• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
23

BBŽ SPREMNA ZA POVLAČENJE 210 MLIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA PROJEKT JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA „BBŽ-ŠKOLE“

Bjelovarsko-bilogorska županija napravila je sve potrebno vezano uz projekt Javno-privatnog partnerstva „BBŽ-škole“, a sada se očekuje da država preuzme svoj dio ugovornih obveza kako bi se taj projekt od velike važnosti za školstvo naše županije nastavio dalje. Tako se očekuje nakon formiranja nove Vlade RH potpisivanje konačnog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta nakon kojeg se kreće u odabir privatnog partnera.

Riječ je o projektu putem kojeg bi se u 12 školskih objekata na području Bjelovarsko-bilogorske županije prema  komparatoru troškova uložilo u narednih 25 godina  450 milijuna kuna, od kojih više od 210 milijuna kuna po modelu Javno-privatnog partnerstva ulaže država.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je svu potrebnu dokumentaciju za projekt Javno-privatnog partnerstva na svom području, potpisana je Suglasnost o grupiranju predmeta „BBŽ-škole“ s nadležnim Ministarstvom kojeg su uz župana Bajsa potpisali i svi gradonačelnici i načelnici na čijem se području grade novi objekti. Napravljen je i komarator troškova čime su Bjelovarsko-bilogorska županija i CEI odradili i posljednji korak prije potpisa konačnog ugovora za projekt JPP-a.


Projekt Javno-privatnog partnerstva osmislila je Bjelovarsko-bilogorska županija, preuzela ga je država i trenutno ga vodi Centar za investicije Republike Hrvatske. U cjelokupnoj financijskoj križaljci projekte JPP-a država sufinancira s 55%, 35% troškova projekta je dužna pokriti Bjelovarsko-bilogorska županija, dok preostalih 10% troškova snose Gradovi i Općine na čijem se području ulaže u školstvo.

Bjelovarsko-bilogorska županija tako je sada u najvećem  projektu škologradnje u Republici Hrvatskoj. Najbolji je to model ulaganja u školstvo, jer Europska unija ne sufinancira projekte vezane uz obnovu škola, ali zato s druge strane država nudi sufinanciranje spomenutog projekta. Uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju u redu za realizaciju projekta JPP u Hrvatskoj još je desetak regionalnih i lokalnih samouprava, no po spremnosti projekta mi smo prvi.
        
Podsjetimo, u konačnici grupirani predmet JPP-a vezan uz izgradnju i dogradnju škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obuhvaća 12 objekata u 11 škola:

1. Osnovna škola Hercegovac – dovršenje sportske dvorane
2. Osnovna škola Dežanovac – izgradnja sportske dvorane
3. Osnovna škola Velika Pisanica – dovršetak sportske  dvorane
4. Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar – nova škola
5. Osnovna škola Mirka Pereša Kapela – izgradnja sportske dvorane
6. Područna škola Predavac – izgradnja sportske dvorane
7. Područja škola Predavac - izgradnja nove škole
8. Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar – nova škola
9. Osnovna škola Čazma – nova osnovna škola
10. Gimnazija Bjelovar – izgradnja sportske dvorane
11. Gimnazija Daruvar – nova školska zgrada
12. 3. OŠ Bjelovar – izgradnja sportske dvorane

U početku ovog mandata prioritet mi je bio dizanje standarda u našim školama i uvođenje jednosmjenskog rada u škole. Međutim, da bi došli do gradnje objekata i jednosmjenskog rada morali smo vidjeti kako to napraviti. Niti jedna županija u Republici Hrvatskoj ne sufinancira takve projekte svojim sredstvima, stoga smo morali naći modele sufinanciranje negdje drugdje. Podsjetimo kako Europska unija ne financira projekte koji su vezani uz  osnovne i srednje škole, stoga smo krenuli u model javno-privatnog partnerstva. Napravili smo dokumentaciju za sve objekte, dogovorili s resornim ministarstvom za dobivanje suglasnosti, te potpisali ugovor s Ministarstvom, CEI, našim gradovima i općinama. Sada je pred nama završetak projekta. Sukladno zakonu i ugovoru, CEI će u ime Županije, gradova i općina zatražiti nove suglasnost za nastavak projekta od nove Vlade, kako bismo mogli raspisati natječaj za izvođače. Vladu koja još nije formirana do kraja mi ćemo dočekati s gotovim projektom, jer mi smo obavili svoju školsku zadaću i očekujemo da pošto je potpisan prvi sporazum da se taj projekt nastavi. Ako to ne bude tako mi želimo odgovor kako onda napraviti škole bez potpore EU i bez potpore države. Mi želimo najbolje uvjete za naše učenike i profesore, a s jednosmjenskim radom podigli bi standard, ali i postigli uštede, rekao je župan Damir Bajs.

U ovom trenutku čekamo da se oformi Sabor i Vlada kako bismo mogli uputiti zahtjev za nastavak realizacije projekta JPP. Bjelovarsko-bilogorska županija odradila je sve što je bilo potrebno, a sada je na potezu nova Vlada. Županija je pripomogla da se projekt što brže napravi i sufinancirala jedan dio pripreme projekta, čime je dala do znanja koliko je doista zainteresirana i koliko želi da se taj projekt realizira, jer kada dajete svoja sredstva onda nema kalkulacija i to je ozbiljan pristup. Prednost ovakvog projekta je što država sudjeluje s 55% sredstava i takvu priliku treba iskoristiti. Zahvalio bih se vodstvu Županije što je pokazalo ozbiljnost, jer Bjelovarsko-bilogorska županija u očima javnosti je vodilja i ona županija koja je napravila sve. Sada smo prvi u redu i čekamo da nas Vlada pusti dalje, a što vjerujem da će se i dogoditi, zaključio je Boris Draženović, predsjednik Uprave Centra za investicije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a