• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
8

BBŽ NAJTRANSPARENTNIJA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ I PO PRVI PUTA U POVIJESTI DOBILA BEZUVJETAN NALAZ DRŽAVNE REVIZIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate istraživanje Instituta za javne financije po kojoj je Bjelovarsko-bilogorska županija najtransparetnija županija u Hrvatskoj te nalaz Državne revizije.

Bjelovarsko-bilogorska županija po istraživanju Instituta za javne financije najtransparentnija je županija u Hrvatskoj, što znači da njeni građani imaju potpuni uvid u rad svoje regionalne samouprave, a s druge strane Bjelovarsko-bilogorska županija može se pohvaliti i po prvi puta u povijesti s bezuvjetnim nalazom Državne revizije. Najbolji su to dokazi otvorenosti Županije prema svojim građanima s jedne strane, a s druge najboljim mogućim načinom upravljanja javnim novcem – zakonito i svrsishodno.

Dosada smo uvijek imali situaciju da je županija bila među zadnjima po transparentnosti, a nikada dosada nismo dobili bezuvjetan nalaz od Državne revizije. Ove godine prvi puta smo najtransparetnija županija u Hrvatskoj i prvi puta imamo bezuvjetan nalaz Državne revizije, rekao je župan Damir Bajs.

Prije tri godine naša Županija bila je na začelju ljestvice hrvatskih županija na 19. Mjestu kada govorimo o transparentnosti, a dolaskom župana Bajsa stvari su se bitno promijenile.

Prvotni cilj bio je Županiju približiti sredini ljestvice hrvatskih županija, no sustavnim i odgovornim radom u samo tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija došla je na vrh ljestvice transparentnosti u Hrvatskoj. I to u najvažnijem dijelu - transparentnosti proračuna koji podrazumijeva da građana  dobiju:
a) potpune,
b) točne,
c) pravovremene
d)  i razumljive informacije o proračunu.

I dok je Bjelovarsko-bilogorska županija dosegla svoj maksimum u transparentnosti za dio naših općina i gradova još uvijek ostaje prostora za napredovanje, iako je dio lokalnih samouprava kroz proteklo razdoblje ipak napravio pomak.

Transparentnost županije došla je na najvišu ravan i to je pitanje naše odgovornosti prema našim građanima, koji moraju znati kako se radi proračun, kakav je proračun, kakvo je izvršenje i u konačnici da imaju proračun za građane, koji je dostupan našim građanima na internetskim stranicama, ali i tiskanom izdanju. Svi građani mogu vidjeti kako se troše naša sredstva. Ovom prilikom pohvalit ću i Grad Bjelovar koji je također potpuno transparentan, no, naši Gradovi i Općine imaju mogućnost napretka. Želimo da ukupno kao županija, možemo dati bolje informacije građanima, a što se tiče mene kao župana, napravit ćemo napor da podupremo naše Općine jer želim da sljedeće godine imaju sličan rezultat, istaknuo je župan Bajs.

Uz otvorenost Bjelovarsko-bilogorske županije prema svojim građanima još jedan važan pokazatelj dobrog rada regionalne samouprave je i bezuvjetan nalaz Državne revizije. Time je naša Županija ušla u društvo rijetkih Županija u Hrvatskoj koje su dobile uopće bezuvjetno mišljenje Državne revizije. Nalaz je to koji pokazuje da se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji radi zakonito, svrsishodno i da se s javnim novcem upravlja odgovorno.

Bezuvjetan nalaz Državne revizije najbolji je dokaz kako je Bjelovarsko-bilogorska županija ispravila sve nedostatke koje je Revizija tražila i unijela promijene u svoj rad koje su bile nužne, kako bi ocjena Revizije laički rečeno bila odličan.

Nalaz Državne revizije po prvi puta je bezuvjetan što znači da smo ušli u društvo rijetkih županija koje imaju bezuvjetan nalaz. On pokazuje da su uklonjeni svi nedostaci i da smo napravili bitne promjene u našem radu. To je bio naš cilj, ja sam si to zadao i uspjeli smo u tome u ove tri godine. Državni ured za reviziju dao nam je niz primjedbi prije i mi smo to otklonili, a ovog trenutka mogu reći da smo na tom ispitu položili. U konačnici, ako mi moramo raspolagati svojim sredstvima na način da je transparentan, zakon, učinkovit i svrsishodan, tek onda možemo to tražiti od drugih. Mi imamo niz korisnika proračunskih od kojih isto to očekujemo, rekao je župan.

Sve to zajedno postignuto je unatoč smanjenju izvornih prihoda s jedne strane i poduzetnim mjerama i radnjama s druge strane. Naime, izvorni prihodi koji su u 2014. iznosili 42 milijuna kuna u 2015. smanjeni su na 35 milijuna kuna. Smanjenje je to proračunskih sredstava u izvornom dijelu za 38%.

Kako bi se proračunski manjak nadomjestio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poduzeto je niz mjera kako bi se došlo do sredstava i pokušalo što bezbolnije prebroditi razdoblje smanjenih izvornih prihoda:

a) Povećavanjem sredstava ostvarujući europska sredstva
b) Sufinanciranjem plaća županijskih djelatnika iz europskih projekata – trenutno  desetak djelatnika ima sufinanciranje plaća od strane EU
c) Povećavanjem vlastitih sredstava posebice na poslovima legalizacije
d) Pojačanim dotacijama
e) Uštedama na cash poolingu
f) Objedinjenom javnom nabavom za energente električnu energiju i plin

Pred Bjelovarsko-bilogorskom županijom je privođenje kraju uvođenja lokalne Riznice koja omogućava potpunu kontrolu svih proračunskih korisnika. Zahtjevan je to i velik posao koji je podrazumijevao prvo uvođenje Riznice u Odjel za financije i proračun, potom na sve županijske Upravne odjele i u konačnici na proračunske korisnike, poput škola kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač. Tako je sada u sustavu Riznice 50 korisnika i uveden je sustav kontrole sredstava i to, ne samo novca koji Županija daje svojim korisnicima, već i sredstava koji oni sami uprihode.

Postignuti rezultati u vidu transparentnosti i bezuvjetnog nalaza Državne revizije su svakako za pohvaliti, ali oni u konačnici i obvezuju na poduzimanje daljnjih aktivnosti kako bi ostali na vrhu ljestvice dobrog, zakonitog i svrsishodnog rada.

Svi ti rezultati su za pohvaliti, ali što se mene tiče to je samo jedna obveza, da budemo takvi i dalje, ali i da budemo tu gdje jesmo sada, na vrhu ljestvica svih županija. Ovo nije kraj, ovo je tek dio ukupnosti puta. Mi ne smatramo da smo završili konsolidacijom našeg proračuna na način da smo transparentni i da imamo bezuvjetan nalaz, nego mi imamo i ono što se sad dešava, a to je činjenica da ćemo u 2016. godini napraviti Riznicu u cijelosti što znači time ćemo dići ukupnosti poslovanja na novu razinu, zaključio je župan Bajs.

Dosada sam u svom radu obavila 9 unutarnjih revizija gdje su uglavnom svi nalazi zadovoljavajući uz stanovite nedostatke, što znači da je gotovo sve u redu. Unutarnja revizija nije tu da kažnjava, već da daje preporuke za eventualne manjkavosti, kako bi se ukazalo na moguće rizike, odnosno neželjene događaje koji bi se mogli dogoditi i dovesti do toga da se strateški ciljevi ne ostvare. Što se tiče transparentnosti, unutarnja revizija ima neograničen pristup informacijama o kadrovima, imovini i resursima. Dosada nisam imala problema, svi su dokumenti dostavljeni u roku. Suradnja s kolegama je na nivou i u svakoj reviziji to je naglašeno. Imali smo provjeru i kvalitete rada od strane Ministarstva financije gdje je potvrđeno da unutarnja revizija obavlja svoj posao i da je suradnja s županom dobra. U budućnosti mislim da će se to poboljšati. Osim unutarnje revizije u Županiji, provodimo reviziju i za svih 46 županijskih korisnika, izjavila je pročelnica Službe za unutarnju reviziju Melita Polančec Lukinec.

Ja bih se zahvalila svim kolegama pročelnicima koji su podržali naš zajednički rad i doprinijeli da dobijemo ovakav nalaz i svom Upravnom odjelu koji je uz naporan rad napravio značajan iskorak. Nalaz Državnog ureda za reviziju je samo jedna stepenica više i rad kojeg mi moramo nastaviti održavati, zaključila je pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Anita Nekić Pavičić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a