iste zgrade. Dok će na tjelesnu i zdravstvenu kulturu odlaziti, također, toplim hodnikom. Kompletan jednosmjenski rad odvijat će se na znatno kvalitetniji način. Nama osobno kao i svim učenicima škole, a i roditeljima ovo zaista puno znači i ponosni smo što ćemo imati školu po mjeri svakog učenika. Sve ovo ne bi se ostvarilo bez zajedničke suradnje našeg osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije, Općine Veliko Trojstvo, ali i same škole. Stoga se još jednom zahvaljujem na svim potporama koje nam pruža gospodin župan i njegovi suradnici te gospodin načelnik“, istaknula je Sanja Vranješević ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo. 

„Radosni smo što se ovaj dan danas dogodio, veliki je to događaj za naše mjesto. Počeli smo još negdje 2009,2010 godine s idejama, s ispitivanjem terena i ostalim, ali od prvog dana se našla županija. Pa tako u ovom trenutku zahvaljujem gospodinu županu i svima u Županiji koji su nam uvijek stajali na raspolaganju, jer bez njih ovaj projekt ne bi zaživio i ne bismo se danas ovdje našli. U ovom trenutku 30-ak djece iz Velikog Trojstva idu u vrtiće u Bjelovar. Mi sufinanciramo to sa 1000 kuna svakom djetetu već nekoliko godina, ali ta djeca već idu 20-ak godina u Bjelovar. Kapacitet vrtića je 52 djece, dakle nikakvih problema neće biti da se taj vrtić popuni. Nemate više tri generacije na selu, a i ako imate mladi ljudi žele da ta djeca dobiju sve ona predznanja koje ne da moraju steći s prvim danom škole u prvom razredu, jer nije to kao u moje vrijeme da smo učili slova i pisali na pisaljkama. Oni moraju znati i jezike, moraju znati i imati poduke iz svih sektora naobrazbe. Dakle, s tim svim ćemo to sve skupa pružiti, kao što je rekla ravnateljica sve će biti pod istim krovom od jasličke dobi do završetka osmog razreda. Hvala još jedanput Županiji, hvala i općinskim vijećnicima što su prepoznali ovaj projekt koji je od strateškog interesa da bi ovdje ostali mladi ljudi“, rekao je Ivan Kovačić načelnik Općine Veliko Trojstvo.

„Meni je iznimno zadovoljstvo da je javni natječaj dovršen, procedure su sve završene i da naša tvrtka na ovim područjima bude izvodila ove radove. Naša tvrtka je prije nekoliko godina na ovim područjima jedan projekt uspješno realizirala pa se nadamo da će i ovaj. Znači nama poslovi visokogradnje nisu strani i to nam je praktički okosnica što radimo. Postojeća zgrada Osnovne škole se rekonstruira i dograđuje sa specijaliziranim učionicama i pratećim prostorima te se izgrađuje dječji vrtić. Izvodi se energetska obnova postojeće školske zgrade, postojeća sportska dvorana spaja se s toplim hodnikom sa školskom zgradom, dograđuje se prostor za novi vrtić kapaciteta jasličke grupe i dvije grupe djece starije od 3 godine. U ove sve radove bit će ugrađeno više od sto tona armature, više od 3500 kvadrata oplate i više od 1100 kubika betona, negdje oko 600 kvadrata asfalta“, istaknuo je Krešimir Habijenec direktor tvrtke „Bistra“ d.o.o. Đurđevac.

„Kada govorimo o školstvu, kada govorimo o projektima u školstvu Bjelovarsko-bilogorske županije, ja ću reći da Županija ovoga trenutka ima potpisano oko 50 ugovora vezanih uz euro projekte koji vrijede otprilike 200 milijuna kuna ulaganja u školstvo. U tim projektima Županija je preuzela obvezu sufinanciranja svog dijela. Kada govorimo o ovom projektu, on je ipak drugačiji od svih onih koje sam sada naveo. To je projekt kojim će se nadograditi Osnovna škola i to je projekt koji je napravljen u partnerskom odnosu s Općinom Veliko Trojstvo. Ali, tim projektom će se riješiti i gradnja vrtića. Ukupna vrijednost je gotovo 14 milijuna kuna. To je jedan od najjačih projekata koji se provodi u  našoj županiji, ali i u RH vezano uz školstvo. Ja bih se zahvalio i načelniku Općine koji je bio i pokretač  ukupnosti toga projekta, ali i ravnateljici Vranješević koja je vodila projekt ispred Županije. U tom partnerskom odnosu Županija je odlučila i sufinancirati ukupan iznos od 4,6 milijuna kuna iz svog proračuna. Ne radi se o europskim sredstvima, radi se o sredstvima naše Županije. Ono što smo htjeli je da stanovnici ovoga djela županije imaju jedan standard koji je primjeren za 21. stoljeće. Obzirom da je naša dvorana već u funkciji ona će biti još i spojena toplim prolazom i riješiti ćemo problem koji postoji. Ujedno kraj škole će se graditi vrtić, tako da će i naši vrtičanci  biti povezani sa školom. U konačnici gledali smo da projekt bude i racionalan, jer u konačnici dio sadržaja dijele i škola i vrtić“, naglasio je župan Bajs u Velikom Trojstvu.

Naime, kada govorimo o ulaganju u školstvo i obrazovanje treba naglasiti da je to jedan od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog čelnog čovjeka župana Damira Bajsa. U prilog tome ide podatak kako je u tijeku energetska obnova naših škola, kako velikih matičnih tako i manjih područnih, ukupne vrijednosti 136 milijuna kuna.

Riječ je o 44 projekata energetske obnove školskih zgrada, od kojih su neke već završene, na nekima su radovi u tijeku dok dio škola tek očekuje obnova od temelja do krova. Također, Bjelovarsko-bilogorska županija je i u dogradnji Medicinske škole u Bjelovaru u okviru projekta Centra kompetentnosti u građevinskom dijelu i opremanju vrijednom 30 milijuna kuna.

Uz projekte koje Županija ostvaruje uz pomoć europskih sredstava svakako treba istaknuti projekte koji će se financirati isključivo županijskim sredstvima, a tu ulazi izgradnja nove Glazbene škole u Bjelovaru u vrijednosti od 20 milijuna kuna te završetak školsko-sportskih dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu u iznosu od 10 milijuna kuna kroz dvije godine.

Ukupna su to ulaganja u školstvo od preko 200 milijuna kuna, a želja i cilj župana Damira Bajsa je da do kraja mandata sve županijske škole budu kompletno obnovljene, a nakon toga i opremljene novim namještajem.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
ŠKOLA VELIKO TROJSTVO
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a