• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
3

BBŽ POKROVITELJ KONFERENCIJE „ZAŠTITA I PROMOCIJA DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA”

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović najavili su međunarodnu konferenciju pod nazivom „Zaštita i promocija domaćih poljoprivrednih proizvoda“ koja će se održati u našoj županiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija, poznata kao i poljoprivredna županija, koja je vodeća u proizvodnji mlijeka, meda i u stočarstvu, prihvatila je poziv Hrvatske poljoprivredne agencije da upravo naša županija bude domaćin, ali i glavni pokrovitelj, prve međunarodne konferencije „Zaštita i promocija domaćih poljoprivrednih proizvoda“, koja će se održati 26. svibnja 2017. godine u Daruvarskim toplicama.

Ova konferencija je nastavak suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatske poljoprivredne agencije. S Hrvatskom poljoprivrednom agencijom surađujemo na Državnoj stočarskoj izložbi na Jesenskom sajmu u Gudovcu, a sada imamo i ovu zanimljivu konferenciju na kojoj će se okupiti svi stručnjaci, koji trebaju dati odgovor kako pozicionirati ukupnost naše poljoprivredne proizvodnje kroz činjenicu da treba naglasiti da se radi o proizvodima domaće proizvodnje. Osiguranje kvalitetne, sigurne i prepoznatljive hrane domaće proizvodnje je nešto što je bitno za sve domaće, ali i strane potrošače, a hrvatski proizvod je kvalitetan proizvod. A naša županija mora biti domaćin takve manifestacije gdje ćemo imati mogućnost naučiti na koji način prepoznati proizvod na polici, a da budemo sigurni da je domaći proizvod kvalitete koje očekujemo, rekao je župan Damir Bajs.

Hrvatska poljoprivredna agencija od 2010. godine provodi marketinške aktivnosti,  označavanja proizvoda koji su na hrvatskim farmama i poljima. Cilj same provedbe tih aktivnosti je stvaranje prepoznatljivosti domaćeg proizvoda na policama tržnih centara. Kupnjom proizvoda koji je obilježen, primjerice oznakom „Mlijeko hrvatskih farmi“, potrošač može biti siguran da je proizvod proizveden u Hrvatskoj. Time se potiče potrošača da kupuje kvalitetne proizvode, sigurnog porijekla, ali isto tako potrošač kupnjom tih proizvoda pomaže poljoprivrednoj proizvodnji. Kako bi se ove aktivnosti još više približile javnosti, ali i kako bi proizvođači na jednom mjestu mogli razmijeniti svoja iskustva, Hrvatska poljoprivredna agencija odlučila je organizirati prvu konferenciju „Zaštita i promocija domaćih poljoprivrednih proizvoda“

Prva naša aktivnost bila je „Mlijeko hrvatskih farmi“  kada je naša mljekarska industrija bila u teškoj situaciji, što je nažalost i danas tako. Željeli smo pomoći tom sektoru na način da se stvori oznaka koja bi promovirala domaću proizvodnju, potaknula potražnju i potrošnju domaćeg mlijeka i na taj način smo željeli povećati proizvodnju. Kasnije se krenulo s novim marketinškim oznakama mesa za pileće, juneće i svinjsko meso, a sada krećemo u projekt označavanja janjećeg mesa, rekla je ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović, te napomenula kako HPA provodi označavanje i jaja, meda, ali i kruha i brašna.  Vidjeli smo da interes za naše znakove postoji, a smatrali smo da to treba nadograditi s ovakvom međunarodnom konferencijom. Cilj je da okupimo sve korisnike znakova na jednom mjestu i da čujemo njihova iskustva. Nakon toga ćemo organizirati i izložbu prodajnog karaktera gdje će korisnici moći prodavati svoje proizvode jer nam je bitan kontakt proizvođača i potrošača, zaključila je Vukobratović.

Načelnica odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, Dubravka Živoder pojasnila je kako je cilj znakova dati potrošačima prepoznatljivost hrvatskog proizvoda. Hrvatska poljoprivredna agencija dokazuje kompletnu sljedivost proizvoda od farme do stola i to putem naših baza, od registra farme, životinja, našeg laboratorija za kontrolu meda i mesa, ali i interne kontrole. Također, surađujemo i s Ministarstvom poljoprivrede i potrošač može biti siguran da kupuje domaći proizvod. Zahvaljujem županu što je prepoznao našu inicijativu za organizaciju ovakve konferencije, izjavila je Živoder.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a