• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Travanj
24

BBŽ PRIJATELJ DOJENJA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan je još jedan sastanak na temu Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja, a da je interes sve veći potvrđuje i ispunjena županijska velika vijećnica.

Projekt se provodi u suradnji s UNICEF-om, Ministarstvom zdravlja, Općom bolnicom Bjelovar, Patronažnom službom Doma zdravlja BBŽ, Gradom Bjelovarom i Udrugom „Za zdravo i sretno djetinjstvo“. Posljednji sastanak u nizu bio je prilika za Model grupu potpora dojenja u zajednici. Okupljenima su tada predstavljeni rezultati edukacija trudnica, kao i modeli grupa za potpore u dojenju.

Mislim da smo u periodu od gotovo tri godine koliko se projekt provodi napravili zaista puno. Kao prvo bih naglasila da mi sada imamo trudničke tečajeve i potporne grupe za dojenje i u Garešnici i u Čazmi i u Daruvaru i Grubišnom Polju, dakle nije više samo u Bjelovaru kao što je to bilo prije provedbe projekta. Naravno da želimo što više majki uključiti u taj projekt i sada nam je cilj zapravo da se pomaknemo iz tog odnosa majka dijete prema trudnicama. To zapravo znači da se okrećemo prema trudnicama jer smo vidjeli da u trudnoći su jako otvorene za sve moguće informacije, sve ih zanima i sve žele čuti. Naime, poslije porođaja skoro da im nedostaje vremena. A kada govorimo o postotcima broja majki koje doje nakon provođenja ovog projekta oni su u porastu. Naime, prije provođenja projekta isključivo dojenje djece smo imali oko 20%, a sad imamo gotovo 50%. To je jako dobar postotak, jer radi se o isključivo dojenoj djeci, istaknula je voditeljica projekta pedijatrica Marija Čatipović.

Potporu projektu daje i Bjelovarsko-bilogorska županija koja je projekt financijski podržala do sada s 20 tisuća kuna. Danas me izuzetno veseli što se pola naše novorođene djece hrani isključivo majčinim mlijekom. Prilikom pokretanja tog projekta donijet je jedan Akcijski plan deset koraka za zaštitu i promicanje dojenja u županiji i do sada je mnogo toga učinjeno, istaknula je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a