• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
4

BIRAMO NAJBOLJE INVESTICIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je na investicijskom forumu sjeverozapadne Hrvatske „Biramo najbolje investicije“ koji se održao u organizaciji Lider investa.

Riječ je o projektu kojeg u partnerstvu provode Lider invest i Hrvatska gospodarska komora. Projekt Lider invest je izbor najboljih velikih srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj. Misija projekta je prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače. Lider invest manifestacije održat će se u četiri hrvatska grada, a prvi u nizu bio je Bjelovar.

„Bjelovarsko-bilogorska županija ima velike investicije proteklih godina, gotovo 1,2 milijarde kuna. Da, tu su i veliki proizvođači, posebice u drvnom sektoru, ali i niz malih i srednjih tvrtki. Ono što znamo je da će se taj trend nastaviti, jer naši uredi za izdavanje građevinskih dozvola imaju zahtjeve za nove projekte. Istaknuo bih da je to možda i ključ uspjeha i razvoja za buduće vrijeme. Ono što mi moramo napraviti i što se sada događa je na niz načina osigurati potporu poduzetnicima, među kojima je i financiranje od same Županije, priprema projekata, rad naše Regionalne razvojne agencije, ali ne bih zaboravio ni učestvovanje u europskim fondovima gdje smo vrlo uspješni. Naši poduzetnici sada ostvaruju bitno bolje rezultate nego ikada prije, a tu smo da ih u potpunosti podržimo. Zatvorili one negativne trendove do 2013. godine a od 2014. bilježimo samo rast“,  rekao je župan Damir Bajs.

„Iako je Bjelovarsko-bilogorska županija od 2000. godine rasla sporije od državnog prosjeka, od krize do danas rast joj je veći od državnog prosjeka. Očito su se neke stvari poboljšale. Struktura gospodarstva je takva da je značajan udio poljoprivrede, što može biti dobro ali ovisi o vremenskim uvjetima. Dakle, županija je iznad prosjeka Hrvatske. Proces evidencije investicija je dugotrajan a statistika se bavi onim što se dogodilo tako da ne možemo nešto konkretno reći o budućim investicijama odnosno njihovom porastu. Ipak, generalno se primjećuje da je gospodarska klima u Hrvatskoj znatno bolja nego u prethodnom razdoblju, i to vjerojatno zbog oporavka naših trgovinskih partnera Njemačke, Italije i Austrije, te zbog porasta turizma. Bez većih trzavica na svjetskoj razini ti će se trendovi nastaviti i odrazit će se konačno i na samim potrošačima“, rekao je Marko Krištof ravnatelj Državnog zavoda za statistiku.

„Već više od deset godina se zalažemo za to da izvoz postane glavni generator rasta BDP-a. Onda smo vidjeli da to ima ograničene kapacitete, pa smo okrenuli priču pa smo krenuli pronalaziti i promovirati one koji rade proizvodne investicije jer to uključuje i izvozni program. Tako smo i pokrenuli akciju Lider invest gdje tražimo i nagrađujemo poduzetnike koji su napravili proizvodnu investiciju koja je usmjerena na izvoz, visoku tehnologiju, brigu za okoliš, zapošljavanje. To su neki kriteriji koje ispunjavaju na desetine investicija po Hrvatskoj. Mi ih nagrađujemo i time potičemo i ostale ga krenu za tim. Važna je i lokalna investicijska klima, jer kako lokalna administracija reagira tako se i investitori privlače ili odbijaju. Dakle, lokalna samouprava ima jako veliku odgovornost. Deseci sitnih pogodnosti ih privuče i tada barem dio djece ne iseljava,“, naglasio je ispred organizator Miodrag Šajatović glavni urednik poslovnog tjednika Lider.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a