• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Siječanj
30

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA – NAJTRANSPARENTNIJA ŽUPANIJA

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s aktivnostima vezanim uz transparentnost i otvorenost prema građanima, a jedna od aktivnosti je i izrada Proračunskog vodiča za građane. Podsjetimo, prije četiri godine naša Županija bila je na začelju ljestvice hrvatskih županija i to na 19. mjestu kada govorimo o transparentnosti, a dolaskom župana Bajsa stvari su se bitno promijenile.

1. Tako je prošle godine Bjelovarsko-bilogorska županija po istraživanju Instituta za javne financije bila najtransparentnija županija u Hrvatskoj, što znači da njeni građani imaju potpuni uvid u rad svoje regionalne samouprave. Da bi do te laskave titule došla bilo je potrebno napraviti i objaviti ključne proračunske dokumente:
a) Godišnje izvršenje proračuna
b) Polugodišnje izvršenje proračuna
c) Prijedlog proračuna
d) Izglasani proračun
e) Proračun za građane

2.  S druge strane Bjelovarsko-bilogorska županija može se pohvaliti i po prvi puta u povijesti s bezuvjetnim nalazom Državne revizije, kao jedna od rijetkih Županija u Hrvatskoj koja je dobila bezuvjetan nalaz. Najbolji su to dokazi otvorenosti Županije prema svojim građanima s jedne strane, a s druge najboljim mogućim načinom upravljanja javnim novcem – zakonito i svrsishodno.

Da bi ostala na samom vrhu ljestice hrvatskih Županija u Hrvatskoj Bjelovarsko-bilogorska županija ove je godine treću godinu za redom izradila Proračunski vodič za građane putem kojeg se želi građanima približiti temeljni dokumane Županije – proračun, i to na razumljiv i slikovit način. S druge pak strane građani imaju mogućnost i svojim sugestijama u sukreiranju pročauna.

Iz Proračunskog vodiča tako se jasno vidi:

a) Koliki su i koji su ukupni prihodi proračuna
b) Koliki su i koji su rashodi proračuna
c) Koliko se sredstava izdvaja za projekte
d) Koliko se ulaže u obrazovanje, školstvo, zdravstvo i socijalnu zaštitu
e) Kolika su ulaganja u poljoprivredu i gospodarstvo
f) Te koliko se sredstava izdvaja za proračunske korisnike

Uz to Bjelovarsko-bilogorska županija uključila se i u projekt Otvoreni proračun u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Projekt je to kojemu smo se rado odazvali, a putem kojeg građani interaktivnom vizualizacijom imaju uvid u županijski proračun. Jasno se vidi kuda i na koji način ulažemo sredstva, a građani svojim prijedlozima i kritikama mogu biti sukreatori i ukazati nam svoje viđenje u smislu smjernica za preraspodjelu sredstava.

Na taj način naši građani iz više izvora dobivaju:
a) potpune,
b) točne,
c) pravovremene
d)  i razumljive informacije o proračunu.

Sve to zajedno postignuto je unatoč smanjenju izvornih prihoda do kojih je došlo promjenom porezne politike putem koje su svim Županija u RH smanjeni prihodi. Naime, izvorni prihodi koji su u 2014. iznosili 42 milijuna kuna u 2015. smanjeni su na 35 milijuna kuna. Smanjenje je to proračunskih sredstava u izvornom dijelu za 38%, koje se nastavilo i u 2016.

Kako bi se proračunski manjak nadomjestio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poduzeto je niz mjera da bi se došlo do sredstava i pokušalo što bezbolnije prebroditi razdoblje smanjenih izvornih prihoda i to:

a) Povećavanjem sredstava ostvarujući europska sredstva
b) Sufinanciranjem plaća županijskih djelatnika iz europskih projekata
c) Povećavanjem vlastitih sredstava posebice na poslovima legalizacije
d) Pojačanim dotacijama
e) Uštedama na cash poolingu
f) Objedinjenom javnom nabavom za energente električnu energiju i plin

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija je i u projektu lokalne Riznice koja omogućava potpunu kontrolu svih proračunskih korisnika. Zahtjevan je to i velik posao koji je podrazumijevao prvo uvođenje Riznice u Odjel za financije i proračun, potom na sve županijske Upravne odjele i u konačnici na proračunske korisnike. Do sada su u sustav Riznice uključene sve županijske službe, 36 škola i 2 učenika Doma, a plan je do kraja godine uključiti i sve naše zdravstvene ustanove kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač.
   
„Moram reći da postoji obveza svih nas u lokalnoj samoupravi, koji upravljamo javnim novcem, da sve što je vezano uz trošenje tog novca mora biti jasno naznačeno, ali ne samo prema nama skupštinarima, nego i prema našim poreznim obveznicima, našim građanima koji pune ovaj proračun. Bjelovarsko-bilogorska županija prije tri godine bila je devetnaesta u Hrvatskoj od dvadeset županija na ljestvici transparentnosti koja se objavljuje svake godine. Odlučili smo to promijeniti. Rekli smo da moramo biti transparentni i ljudima objasniti kuda ide županijski novac. Reći ću da smo to i uspjeli 2016. godine, jer mi smo sada najtransparentnija županija u Hrvatskoj.“ rekao je župan Bajs te nastavio „Proračunski vodič u sebi sadrži neke najvažnije, jasne stvari na pojednostavljen način kako bi naši građani mogli vidjeti koliko su ukupni prihodi od proračuna, koliko su ukupni rashodi od proračuna, koliko se izdvaja za projekte, kakvo je izdvajanje za neke od naših najvažnijih djelatnosti koje pratimo (školstvo, zdravstvo, socijala), kakva su naša ulaganja u poljoprivredu i gospodarstvo. Mislim da smo ispunili sve uvjete da bismo bili transparentna županija i u 2017. godini. Također, Županija je pažnjom dobrog domaćina smanjila rashode, a povećala prihode. Posebice imam na umu značajan dio ukupnosti europskih sredstva koja se sad nalaze u našem proračunu. Reći ću vam da 10% plaća dolaze iz Europske unije, a to znači da Europska unija kroz projekte na koje smo prijavljeni financira i djelatnike same Županije.“, zaključio je župan.

„Pored ovog otvorenog proračuna koji je samo jedan dio cijele te priče gdje mi naše građane, osim što uplaćuju sredstva u županijski proračun, nastojimo potaknuti da sudjeluju i u raspolaganju s županijskim sredstvima. Osim ovog vodiča za građane koga tiskamo već tri godine, tu je i interaktivna web aplikacija Otvoreni proračun gdje se mogu pratiti raspolaganja proračunskim sredstvima u posljednje tri godine i isto tako projekcije proračuna za 2017. godinu. Također, moram napomenuti da sustav lokalne riznice kao najveći projekt restrukturiranja županijskih financija je odrađen u samo dvije godine. Isto tako, potpuna transparentnost nad raspolaganjem financijskih sredstava, ne samo Županije, nego i svih njenih proračunskih korisnika, trebao bi biti cilj svake regionalne samouprave i svojevrstan zaštitni znak.“ izjavila je pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu, Anita Nekić Pavičić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a