• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
20

BJELOVARSKO – BILOGORSKA ŽUPANIJA NA SAJMU ŽUPANIJA OD 19. do 22. rujna NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU

Zajedno s ostalim hrvatskih županijama i gradom Zagreba, Bjelovarsko-bilogorska na Sajmu županija na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 22. rujna predstavlja svoje specifičnosti, svoju kulturnu baštinu i tradiciju i turističku ponudu.

Ovogodišnji sajam započeo je Okruglim stolom u organizaciji Hrvatske zajednice županija župana s predstavnicima Vlade. Od pozvanih pet ministara, osobno nije došao niti jedan, već su bili njihovi zamjenici. Oni su sa županima i  predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem razgovarali o pozicioniranju hrvatskog proizvoda na tržištu Europske unije i ruralnom i regionalnom razvoju.
Nakon  uvodnog obraćanja predsjednika Hrvatske zajednice županija Tomislava Tolušića,koji je istaknuo važnost održavanja ovakvih formi komunikacije i  predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, krenuo je otvoreni razgovor hrvatskih župana i Vlade RH, koju su predstavljali Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Miljenko Fičor, pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar i Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva za trgovinu i unutarnje tržište.
„Hrvatske županije žele biti uključene u operativne programe za Europsku uniju kako bi svojim iskustvom s terena i informacijama koje dobivaju iz prve ruke bile stručna podrška ministarstvu. Vi ste vjerojatno došli na ovo mjesto županijskom cestom, jutros ste vodili svoju djecu u županijsku školu, ako ste bolesni išli ste u županijski dom zdravlja, a ako vadite građevinsku dozvolu ili legalizirate objekt, to radite u županijskim institucijama. Županije imaju bitan položaj, on možda nije vidljiv, ali razmislite koliko se stvari kroz županije i njihove institucije odrađuje“, izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić, naglasivši kako Hrvatskoj trebaju i županije i županijske razvojne agencije kako bi Hrvatska  izvukla maksimum iz pristupnih fondova Europske unije.
„Želimo i molimo ministarstvo za veću suradnju s županijama pri donošenju strateških dokumenata. Odgovorno tvrdim ukoliko županije u ovom trenutku stanu provoditi projekte kroz razvojne agencije iz EU fondova, država će propasti jer nema tko to raditi u osim županija i županijskih razvojnih agencija. Županije imaju bitan položaj, on ne mora biti vidljiv, ali naglašavam koliko se stvari kroz županije i njene institucije odrađuje. Hrvatskoj trebaju 20, odnosno 21 županija, ako uključimo i Grad Zagreb. Možemo biti efikasniji i ekonomičniji u ova krizna vremena, ali zato nam je potrebna suštinska decentralizacija Hrvatske. Ono što sada doživljavamo je daljnja centralizacija, npr. kroz Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Agenciju za poljoprivredno zemljište“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Tolušić.
Župan Damir Bajs uključio se raspravu s prijedlogom modela financiranja regija kojim bi se stalo na kraj neravnomjernoj distribuciji sredstava, a županije bi dobile mogućnost raspolaganja sredstava uz superviziju. Višegodišnje iskustvo primjene toga modela imaju članice koje su prije Hrvatske ušle u EU. 
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević složio se sa zaključcima okruglog stola i medijima se obratio izjavom kako je za zdrav razvoj potrebna racionalizacija poslovanja ali i veća suradnja između jedinica lokalne samouprave i nadležnih institucija. „Što se regionalnog ustroja tiče, smatram da se ne smije ukidati ni općine, ni gradove, ni županije jer su to vrlo važni instrumenti u razvoju pojedinih krajeva. Ako takve instrumente izgubimo samo ćemo oslabiti vlastitu poziciju.“

Na otvorenju samom otvorenu Sajma županija, novoizabrani predsjednik Hrvatske zajednice županija župan Tomislav  Tolušić poručio je da Hrvatskoj trebaju i županije i županijske razvojne agencije kako bi izvukla maksimum iz pristupnih fondova Europske unije. Građani moraju znati da primjerice njihovo dijete pohađa županijsku školu, da brigu o njihovom zdravlju vode hrvatske županije, da njihova vozila uglavnom voze po županijskim cestama, a ako vadite građevinsku dozvolu ili legalizirate objekt, to radite u županijskim institucijama, pojasnio je Tolušić. 
Na izložbenom prostoru Bjelovarsko – bilogorske županije na Sajmu županija u Zagrebu predstavljaju se obiteljska poljoprivredna gospodarstva Sever, Vukojević, Mišir, Brollich, Sabolović, Na malenome brijegu, Bajević, Škudar, Belinić, Petreković, Jareš i Zlatno Polje, Domaća radinost Premuž, Izletište i vinotočje Šapić, Vinarija Coner, Romska kuća, Hotel Garić, Suvenir Arbor Vitae, Daruvarske toplice,  Pčelarstvo Daruvar, Termalni vodeni park Daruvar, Koestlin, Lamex, Turističke zajednice BBŽ, Bilogora Bjelovar, Papuk Daruvar, Grubišno Polje i Sjeverna Moslavina.
U sklopu programa „SVI zaJEDNO – HRVATSKA NAJ“  hrvatske županije predstavljaju  hrvatsku nematerijalnu baštinu kroz – glazbeno scenske, plesne, etno – modne i sportske, tradicijske zanate i običaje, te ponudu rukotvorina u suvenira.
Bjelovarsko – bilogorska županiju predstavljaju KUD „Veliko Trojstvo“ i KUD „Sirač“.

Namjera je organizatora Sajma županija da na jednome mjestu, predstavi sve hrvatske županije kako bi se domaćoj i stranoj javnosti prezentirala cjelovitost gospodarskog i kulturnog identiteta Republike Hrvatske, i na taj način prepoznala ukupnost autohtonih vrijednosti kulturne baštine kao neprocjenjiv nacionalni kapital.
Posjetitelji imaju priliku vidjeti i kupiti proizvode i usluge više od 250 izlagača, poduzetnika, obrtnika, turističkih zajednica, OPG-a i drugih gospodarskih subjekata.


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a